Vad som väntar framför oss

 

Vi har nu kommit så pass långt i bygget att det är läge att börja titta på framtida verksamhet. Ett tillståndsförfarande tar sin tid och det är många saker att ta hänsyn till. Vi har nyligen tittat på hur vår framtida försäkring ska se ut, den försäkringen som faller ut dels ifall någon skulle råka snubbla och slå sig på däck. Men även för driftsavbrott med mera. Det kan ju tyckas att vi tar allt i väldigt god tid, men visa av erfarenhet vet vi att ting tar tid. Med godkännanden så kommer också kostnader, kassaapparat som är godkänd, möjlighet att kunna betala med kort, diverse tillstånd som både kostar och ska drivas igenom. Till det så ska faroanalyser göras (att analysera farorna i sin verksamhet för livsmedelssäkerheten) , lokaler ska godkännas utifrån miljö och hälsa samt brand, förändringar ska stämmas av mot vår revisor, registreringar och tillstånd till verksamhet på kaj. Leverantörskontakter ska etableras, meny ska planeras, massor av inköp till verksamheten ska till, trevligt att ha en mugg att servera kaffe ur. Listan kan göras hur lång som helst.

 
Numera så har Halmstad Kommun en person som är Tillstånds-lots. Via denne så kan man som företag boka upp sig och så kallas alla berörda myndigheter in för att på så sätt samla alla under ett och samma tak när man ska diskutera/genomföra tillstånd. Några tillstånd får man inte där och då, men däremot så underlättas det av att man kan lämna sina ansökningar direkt och man får träffa rätt människor på en och samma gång. Denna lots ska vi besöka under hösten/vintern för att ligga rätt i fas till nästa sommar. Men förutom detta så är det tusen och en sak till att tänka på.
 
Vi är inte riktigt klara byggnadstekniskt för att kunna starta igång, i en verksamhet tittar man inte bara på ett kök tex. Vi ska bygga ett städskåp, gästtoa ska göras för personal och gäster får inte besöka samma toalett, vi ska halkskydda däcket, bygga om landgången så den får två räcken osv. Vi har ju inte facit på om vi får genomföra allt på det sätt som vi önskar, men vi har haft myndigheterna med oss längs med byggtiden så om vi inte ska lyckas, ja då undrar vi vem som då lyckas. Bättre förberedelser får man leta efter..
 
Lite uppdaterade bilder på båten.
Byssan, fläkt och diskavdelningen ska göras klar. Hyllor, ett skåp för torrvaror ska till och en hel del inköp av utrustning.
 
Baren
Espressomaskin, kaffekvarn, öltapp, glas och koppar o dyl. Kassaapparat…
Div annat..
Meny (menytavlor väntar), serveringskläder, utseende på väggar och annan rekvisita som man vill ha när man slår upp dörrarna för första gästen. Ska vi ha musik kräver det stim. Dessa lite mer mjuka värdena är det som bidrar till ”känslan” och är ack så viktigt. Och marknadsföring inte att förglömma. Hemsida för företaget, bloggen är ingen hemsida utan bara ett sätt att dokumentera byggtiden.
Matsalen är i princip helt klar. En matta till..Och ner till undervåningen så ska en grind tillverkas. Dels för säkerhet för att små människor inte ska trilla ner, samt för att skärma av då det inte är tillåtet att gå ner under däck när vi bedriver café.
Salongen under däck..
Detta blir som regel inte öppet för allmänheten och inte då caféet är öppet, utan endast när man bokar båten i sin helhet. Här kommer vi göra lite utvecklingsarbeten, men grunden är där.
Ett ballt ställ som går från golv till tak för veden ska tillverkas på denna sidan.
 
Lilla hytten:
Lite lampor och någon hylla..
Badrummet:
Duschpump ska installeras och duschmunstycket ska på plats. Utrymmet är privat under café-tiden.
Kaptenshytten:
Här ska ett ståtligt skrivbord komma till, till höger om den som höll i kameran när bilden togs. När man bedriver företag så är det mycket kontorsarbete och idag så är kontoret mobilt med en viss irritation som följd. Schyssta kaptenslyktor ovanför skrivbordet, en hög stol, gärna skinnklädd i engelsk stil. Praktiskt skrivbord med luckor och fack för att snabbt kunna sjöstuva. Och skrivare och annan utrustning ska spännas fast.
 
Denna bild är dock gammal, från förra året.
Våra pollare är inte på plats än. Men ute så återstår en hel del arbete. En del inför att kunna bedriva verksamhet, men annat som har med investeringar att göra på längre sikt. Ett räcke, mast..dock så blir ankarspelet klart i år. Fram på stävern så ska ett 350 kg tungt ankare sitta. Är man ute till havs och man får problem och börjar driva så kan det vara nödvändigt att kunna ankra upp medan man mekar eller inväntar hjälp
.
 
Inga gäster ska följa med ut på sjön, för detta krävs helt andra tillstånd och med avsaknad av skärgård utanför så gungar det lite för mycket för det ska vara roligt att dricka kaffe.
 
Från utsidan så har vi även ingång till gästtoalett, maskinrum och styrhytt. Och på kajen är tanken att om sommaren har några bord. För trevligt är det ju att kunna sitta och dricka kaffe i denna miljö med sol och glittrande vatten och kluck kluck från båtar.
 
Ja detta var en liten genomgång. Konstruktören säger ofta att -ni är ju så gott som klara. Själva tycker vi att listan aldrig minskar. Nya saker kommer upp hela tiden, men visst, något har ju hänt på fem och ett halvt år. Och på listan så är det mera inköp av saker och små detaljer som börjar dyka upp.
 
Vi har haft tuffa investeringsmånader och nu följer en tid där vi behöver hämta oss lite. De större inköpen får avvakta någon månad.
 
Ja Rom byggdes inte över en natt, inte heller detta projekt. Vi får väl se hur vi klarar finalen.
 
Det är dans på Brännö brygga!
 
Tjoppe och Helena
 
 
 
 
 
 
 
 
 

5 reaktioner på ”Vad som väntar framför oss

  1. Thomas; nu är du inte anonym längre 😉
    Inga-lill; Ett bord bokat till 6:e dagen är noterat. Återkommer med datum =)

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s