Bilder från Dordrecht

Tänk att de rullat ut röda mattan för oss vid stadshuset.
Dordrecht är Hollands äldsta stad.
Staden fick stadsrättigheter redan år 1220.
Vacker kille framför en imponerande kyrka.. Åldern på dessa skiljer sig något.
Den gamla bebyggelsen har man vårdat och nytt fått smälta in på smakfullt sätt. Men otroligt många hus bär årtal, särskilt från 1500 och 1600-tal.
Man skeppade säd, virke och vin framför allt i gamla tider.
På 1500-talet hade staden en viktig politisk roll. År 1572 möttes representanter från 12 olika holländska städer upp i Dordrecht för att gemensamt möta upp med motstånd mot de spanska lagarna som höll på att ta över området. De krävde sitt oberoende och bildade en armé. Man säger att Dordrecht är staden där Nederländerna föddes.
I Dordrecht fick man slut på den religiösa dispyten som pågått en längre tid. Detta hände i början på 1600-talet. Det var även här man såg till att Bibeln skulle översättas till Holländska, vilket den inte gjorde före år 1637.
Mer eller mindra varje hus har vackra detaljer som minner om byggnadsår betydligt tidigare än modern tid. Vi varnar för trötta nackar för den som ger sig hit. Hela staden är som en historiebok.
De som lever här och driver företag, inte minst caféer o restauranger, har haft känsla för att stärka staden med passande rekvisita. Det är så lätt att förstöra ett historiskt arv…men här har de varit smakfulla. Även med det mest moderna.
På bild är det lite svårt att se, men det finns en härlig ojämnhet i allt. Husen och fönster och dörrar är lite snea på gamla byggnader. Det hela ser lekfullt ut.
Dordrecht måste vara en perfekt plats för att spela in en del scener från gamla tider.
Vanliga detaljer på hus, en väggtavla med byggår. Detta hus är från 1585.
När dörrar och fönster inte når mycket högre än på bröstvårtorna på kapten så vet man att huset är riktigt gammalt. Var människor kortare på den tiden månne?
En vacker gränd i Dordrecht.
Många små gränder här och där.
Dörrar och fönster är ofta dekorerade. Detta måste vara lite senare i tid av stilen att döma.
En modern detalj. Funkar också.
Här ligger Wilma, mitt i staden och dess gamla bebyggelsen. För att komma in i hamnen så gäller det att passera bron bakom, den är inte bred och man kommer in från tidvatten som strömmar på utsidan om hamninloppet. Det känns lite läskigt när man närmar sig den smala broöppningen och båten driver lite hit och dit. Men strax före passagen så lugnar sig vattnet och man glider lätt igenom.
 
Dordrecht är en fantastisk stad, jämte Nordeney så ligger Dordrecht på betyg 5 av 5 möjliga så här långt.
 
Nu ska vi cykla iväg till ett naturreservat i närheten.
 
Skepp o Hoj!
 
 
 
 
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s