Historiska band

Nu har vi tagit en första cykeltur i Holland. Som cyklist och båtburen så framstår man som högst normal här. Det är liksom så man tar hänsyn till trafiken. Först kommer båtar, sen cyklar, därefter först kommer gåendes och bilar. Och nog kan de cykla här, vi blev omcyklade ideligen. Visserligen har vi minicyklar som inte är fullt så snabba. Men när en gammal 80-årig man i holländska träskor och pakethållaren full med grönsaker brassade förbi i en jäkla fart på sin cykel så häpnade vi rejält. Det var ingen elcykel vill vi bedyra.
 
Nu har vi lagat styrningen och den liten dieselläcka på motorn som gäckat oss en längre tid (på returdieseln, vi har lagat men det har aldrig blivit bra). Vi hittade en hydraulfirma med allt inom slangar, kopplingar och hydraulik. En mycket hjälpsam kille fixade en övergång från en banjofattning till en 13mm slang. Så väl nere på båten igen så var det bara att skruva dit den och provköra maskinen.
 
Vi var också iväg och letade upp kanalkartor och den obligatoriska boken man behöver för att få gå i kanalerna. Den är enbart på Holländska, men blir man stoppad av myndigheterna så ska den finnas ombord. Även om man inte ett jota förstår. Vi är sååå taggade att gå in i kanalerna och få upptäcka och ta del av vad Holland har att erbjuda.
 
Det är nämligen så att ett litet hjärta klappar extra för Holland. Inte bara så att folket är trevligt och det är vackert med tulpaner och så. Men genom en släktforskning så har det visat sig att Helena har holländska rötter. Jo det är förvisso för rätt länge sedan, som Petter Thorwöste lämnade Holland för att ta sig till Stockholm och därefter Finland. Han är mannen som grundade företaget Fiskars (som även är plats i Finland). Och alla känner ju till Fiskars om man nämner ordet sax. Det är ett av de äldsta idag ännu existerande företagen i Norden. Det går han läsa om honom i litteraturen och på Fiskars Bruks hemsida. Det står bland annat att läsa;
 
År 1649 grundade Thorwöste, med privilegium av drottning Kristina, en stångjärnshammare, masugn och manufaktursmedja på Gennäs säteriets forna ägor vid Fiskars å. Fiskars bruk använde sig främst av malm från Utö i Sverige. Utö-malmen skeppades med både ägna och hyrda skutor till Skuru hamn och forslades sedan med pråmar till masugnen vid Fiskars nedre fall.
 
Ja så det är kanske inte så konstigt då att Helena känner att hon tillhör en entreprenörssjäl och tillika en äventyrare. Det går även att läsa i litteraturen om Petter Thorwöste;

Petter Thorwöste var en av de mest betydande storborgarna i Åbo och Finland under 1600-talet. Han var en fördomsfri pionjär som köpman, skeppsredare och bruksägare. När konjunkturerna i Åbo försämrades försköts tyngdpunkten i Thorwöstes verksamhet till järnindustrin. Han ägde bruk i Antskog och Svartå och grundade ett i Fiskars. Tillsammans bildade dessa ett ur riksperspektiv betydande brukskomplex.

Med tanke på att Helena såväl drivit företag, varit skeppsredare och levt ett bondeliv så kan man ju direkt hitta starka kopplingar. Men för Helena i en något mer blygsam skala. 

 Ja han blev nog en rätt förmögen man men något arv sådär en 350 år senare har inte dykt upp. Och arvingarna är nog rätt många idag efter så många generationer. Men vem vet, kanske kunde man ärva sig en sax.

Så därför var det lite högtidligt när Helena satte sina fötter på den Holländska marken och kände historiens vindslag banka i hjärtat. Onekligen finner vi holländarna som ett trevligt och hjälpsamt folk. Och Holland har några riktigt trevliga saker att erbjuda, och då tänker vi inte på droger och träskor.

Blommor, krukor med blommor på varenda pråm. Kring hus och murar och framför allt tulpanodlingar. Bland det trevligaste som finns i Helenas tycke och vi har ju blomman som hänger i bommen på Wilma.

Konst, något som kanske inte många känner till, men Helena har ett rätt stort intresse för konst och konsthistoria. Och hennes favoritkonstnär är Johannes Vermeer som är en holländare. Han är känd för tavlan ”flickan med pärlörhänge” som även har blivit till bok och film kring hans liv. Han levde samtida med Petter Thorwöste, och vem vet, de tu har kanske träffats.

Och när vi är ute och cyklar så tvärnitar Helena sin cykel och skriker. Framför henne står en reklamskylt. Det finns ett konstmuseum inte långt från Delfzijl där vi nu befinner oss. Och på detta museum så är det nu en pågående utställning dit man fraktat några av världens mest berömda tavlor. För den oinvigde så kanske inte detta säger så mycket. Men tänk er att du får möjlighet att käka middag med Zlatan eller Barack Obama. Inte bara hade du cyklat förbi och släppt denna möjlighet. Så därför ska vi till turistinformationen och ta reda på hur vi tar oss dit.

 Doe Museum ska vi besöka, ett måste för Helena.
 
Men nu har vi inte tid att tänka på konst och kanaler. Vi ska städa lite ombord och gå och handla lite mat till någon god middag. För det verkar som vi kan få besök ikväll ända från Sverige. Vännerna Natt och Dag är ute och semestrar i trakterna och de ringde igår. Det ska bli fantastiskt trevligt och kanske blir det prat om historia, för släkten Natt och Dag har nummer 13 i adelskalendern och deras historia är väldokumenterad ända tillbaka till 1200-talet. Våra vänner är högst vanliga, enkla och trevliga. Men det är fantastiskt att kunna höra och ta del av deras historia. Våra samtal är alltid intressanta och givande, vi ser mycket fram emot vårt stundande umgänge.
 
Skepp o Hoj!
 
 

4 reaktioner på ”Historiska band

  1. Hej ungdommar. Min mormor va holändska och gifte sig med min morfar coxwell . Som fick 6 barn lesslie ,Basil,cesil.woggy ,dolly and viva min mamma. Så hollänska finns i vårt blod. Hoppas att Nihar det gott Kram FELIX

    Gilla

  2. Tror jag har skrivit/berättat det förr men jag har en kollega som tycker att jag är lik flickan med pärlörhänge (framför allt när jag är osminkad). Kanske en gammal släkting till oss? 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s