Willemstad

Willemstad är en liten pittoresk stad med dryga två tusen invånare. Det finns gott om små caféer och restauranger. Staden är byggd som en stjärna och vad vi förstår så har detta historiskt varit en strategiskt viktig plats för att skydda staden och landet mot krigiska angrepp. Genom formen av en stjärna så kunde man skjuta åt alla tänkbara håll och vattnet runt staden fungerade som en vallgrav som höll inkräktare utanför. Överallt ser man rester från det gamla fortet och det står kanoner i parker och utanför viktiga byggnader. Staden fick stadsrättigheter år 1585.
 
Willemstad år 1632.
 
Willemstad i modern tid.
Nere i hamnen finns det mysiga restauranger och caféer. Vi blir sådär ybersugna på att kliva in och avnjuta något gott. Det kommer säkert men vi har ju en långseglarbudget och då gör man inte för många sådana utsvängningar.
Mellan yttre och inre hamnen.
Willemstad är idag en turiststad. Allt är mycket prydligt och välordnat, husen och omgivningarna är mycket perfekt skötta.
Har man inget annat för sig så kan man gå runt och räkna kanoner…
En minnesplats för de 159 belgiska soldater som fick sätta livet till när tyska trupper invaderade norra Belgen och Nederländerna i maj 1940. Willemstad ligger inte långt från den belgiska gränsen. På minnesstenen står alla de stupades namn och någon har ställt en liten vas med en blomma vid des fot.
 
Konstverket De Wachter, som upprättades i samband med utdikningsprojektet på 50-talet.
Kapten på toppen. Eller Farbror Grön som vi kallar honom dagen till ära.
Vi sprang upp och ner för konstverket en gäng gånger…så vi fick vår dagliga dos av motion.
Och här ligger Wilma i den nya marinan. En typisk modern turistmarina. På många sätt kanske inte så rolig marina men servicen är outstanding vilket vi hade på vår önskelista nu. Vi passar på att göra stortvätt på plats, filtar, täcken, jackor, lakan, kläder…..ja nu städar vi och fejar.
 
På vår lista över service så ger vi Jachthaven de Batterij följande betyg:
 
Duschtemperatur: 5
Duschstråle: 5
Miljö: 5
Internet: 4
 
Servicebyggnaden är helt nybyggd, man behöver ingen peng till duscharna vilket vi tycker är ett stort plus. Rent och snyggt.
 
Här, nästan längst ut på Brygga J på vänster hand bor vi (man ser Wilmas mörka förstag). Igår kväll var vi över till grannbåten mittemot på en drink. Mycket trevligt, ett par i vår ålder som bor på sin båt. De håller på att spara ihop för att kunna ge sig ut på en långsegling. Mycket trevligt, vilka fantastiska människor vi möter längs med vår väg.
 
Ja det var lite av Willemstad..det kommer mer vad det lider. Man nu slår vi ihop datorn och firar lite helg.
 
Skepp o Hoj!
 
 
 
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s