Havets Fia med Knuff

Vi tittar lite på nästa segelben. Nu seglar vi i vatten utan alltför mycket ström och tidvatten. Men där det blir trånga passager, som i flogmynningar tillexempel, så kan det vara starka strömmar även här. Allt vatten ska ju helt plötsligt samsas på liten yta…och då rusar vattnet…
 
Nästa hamn har vi tänkt ska bli Audierne. Eventuellt med lite ankring i anslutning till denna. På vägen dit så passerar man ett sund med en liten ögrupp utanför en udde, som heter Raz du Sein. Och i det sundet så är det stökig sjö och det kan bli höga vågor även vid vackert väder. Utom under cirka 30 minuter precis när strömmen vänder då vattnet blir slackt. Det gäller att tajma in dessa 30 minuter. Och dit har vi ungefär 17 distans. Kommer vi igenom för tidigt eller för sent så kan det bli som vid Alderney, där vi fick fyra meters vågor och fendrar som flög som popcorn i mantågen.
 
Nu har vi planerat rutten och vi går med en halvtimmes extra marginal och räknar på en fart 4 knop för att inte vara för optimistiska. Och kommer vi dit lite innan, så får vi segla lite på tvärsen och dricka kaffe till slack-vattnet kommer.
 
Ja det är minst sagt spännande…det är inte bara att hoppa ombord och kapa förtöjningar. Det är en hel del taktik och planering. Lite som Fia med knuff. Gör man fel så straffar det sig.
 

Innanför Ile de Sein ligger sundet Raz du Sein (vid krysset).
 
Skepp o Hoj!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s