Optimal hälsa

Vi har glädjande nog uppnått en rad hälsoförbättringar genom vårt sätt att leva. Vi lever aktivt och är fria från stress. Men framför allt så äter vi mycket näringstät mat och till det så några kosttillskott för Helenas del. Vi har haft förmånen att ha tid att testa oss fram för att se kroppens olika reaktioner på hur vi lever. Och vi har uppnått en betydligt högre hälsa.
 
Dels överäter vi inte mat. Och den mat vi äter är lagad från råvaror och med stor variation. Vi avstår socker (aldrig läsk eller annan sötad dryck, aldrig godis, undantagsvis en kaka) Vi rör på oss. Ja det finns så mycket åsikter om det här med mat och hälsa att det blir lätt misstro, diskussioner och åsikter om man skulle delge allt för ingående vilka åtgärder man har tagit till. 
 
Men framstegen vi har uppnått är bland annat: 
 
Helenas höga blodtryck på 170/120 ligger numera på en sisådär 116/85 (fem-sex olika åtgärder för detta) Jippie
Ingen herpes längre, senaste utbrottet var för ett halvår sedan (och hon hade utbrott varje månad tidigare)
Inga nattliga benkramper
Ett enormt bra luktsinne har kommit på kuppen (fast det aldrig var målet)
Naglarna har aldrig varit så fina förut, rosa, jämna, starka, hård (också en bonus)
Flera års trötthet är borta, trodde den var kronisk.
Tarmfunktionen är nästan perfekt (sammanväxtningar i buken, har gett en otroligt mycket högre livskvalitet, har inte fungerat så bra på över tio år och det var före de två senaste operationerna)
Den gamla ansiktsförlamningen är nästan aldrig märkbar längre.
 
Inga mediciner äts längre (annat än några tillskott).
 
Nu tränas det för fullt ombord för en värkande svanskota/höft…den saken ska också fixas till är målet. (en son utbildar sig just nu till sjukgymnast vilket är flax)
 
Ja det låter ju så självsäkert, det är vi medvetna om, men skillnaden är också den att vi provat terapeutiska doser för att verkligen notera om det blir skillnad eller inte. För kroppen är komplex och det är svårt att märka någon skillnad på de små mängder som RDI (rekommenderat dagligt intag) ligger på.
Nu är en nivå funnen, även vilken mix av tillskott som fungerar bäst och mycket litteratur och kunskap har inhämtats därav. Det ligger många timmar bakom och test och utvärderingar. Och vi har ju tiden och intresset. Det viktigaste vi har är ju hälsan. Allt annat har en lägre prioritering. 
 
Ja Tjoppe mår också mycket bättre även om han inte haft några större hälsobekymmer. Om inte annat har han fått lite kommentarer om att han ser friskare ut och blivit smalare. Och då har han inte bantat på något sätt, han bara lever hälsosammare. 
 
Men viktigast överlag är ändå att äta bra mat med stor variation och inte använder kroppen som sopptunna där vi tillför kroppen energi utan livsnödvändiga näringsämnen. (Mediciner, tobak, alkohol, kaffe, stress mm är sådant som stör funktioner och upptag av viktiga näringsämnen är viktigt att veta också).
 
Så ombord ikväll så blev det rester. 
Att ha många roliga grönsaker hemma är viktigt för oss. Man behöver inte göra slut på allt på en och samma gång. Råa grönsakar som inte använts får ingå i andra maträtter de övriga dagarna, till wok, som råa, kokta, soppa, gryta…bara fantasin avgör. Denna dagen hade vi lite spagetti och köttfärssås över (egentligen lite för liten mängd för två personer). Och då blir det ju en rätt nyttig rätt när den serveras med generösa mängder grönt till.
Frästa i nyttig olja med timjan och vitlök. Serveras med flingsalt på. Förbaskat gott.
 
Ja så det är inte bara en yttre resa vi gör när vi seglar runt. Utan i allra högsta grad en inre resa också. 
 
Och det är nog inget som fattas oss…
 
Skepp o Hoj!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s