Det blåser från fel håll

Vi är fortfarande i Cherbourg. Kommunens officiella namn är Cherbourg-Octeville, vilket beror på att Cherbourg slogs ihop med grannen Octeville år 2000. Cherbourg-Octeville har närmare 40.000 invånare.
 
Vi har hunnit utforska staden lite grann. Helt klart så är staden präglad av dess läge, hamnen är enorm och till synes så är intresset för segling stort här. Innanför pirarmarna så pågår aktivitet om dagarna. Det är små jollar med barn som lär sig bemästra seglingens konst. Mindre kappseglingsbåtar och far fram och tillbaka mellan utsatta bojar. Fyrmansroddbåtar som skjuter fram genom vattnet med energiska tag. Detta verkar även vara platsen för leverans av nya segelbåtar. Det kommer och går lyxiga båtar som ser så dyra ut att man är rädd att dra en repa i skrovet med bara blicken. Men flotta och läckra såklart. Och därtill så är hamnen fylld med privata segelbåtar av alla dess slag. Det pågår en ständig aktivitet här.
 
Att promenera från Wilma bort till hamnkontoret och duscharna kräver sin man. Vi har inte räknat stegen eller avståndet. Men det är lååångt. Fortfarande pratar vi bara hamnområdet men då vi har båten längst bort från byggnaderna så får vi promerera i tio-femton minuter innan vi kommit bort till serviceområdet i hamnen. Allt är välordnat här och man har inte känslan av att det är någon klubb bara för jetsettare och andra med tung plånka. Utan här ryms tvärt om alla slags flytetyg och människor.
Lobbyn i hamnkontorsbyggnaden. Här finns bra möjligheter att slå sig ner och titta på tv, läsa böcker och tidningar eller sätta sig vid datorbordet där det finns bra uppkopplingsmöjligheter. Vi är inte vana att skämmas bort med mjuka läderskinnsoffor dit vi kommer…
Det sitter trevliga tjejer bakom disken i andra änden av lokalen som servar alla båtägare här.
 
Utanför hamnområdet så är Cherbourg till synes en rätt alldaglig stad. Lite blandat av nytt och gammalt…inte pittoresk men absolut så har staden charm. Ett stort köpcentra har vi funnit, ”Les Eléis”. Kläder och prylar upplever vi lite dyrare här än hemma i Sverige. Men mat och vin är betydligt billigare. Man går hem med en baguette och en flaska vin för 25 kronor totalt. Ja ett vardagsvin då, dyrare går att finna här precis som hemma. Kött och fisk är dyrare, men kvaliteten och utbudet tycker vi försvarar priset. Ostdisken är rena godishyllan, en brieost kostar nästan ingenting.
 
I köpcentrat finns en enorm stor mataffär, en Carrefour Hypermarket, vilket vi är glada för. Vi håller fortlöpande på att bunkra upp oss på mat för att ha när vi lämnar Cherbourg. Nästa mål på vår seglats är de Engelska Kanalöarna. Och där är maten minst lika dyr som i Sverige har vi fått veta. Vi blir där ett tag, då vi har planer på att segla runt bland öarna under några veckor. Och ankrar vi så är det ju rätt bekvämt att ha den mesta maten ombord redan.
 
Nu ser det dock ut som vi blir här i Cherbourg ett tag. Det har dragit över blåst (o från fel håll) igen som ser ut att hålla i sig. Vi passar på att göra små förbättringar på Wilma, tvätta kläder, städa, bunkra mat och utforska staden i väntan på rätt vindar. Och även om vi saknar sol nu, så är vindarna ändå rätt ljumma. Helt klart är vi på en annan breddgrad än ni där hemma. Och överallt så pryds staden av små palmer.
Statue de Napoléon Ier à Cherbourg-en-Contentin
 
Skepp o Hoj!
 
 
 
 
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s