Matorgier

Varmare luft har dragit in över Dordrecht och idagarna har vi haft tjugo grader och sol. Vi tackar ödmjukast för att vinterkylan håller stången ett litet tag till. Och minusgrader ska vi väl inte ens behöva bekymra oss för här i södra Holland.

Vi har lyckats skapa oss meningsfullhet i vår stillaliggande vardag. Faktum är att det tar sin tid att sköta en båt och allt runt i kring. Men samtidigt suger det något vansinnigt efter att få segla vidare. Vi försöker nog sticka vidare rätt tidigt nästa år. Vi vill komma till Brest rätt hyggligt tidigt på säsongen.

Ja fredagar och lördagar i Dordrecht innebär att vi går på marknad. Vi var på jakt efter levande mat. På fredagen handlade vi blåmusslor. Sen gick vi på jakt efter citrongräs men lyckades inte finna detta. Men i en asiatisk butik så fann vi limeblad som ersättning. Så på kvällen så knackade Helena musslor och kollade att de rackarna levde innan de for ner i en gryta. Måltiden blev en Halleluja moment. Varje gång vi äter detta så liksom baxnar vi av smakkombinationerna.

  Blåmusslor med glasnudlar kokt i kokosmjölk,  limeblad (citrongräs i egentliga receptet), chilipeppar, vitlök, gullök och purjolök. Serverat med färskt bröd (som man suger upp soppespadet med) och ett gott glas vitt. Så man kan dö av lycka.
Vi har inte BARA ätit, fast man ibland undrar. På lördagen så fixade Pimpsten tvätten ombord, med lite sommartoner på hösten så passar det att torka tvätten uppe på däck. Kapten som har installerat NASA Weatherman försökte sätta sig in i hur den fungerar och hur man tyder informationen. Han är mycket nöjd, nu fungerar allt.
NASA Weatherman installerad.

Därefter gick han över på att svetsa ett par rostfria rör mellan targabågen och röret under mantåget. Detta för att stadga upp targabågen ytterligare. Nu satt targabågen riktigt bra innan men vi har en fundersam tanke på att havets påfrestningar kanske nöter på fästen och annat och att det med tiden mattas ut. Och på targabågen har vi en hel del viktiga prylar som sitter. Inte minst livflotten. Och skulle fästet gå sönder till targabågen ute på havet så blir det ju olustigt. Att se solpaneler, antenner, livboj och livflotte flyta iväg på en egen seglats är inte vad vi har tänkt. Men nu är allt stadgat med ett par extrarör.

 Kapten Betong arbetar även med rostfritt.

Vi går här ombord i godan ro på varsitt håll och fixar med diverse. Bara en sån sak att man hinner putsa skor. Musiken skvalar ur radion och vi stressar inte utan låter våra beting få ta sin tid. Vi njuter.

Förutom fixandet ombord så var vi upp till marknaden igen på lördagen. Vi var på jakt efter busfärsk krabba. I Sverige är det vanligast att köpa färdigkokt. Men så är det inte överallt i världen. Här gick det inte ens att hitta färdigkokt. Däremot så kunde man välja mellan dyrare krabbor som det var liv och rörelse i, eller billigare som hade hunnit halvdö. Ja ska vi koka dem själva så vill vi gärna att de ska se vitala och friska ut när de läggs i grytan. När man köper levande krabba i Sverige så har de alltid satt gummiband om klorna för att gardera att de inte nyper en. Men här…nä här fick de leka med sina klor hur mycket de ville. Det är liksom upp till den som hanterar den att hålla fingrarna borta.

Vi köpte tre stycken vildbattingar till krabbor. Till det en rugge med dill. Väl tillbaka på båten så gick Kapten över på att mecka båt igen medan Helena tog sig an krabbkoket.

Här på filmen så kan ni få säga hej till krabborna…
 
 
 Lagen kokas upp med vatten, öl, salt, två sockerbitar och rätt mycket dillfrö och färsk dill. Krabborna läggs i med klorna och huvudet först. Koktid 15 min och därefter svalnar krabbor och kokspad var för sig. Därefter läggs krabborna tillbaka i spadet och förvaras kallt då man med fördel äter krabborna dagen därpå.
 
Medan Pimpsten väntade på det avsvalnande spadet så passade hon på att slå en gravlaxsås. Vi tycker att denna sås är helt suveränt god till krabba och en bit färskt bröd och ost. Ofta med de godaste såserna så har man ingredienserna mer eller mindre hemma redan. Så det är mest att armen måste jobba då man vispar i oljan droppvis så såsen inte skär sig. Men smakmässigt så är det värt mödan. Dessutom så vet man exakt vad som finns i såsen och i vårt fall så minskar vi lite på sockret som är en av ingredienserna i gravlaxsåsen.
 Fem ingredienser (salt o socker delar skål)
Här vankas det sås. Få ingredienser, enkelt (men lite muskelkraft krävs) och vansinnigt gott.
Såsen klar och upphälld i två små burkar. Kanske kan man hitta fin lax på torget att kunna grava till ett senare tillfälle.

Ja och då krabborna inte skulle ätas samma dag så fortsatte Pimpsten med matlagandet då det skulle ätas middag även denna lördagkväll. En generös sallad med en god köttbit med stekt vitlök. Mums.

Är det inte så med matlagning att är man road så är det en fröjd att få stå och laga en massa god mat. Den kostar ju mindre än pizza på avhämtning som regel. Men matlagning kan ofta också kännas jobbigt och kravfyllt om man inte alls tycker spisen är en rolig plats. Men många tycker nog det är kul fast det är brist på tid som gör att inspiration och glädjen kring matlagning försvinner. För nog är det väl gott att kunna veta exakt vad man stoppar i sin kropp när maten är lagad från råvaror och med största kärlek. En som inte klagar när Helena drar igång med sina matorgier ombord är Kapten, som kanske inte lagar mat så ofta, men som ÄLSKAR att äta GOD MAT. Han är en livsnjutare på den punkten. Och hur mycket han än står och fixar annat på dagarna – så har han alltid tid att släppa allt på kvällen för att NJUTA av maten och vinet.

 Uteserveringarna börjar fyllar på nytt här i Dordrecht då värmen hittat tillbaka.

Vi har njutit så fantastiskt utav det fina höstvädret. Att kunna gå i bara t-shirts på eftermiddagen är en lyx så här mitt i oktober. Det fina vädret ska fortsätta om än med lite svalare väder. Vem klagar? Inte vi.

 Kapten äter Vietnamesiska vårrullar.
Pimpsten mår gott.

Skepp o Hoj!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s