Houston – we have a problem

Ja likt anropet från Apollo 13 år 1970 så anropar vi detsamma. Houston – WE HAVE A PROBLEM. Eller i vårt fall;
 
Sverige – Vi har ett problem!
 
Ja inget gigantiskt och världsligt, skrovet är helt och riggen står upp. Men vår underbara internet-rörelsefrihet är från och med nu över. Vi fann ett fantastiskt mobilabonnemang när vi var hemma i Sverige i höstas. För en rimlig månadskostnad så fick vi fria samtal, sms och 50 GB surf.
 
Men nu har det blivit en ny EU-lag som ska göra det billigare för alla EU-medborgare att röra sig inom Europa och då kunna surfa utan extra kostnad. I grunden bra, för det gör det förmånligt för alla svenskar som ska på några veckors semester. Samtidigt är reglerna ändrade för HUR mobilerna används. Det nya kravet innebär att man måste koppla upp sig mot en svensk mast minst halva tiden (det vill säga vi måste vara i Sverige med mobilen rätt frekvent..mer än vi är nu. Annars gäller inte vårt avtal, utan det tickar minuttaxa istället).
 
Då detta är en lag och vår leverantör ändrar förutsättningarna i avtalet, så har vi därför haft rätt att kunna säga upp abonnemanget, vilket vi gjort. Och istället går vi över på ett kontantkort som tidigare (samma nummer 0709-400 415).
 
Det kommer fortfarande vara billigt för oss att ringa och sms:a, så där blir det ingen skillnad. Men tyvärr blir vår uppkoppling mot nätet lidande. Så nu är vi återigen hänvisade till hamnarnas internet, till caféers internet, till köpcentrans internet…you name it. Så kontentan blir att vi inte alltid kommer att kunna lägga upp ett inlägg lätt och smidigt när vi så önskar. Vi har känt att det varit en trygghet att kunna lägga in en brasklapp om att vi kommit fram till hamn efter en lång segling, så ingen behöver fundera eller vara orolig. Nu kommer vi inte kunna göra detta lika enkelt, vi behöver leta upp ett internet först.
 
Vi kommer inte att köpa något internet lokalt på plats förrän vi är i Portugal, då vi inom snar framtid kommer lämna Frankrike för att segla till Spanien. Och däriftån förflytta oss hyggligt snabbt (för att vara oss) till Portugal.
 
Det sorgligaste med denna förändring är att vi inte kommer att vara lika bortskämda vad det gäller att streama tv. Med ett svenskt abonnemang har vi kunnat titta på tv och lyssna på radio, precis på samma program som ni där hemma. Och i realtid om vi önskat. Att kunna se nyheter och nöjesprogram har känts lyxigt. Tyvärr är internetuppkopplingen i hamnarna oftast väldigt svajiga så att just titta på tv brukar inte gå så lätt.
 
Men men, vi misströstar inte. Utan vi är tacksamma att vi haft en underbar vinter med möjlighet att följa allt där hemma. Det var inget vi räknade med före avfärden från Sverige. Så nu är vi tillbaka till det vi från början räknade med.
 
Japp det var lite om det. När vi går över Biscaya så kommer vi nog ringa någon i närmaste familjen och meddela att vi kommit fram. Så det finns någon där hemma som vet att allt gått bra. De flesta av er kommer inte märka någon skillnad alls.
 
På torsdag drar vi vidare om det blir som vi tänkt. Vi sticker vid lunchtid för att vara vid slackt vatten klockan 16 vid det lilla Razzet. Och utanför Audierne så lägger vi oss för ankare ett dygn. Vi blir två båtar som går, vi och Blackpearl. Dagen därpå går vi nog in i hamn och tittar närmare på detta fina ställe vi blivit rekommende.
 
Men vi återkommer innan avfärd, så håll utkik!
 
Skepp o Hoj!
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s