Fotografier från förr och nu

Vår fotograf Monica kom häromkvällen för att ta några bilder för vår kommande verksamhet. Marknadsföring och presentation är ju en del av ett framgångsrikt företag. Monica ville ta en bild på båten utifrån sett och nu med nyligen y-bommarna i lagda så gick hon ut på den längsta. Som gärna börjar skaka och vobbla när man är där ute på kanten. Tjoppe fick komma till undsättning och vi valde den något tryggare flotten att stå på. Det krävs mycket av en fotograf och vill man ta en bra bild så vill man.
Vår vattenlinje är i behov av lite tvätt och ommålning, vi har ju tänkt att gå upp på varv efter sommaren och vårda botten. Men allt går att fixa med modern teknik.
Tror även vädret blev lite bättre på kuppen.
 
Inte bara båten var fotomodell utan redarna eller krögarparet. Det är många titlar man bär nu.
 
Annat som hänt är att sjöboden alldeles strax är klar. Och vi har fått det sista varuprovet på ena av efterrätterna. -aj aj aj vilket jobb man har, att provsmaka desserter. Och man faller ju för allt så gott som. Men nu har vi nog det hela klart för oss och menyn kan vi börja få till så den kan gå till tryck.
 
På kvällen när vi just hade klämt desserten så knackade det på skutdörren. Där stod vår glade vän Lots-Thomas med lite marin rekvesita i nävarna. Helt fantastiska vänner har vi. Av Thomas fick vi lite av hans fiskeprylar, saker som funnits i familjen länge. Med löfte om att vi ska vårda dem ömt. Och det ska vi. Tusen tack Thomas, de kommer väl till pass och Helena blev storförtjust.
Kolla in schackeln som är gjord i trä. Detta är en vak till en hummertina. Fiskenät och ryssja och en riktigt gammal stör med klyka som användes för att hänga upp fiskenät förr var några av de ting vi fick.
 
 
Det finns fantastiska gamla bilder från Stockholms Läns Museum på gamla skärgårdsbilder där inte sällan fisket hade en primär plats. Stockholms Skärgård har i alla tider varit en aktiv skärgård där människor levde och verkade, och där fisket för många var den stora inkomstkällan. Några gamla arkivbilder från Vaxholm, där vi två växte upp och trampade våra första tid i livet.
Vaxholm år 1950, fotograf okänd.
 
Norrhamnen i Vaxholm år 1911, familjen Sjöblom fiskar. Fotograf okänd.
 
Ännu en bild. Fotograf okänd.
 
Om man hade haft en superförmåga så skulle det kanske kunna vara att resa tillbaka i tiden och uppleva hur livet var. Och de gamla tingen vi hänger upp, underbar marin rekvisita står sig rätt långt i från dessa tings egentliga syfte och ändamål. Ett fiskeredskap som behövdes för överlevnaden, ett naturligt förhållande till havet, hårt arbetande människor men i en oförstörd natur. Aktiva samhällen och fiskehamnar. Idag lever vi ett fantastisk liv med alla dess bekvämligheter, men kanske var man inte mer olycklig förr. Kanske tvärtom. Det får vi aldrig veta. Men fisketingen har vi kvar och kan titta på – och drömma oss bort.
 
Skepp o Hoj!
 
Tjoppe och Helena
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2 reaktioner på ”Fotografier från förr och nu

  1. Lycka till!

    Och jobba inte ihjäl er nu. Jag vill ju kunna komma å käka hos er i sommar och det funkar ju inte om ni har dukat under. 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s