DNA-banken funnen

Vi spenderade en förmiddag tillsammans med Mr Kees. Vi fick följa med till ett hus byggt året 1700 och som aldrig ställts om till kontor eller lägenheter. Då trappan upp var minimalisk så har man smart gjort ett chackt från golv till tak genom huset. Och så har man en gallerbur som man ställer saker i och sen hissar man buren upp och ner mellan våningarna.

Men kanske vanligare sätt att få in och ut saker ur de gamla byggnaderna förr i tiden, var den krok som man ofta ser ute på husväggarna. En bjälke sticker ut under taket med en kraftig krok i. Och så tog man ett rep runt kroken och med block och talja hissade man upp sina prylar. Dock kan det inte varit några chesterfield-soffor man hissade upp för fönsterluckorna var rätt små. Kanske IKEA-möbler då dessa ofta levereras i platta paket. Hmm..jasså ni menar att IKEA inte fanns på 1600-talet. Tänkte inte på det. Oavsett så var Holländarnas kunnande inom konstruktion och byggnadsteknik imponerande.

Efteråt var vi med Mr Kees till hans verkstad. Och runt hörnet där fick Pimpsten syn på ett träd med till synes små Kiwifrukter hängades i klasar från grenarna. Helt otroligt, kunde det vara kiwi. Hon delade en frukt och ta me´ tusan. En liten näpen kiwi minsann. Pimpsten plockade med sig två stycken som nu ligger i fruktskålen ombord för att mogna.

 Kiwifrukt i Holland tillhör nog inte vanligheterna. Frukten kommer ursprungligen från Kina och kallas därför ibland även för kinesiskt krusbär.
 

Annars bjöd dagen på sedvanlig marknad då det var fredag. Vi tog en genväg genom en smal gränd till torget. Och där fann vi hela Dordrechts DNA-bank i form av tuggummin. Mycket intressant.  Vad sägs om denna vägg, där det blivit en sport att lämna sitt gamla uttjänta gummi. Sker ett mord i staden så skulle det vara intressant att veta om polisen letar ledtrådar här.

 
Här följer en liten film från vår förmiddag tillsammans med mr Kees. Kanske inte mycket att se. Men på slutet av filmen så visar vi en fantastisk utsikt från takvåningen där vi öppnade luckorna och blickade ut över omgivningen.
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s