Mot Helgoland

Vi planerar att lämna Cuxhaven Citymarina idag strax efter lunch då tidvattnet vänder. Vindarna är bra och vi har vinden från sydväst vilket borde göra vår segling till Helgoland behaglig. Vi blev här i tio dagar, rätt långt stopp men vi har haft det gott och fått mycket uträttat. Även om vi avseglar med bristande AIS och helt utan vindgenerator. Tack och lov för segel och roder som är mekaniska.
 
Vi kan absolut rekommendera citymarinan, mycket gott om plats. Hit kan man komma med lite större båtar och med katamaraner utan bekymmer. Hamnvärden pratar exemplariskt bra engelska. I övrigt så är vårt facit för Tyskland att många inte hanterar engelska särskilt väl, även många yngre personer har problem med att konversera på engelska (enkel konversation som att beställa mat på engelska fungerar som regel, men i övrigt finns det mer att önska). Vi tror det hänger samman med att man dubbar allt på tyska på tv och filmer. Vi har inte en enda gång på någon av alla deras kanaler hittat något som det inte dubbats på. Det är därför som Tjoppe fick titta på fotboll häromkvällen. Men det är inget bekymmer, det är mest att vi fått ändra på vår förutfattade åsikt. I vår enfald så trodde vi att de hanterar engelska lika fritt här som vi gör hemma i Sverige.
 
Vi är väldigt glada att vi kommer från ett land där man låter originalspråket finnas kvar i mediautbudet, och att vi textar istället. Ur ett kort perspektiv tror man inte att det gör någon större skillnad. Men över tid så påverkar det så mycket. Läste för övrigt i någon färsk undersökning att svenskar och holländare är bäst i världen på engelska där man inte har engelska som modersmål.
 
Annars är duschbetyget för Cuxhaven Citymarina:
 
Temperatur: 5
Vattentryck: 5
Miljö: 4 (lite tråkigt men fantastiskt rent och fräscht)
 
Vi lägger till internet på hamnarna också för det kan vara bra att veta.
 
Internet: 2 (Det är gratis men väääldigt trögt. Fungerar hjälpligt vid högvatten om man ställer sig på däck med datorn. Det går inte att få in internet i mobilen. Lite frustrerande men det finns ett öppet internet i ett köpcenter tio minuter från hamnen).
 
Bli nu inte oroliga när vi ger oss iväg, att vi inte syns på AIS. De flesta segelbåtar har ingen AIS alls och vi har ju alltid vår VHF-radio som vi kan anropa på. Det ska vi göra snart då vi ska på slussen att de ska lyfta bron åt oss när det är dags att åka.
 
Ska bli skönt att få känna lite vind i håret.
 
Skepp o Hoj!
 
 
 
 
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s