Äventyr i Äventyret

Vi ligger i den stora hamnen i La Rochelle. Detta är en enorm marina, en av Europas största fritidsbåtshamnar med över 5000 båtar. Här arbetar 56 anställda med att serva och sköta om allt.
 Detta är årets petunia-ampel. Fröna kommer från vännen Stellans blomma som vi fick innan avfärden från Sverige. Tack Stellan, du glädjer oss även denna sommar med vackra blommor…
 

Ja varmt var det här. Nätterna är tropiska och på dagen gör vi vad vi kan för att svalka oss och undvika att bli som ett torkat katrinplommon i solen. Igår när vi hade trettionio grader i skuggan så blåste det inte en endaste sekundmeter. Så inte ens i hamnen så fann man svalka, vilket man som regel annars gör. Kapten tog resolut ut vattenslangen och kopplade den på vattenposten på kajen. Och så drog han till med en dusch. Skööönt!

 En fuktad handduk ska väl svalka något tänker Pimpsten…i byssan var det 45 grader när vi kom tillbaka från stan…

Så en del har vi sett av La Rochelle, men det mesta passar vi nog på att utforska efter att vi varit i Schweiz. Temperaturen ser ut att sjunka något under nästa vecka. Istället så har vi inriktat oss på att förbereda inför att vi ska lämna Wilma.

Vi flyttade Wilma till en ny plats under gårdagen, och vi ligger mycket nära vår norska vän nu. Så han kan ha uppsikt över båten medan vi är iväg. Vi har även som vi skrev, varit och inhandlat tågbiljetter. Hmm…det är lite synd att tåg är så dyrt i förhållande till flyg. Annars skulle nog fler människor prioritera att ta tåget. Vi tänker här på vårt Co2 utsläpp som vi skrivit om förut. Att vi två belastar Moder Jord extremt lite jämfört med medelsvensken. Vi har ingen bil. Och då båten framdrivs främst genom vind, och vår energiförbrukning ombord består av i huvudsak egen sol- och vindenergi, så ligger vi på extremt låga Co2-nivåer. Och nu så blir det tåget till Schweiz. Klapp på axeln till oss. Biljettpriset är inte allt, även om vi gärna hade sett att det inte skilde så mycket mot flyget. Men vi får förmånen att susa genom Frankrikes landsbygd och efter Paris så blir omgivningarna mer bergshöga ju närmare Zurich vi kommer. Denna gång blev det ett grönt alternativ. Men vi kommer troligtvis att flyga emellanåt, särskilt när vi ska hem och hälsa på. Då får man väl titta på hur ofta man flyger istället.

————————————————————-

 ————————————————————————————————————————————
Förklaring till bilden ovan. Avståndet mellan La Rochelle och Zurich är 994 kilometer enkel väg. Kolla skillnaden för Co2-utsläpp för en enda person enkel resväg, tåg kontra flyg. Tåg ger 10 kg Co2 medan flyget ger ett värde på 159 kg Co2. Nu går förvisso tåget via Paris så avståndet stämmer inte fullt ut, så säg att vi räknar på ett värde om 15 istället. Då blir det för två personer tur och retur ett Co2-utsläpp på 60 för tåg och 636 för flyget. Något att fundera över… Vill du räkna ut dina egna utsläpp så gå in på http://www.klimatbalans.se/neutralisera/kalkylator.html .

Vi firade även vår Kapten på lugnt vis under gårdagen. På kvällen så var vi över på vår norske väns båt på en grillafton, bara vi tre. Och hunden såklart. Tjoppe hälsar och tackar för de gratulationerna han fick igår från flera av er därhemma. Tusen tack!

Ett födelsedagsbarn…
 …som blir firad med en lunch på stan…

Ja så nu återstår inte mycket mer än att packa, fixa till håret lite på oss båda och se till att allt är i ordning ombord. Så kan vi ge oss ut på äventyret i äventyret.

 

Skepp o Hoj!

 

4 reaktioner på ”Äventyr i Äventyret

 1. Hej igen Helena o Tjoppe!
  Kan inte låta bli att "fatta pennan" igen. Det var intressant o läsa om Dina utsläppsberäkningar. Jo, Ni lever klimatsmart trots de långa sträckor som Ni förflyttar Er. I morgon skall jag också göra mig fin hos frisören i Simlångsdalen, men jag skall köra bil. Det går inga tåg dit! Men det finns ju cykel. Tjoppe ser ut att må gott med ett glas öl framför sig. Ha det trevligt i Schweiz!

  Gilla

  • Japp, den ölen satt fint må jag lova. Lycka till med barret i Simlångsdalen. Och har du inte samlat frön förut, så kan jag varmt rekommendera. När frökapslarna har torkat så är fröna lätta att samla ihop och lägg dem i ett tomt kuvert och skriv sort utanpå, detta är på hösten. Sen på våren så planterar du fröna på nytt. =) Ha det så bra. Kram från oss.

   Gilla

 2. Tack för tipset Helena! Det skall jag försöka.
  "Friskt vågat, hälften vunnet". så heter det väl?
  Vädret i Halmstad just nu: Soligt ute-lite kylig vind-varmt o gott i uterummet. Tack för alla Era svar!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s