Tack Willemstad

 

 Tack för denna tid Willemstad

 
Vi förbereder oss för avfärd nu. Vi har tvättat upp den smutstvätt som lagt sig på hög. Kvar har vi att göra upp med hamnen för elen vi förbrukat och betala för motoroljan som vi köpte av dem när vi bytte nytt blod i motorn. Bunkra mat, diesel o vatten också.

Därefter så är det bara att invänta rätt väderlek, vi väljer gärna soliga dagar. Och skakar ingen om i Europas vädercoctail så ser torsdag ut att bli en perfekt dag att gå på.

Här i Willemstad så har vi blivit goda vänner med våra båtgrannar Wim o Marjan. Varje fredag har vi turats om att knata över till varandra för lite trevligt umgänge, snacks o ett glas vin. Så innan vi far vidare så får vi krama om dem. Och sen hoppas vi att de tar bilen ner och hälsar på oss i någon av de få hamnarna vi har kvar innan vi lämnar Nederländerna.

Vi vill tacka Willemstad för en trevlig bekantskap. Ingen stor plats men absolut värt ett besök. Vacker och intressant, där vi upplevt fantastiska promenader utmed stadens stjärnform. De gräsbeklädda sluttningarna har spirat sig vårgröna i solens strålar, ackompanjerad av småfåglars drill. Som den tidiga våren i Sverige, förväntansfull och värmetörstande.

Samtidigt vill vi summera vår vistelse i Nederländerna över lag, då vi kom att spendera ett halvår i detta land. Vi gillar holländarna. Denna öppenhet, hjälpsamhet och sociala kompetens har vi nog aldrig träffat på någon annanstans i världen. Språkligt så är det en dröm för en engelsktalande svensk, man kan helt enkelt utgå från att holländaren pratar flytande engelska. Och de umgås gärna.

Det är enkelt här, särskilt med landets alla vattenvägar. De kan sin sak. Och all vacker arkitektur, mycket från 1600- och 1700-talet. Vi har upplevt skillnader mellan södra och norra delen av landet. Kanske att naturen är vackrare i norra delen, men själva har vi föredragit den södra. Man är lite mer laid back i södra Holland, det finns mer kultur och historia och här har vi knutit fantastiska vänskapsband med flertalet infödingar om vi får uttrycka oss så.

De mindre upphöjda upplevelserna har nog varit maten, där de anammat färdigmat och industriprocessad mat i väldigt hög utsträckning. Frukt och grönt helt okej men det är svårt att finna råvaror mellan allt skräp på hyllorna. Vi tror vi räknade till femton olika sorts pannkaksmixer i den lilla mataffären här i Willemstad. Pannkaksmix när det finns ägg, mjöl och mjölk. Men det är inte helt givet att du finner mjöl i affären. Lite så.

Nu återstår ett par tre strandhugg i Holland innan vi lämnar landet. När vi tar oss ut i Nordsjön och Engelska kanalen beror lite på väder. Det kan bli lite mer ”vintrigt” här bortåt februari och i så fall så tittar vi oss runt lite här i kanalsystemet innan vi går ut i havet. Men fortsätter vi gå mot solen och värmen utan några kyliga bakslag så tuffar vi nog på utmed kanten.

Men mer om det i framtiden. Nu är vi här.

Det finns mycket spännande att utforska i de gamla militärforten här…

Så tack Willemstad…vi gillar dig!

Skepp o Hoj!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s