På jakt efter fond

Hur fasiken hann man med att arbeta förut..dagarna rusar fram.
 
Vi har först och främst varit och köpt en julklapp till oss själva.
En fotogenlampa till salongen. Dels ger den vackert ljus och så värmer den gott också. Nu när vi väntar gäster ombord på Wilma på lördag så slog vi till några veckor före jul. Vi hade sedan tidigare lovat oss en lampa till julklapp. Tomten kom visst tidigt i år.
Vi har redan invigt den och vi är fantastiskt glada för vårt inköp.
 
Till det så har vi mallat och sytt diverse skydd. Dels till ankarspelen och så till vinscharna. Det blev riktigt bra och visst är det snyggare med riktiga skydd och inte en soppåse som grannbåten har som ankarspelsskydd på sin båt.
Ska detta bli en hatt månne? Pimpsten vid symaskinen.
Se så bra det blev.
Och här är skyddet för främre ankarspelet.
 
 
Kapten har nu beställt 50 meter kätting. Vi hade en kille från en firma långt från stan som kom med en meter kätting så vi fick prova. Och det var klockrent, äntligen. Så nu har vi beställt den korrekta storleken och om en vecka får vi leverans ner till båten. Alla är otroligt hjälpsamma.
 
Vi har haft flyt på många sätt. Men kocken är dock frustrerad. Inför helgens begivenheter då Kees och Nellie kommer till oss så har vi då tänkt bjuda på lite god mat. En svensk Toast Skagen. Men What the fu…vet ni att det inte går att uppbringa någon form av stenbitsrom, löjrom eller liknande produkt i hela Dordrecht. Kanske inte i hela Holland som det verkar. Och nu har vi fått nojja på rom…vi drömmer om löjrom (ja hör du det Kicki!!!). Inte heller har IKEA någon rom på deras Swedish Food Market. Gaaah! Hur ska vi överleva??????????
 
Nu har Pimpsten gjort en skagenröra då utan någon rom. Det funkar men det blir ju ändå inte samma sak.
 
Sen till nästa chock. En god fiskgryta står på helgens meny. Och i den ville hon ha hummerfond. Inte fiskfond. Det funkar med räkfond. Och finns det i affärerna? GAAAH! Det är kanske inte så konstigt att vi hört att Sverige är det land där det tittas på och produceras mest matlagningsprogram och kokböcker. Under en period så har Helena haft span på butikernas fonder och buljonger och förstått att saken skulle bli svårlöst. Och därför hade hon inte vågat kasta räkskalen från räkorna vi köpte på IKEA och som vi redan moffsat i oss. När vartenda räkskal sparades direkt ner i en fryspåse. Nu hoppades vi ändå på att finna hummerfond så vi cyklade till den största mataffären här i Dordrecht. Hittade vi hummerfond?? NÄÄÄÄ! Så när vi kom hem så kändes det ändå som en halv vinst med tanke på att räkskalen var räddade. Det blev till att koka egen fond. Inte alls svårt, och det är ju på många sätt synd att kasta sådant som går att ta rätt på. Fördelen med egen fond är att den inte blir så salt som köpefond.
 
Styrman Pimpsten kokar fond. Först så fräser hon skalen med grönsaker, vitpepparkorn (hurra, det har vi funnit i affären nu), lagerblad. Därefter så tillsätts tomatpuré, vitt vin och vatten. Så får det koka samman. Därefter silas skalen och spadet som blir kvar reduceras ner ytterligare. Fantastiskt gott. 
 
Vi är så väldigt tacksamma för vår mat hemma…på västkusten med all fisk och skaldjur. Med fina råvaror och ett brett sortiment. Är det något vi tycker är tråkigt här så är det all färdigmat. Och att det inte går att hitta ens jäst i butikerna (det är sant…berättar om det någon gång. Men tjejen visste inte ens att man tillsätter jäskultur för att brödet ska svälla. Vi frågade tjejen som arbetade i Bake-off-avdelningen). Det är en rad basicvaror som lyser med sin frånvaro. Som att hitta vatten i öknen känns det som.
 
Men nu får vi nog till det bra ändå till i morgon lördag som det känns. Men mer om det berättar vi senare. För nu är det visst fredagskväll och då ska vi äta lite annan god mat på tu man hand och mysa under lampans sken. Under den nya fina inhandlade lyktan i salongen. 
 
Skepp o Hoj!
 
 

2 reaktioner på ”På jakt efter fond

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s