Middelburg

Karta över Middelburg år 1652. Staden fick stadsrättigheter år 1217. Middelburg är idag en vacker stad med många historiska byggnader, många trevliga butiker och restauranger. Men staden har ett litet mörkt förflutet, då staden spelade en stor roll i 1700-talets slaverihandel.
Mellan 1732-1804 så genomförde köpmän från Vlissingen och Middelburg totalt 424 slavresor. Resorna ingick i de så kallade triangelresorna, Triangle Trade.
Efter att afrikanerna kom ombord så påbörjades en resa som tog 2 månader. Då slavar var en handlesvara så var det viktigt att eftersträva att de överlevde överresan. Därför gav kaptenerna order om att slavarna skulle behandlas ordentligt, onödigt våld och sexuella övergrepp var strängt förbjudet.
Men resan var tuff, det var trångt och sjukdomar som dysenteri, smittkoppor och tuberkulos var vanliga. Långt ifrån alla överlevde resan.
Ombord på fartyget så rymdes 319 slavar och en besättning på 33 personer. Med över 400 resor så uppgick antalet slavar till mer än 100.000.
 
På vår promenad genom Middelburg så sprang vi på ett Monument till minne av slaveritiden.
Onekligen ett stycke mörk historia för Middelburg. Men vi svenskar ska inte slå oss för bröstet på något sätt. Även Sverige var involverade i den transatlantiska slavhandeln. Sverige hade avtal med England och Nederländerna och även vi hade några fartyg som fraktade slavar. I Sverige har slaveriet varit förbjudet sedan år 1335. Men det hindrade inte Sverige från att legalisera slavhandeln utanför Sveriges gränser, i synnerhet under den Gustavianska tiden på 1700-talet.
 
När man reflekterar så inser man att människor i alla tider har förtryckt och behandlat varandra rätt illa. Historien verkar ideligen upprepa sig. Det känns inte som vi lär oss av våra egna misstag. Slaveri, judeutrotning och förtryck av romer och andra minoriteter. Exemplena är många. Och i dagarna har USA infört inreseförbud för personer som kommer från sju i huvudsakligen muslimska länder. Onekligen en kollektiv bestraffning. Det drabbar inte minst många svenskar. (Har du tillexempel levt i Sverige i nästan hela ditt liv, har svenskt pass och medborgarskap, lever västerländskt och kanske inte ens är muslim i din tro. Men att du har dubbla medborgarskap, tillexempelvis i ditt födelseland Iran. Ja då går det nu inte längre att åka till USA) Vi får hoppas att terrorism kommer att motarbetas på annat sätt än detta.
 
Ja ja…den som lever får se. Men vi hoppas folk inte glömmer bort att främlingar kan vara vänner som man ännu inte känner. Tänk om vi alla var lika. Gud så tråkigt.
 
Skepp o Hoj!
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s