Kisse-drama

Helena la ner tid på en lång text på att berätta om denna katt som vi räddat livet på ikväll. Men internet krånglade och hux flux så var all text borta. Nu är vi lite för trötta….
 
Här kommer en kortare version. På grannbåten bor en man med en katt och en hund. Han har sin båt på en annan brygga, så vi kan inte snabbt och enkelt springa över, det kräver tio minuters promenad.
 
Vi har hållit öga på båten och djuren för förra helgen lämnade husse sina djur ensamma på däck fastkopplade i mantåget. Han var borta i över 8 timmar. När vi gick och la oss så såg vi siluetterna av en väntande katt och hund. Det kändes inte bra…Helena var upp och tittade med jämna mellanrum. Men så vid midnatt dök han upp, ägaren.
 
Det var förra helgen.
 
Denna helgen (tidigare under lördagkvällen) får Tjoppe syn på hunden och katten. Men katten hänger strypt i sitt koppel på utsidan av relingen med halva kroppen i vattnet. Till synes livlös.
 
Vi drar igång en räddningsaktion…tutar först med vårt signalhorn och ropar till folk på andra sidan bryggan. Jean-Pauls fru försöker hjälpa men hon är rädd för hunden och kommer inte åt katten.
 
Vi slänger i jollen snabbt som satan och Tjoppe paddlar över, och får fatt i katten. Den lever. Tjoppel lossar kisse från sin snara. Vi paddlar tillbaka och tar med den ombord och den återhämtar sig så småningom. Vi tänker att någon veterinär kanske borde kolla till katten, den skakar och är chockad. Och vi tänker att kanske ägaren inte borde få ha djur i sin vård. Vi ringer lokala polisen. Han pratar ingen engelska alls. Men vi förklarar  med vissa språksvårigheter (och vi förvånas att inte polisen kan ett enda ord engelska)…till slut får vi ett par nummer till veterinären. Men bara telefonsvarare. Lördagkväll, alla har hällt upp sitt rödvin. Vi försöker till och med med några nummer till läkare på orten. Mest för att de kanske kan guida oss. Men bara telefonsvarare.
 
Till slut, efter att ha rådfrågat Jean-Paul, så paddlar vi tillbaka med katten. Sätter på kissen kopplet och sätter honom mjukt på däck. Hunden är gullig och hälsar på oss glatt, han är tacksam att få tillbaka sin vän. På däck ligger fullt med sopor och hundbajs, det luktar skunk och misär lång väg. Då kommer ägaren med barsk syn. Helena förklarar att vi räddat livet på hans katt. Han mjuknar lite och mumlar ett kort tack och plockar in sina djur ombord.
 
Vi paddlar tillbaka, äter vår mat kall, vi skulle precis sätta oss till bord då vi tidigaren upptäckte katten hängandes livlös. Det är lite svårt att få ner maten, vi känner vanmakt och olust. Tjoppe hade helst velat köra ner en paddel i halsen på djurägaren… Sverige har en av europas och världens strängaste djurskyddslagar. Man ser inte på saker fullt på samma sätt på andra platser som hemma. Här är det ingen big deal vad vi förstår.
 
Ingen mydighet gick att prata med. Ingen båtägare i hamnen vill bistå med hjälp, kanske för att ägaren av båten är en udda och utslagen typ. Vad vet vi.
 
Men vi tar ett snack med hamnkaptenen när kontoret har öppnat. De pratar engelska. Och mer kan vi inte göra.
 
Det var en högst obehaglig syn att se den lilla katten hängandes livlös i sitt koppel med halva kroppen ner i vattnet. Alla som hoppade ut på bryggorna av tumultet som uppstod var säkra på att kissen var död. Vi ville kolla. Och han levde.
 
Lilla kisse….hoppas du mår bra. Vem vakar över dig när vi inte längre finns här???
 
Skepp o Hoj!

12 reaktioner på ”Kisse-drama

 1. Godt gjort! Og ikke bare tro at den stakkels kat var død – men handle. Nu bliver I nødt til at blive på Wilma og holde øje med missen og hunden. Men måske er det trods alt fyrens eneste venner selv om han ikke behandler dem ordentligt. Trist.
  Til inspiration: Vi kender et par som også sejler langt, nu med to katte. Den første kom ombord på Gran Canaria for flere nu flere år siden. http://www.s-y-cherie.dk
  Bedste hilsener fra det blæsende og endnu kølige nord.
  Dog er bøgen ved at springe ud og tulipanerne købt i Amsterdam står i fuldt flor.
  Erik og Christina

  Gilla

  • Åh så trevligt, blommar amsterdam-lökarna nu. Underbart. Ja vi håller ett öga på katten och hunden. Men det känns inte som vi kommer skaffa oss en skeppskatt, även om det finns fler katter som gärna hade velat flytta hem till oss. Men man vet aldrig… Ja nu får ni släppa kylan och blåsten där uppe i norr och gräva fram lite vår och värme. Kanske kapa förtöjningarna och segla efter oss. Kramar Helena o Tjoppe

   Gilla

 2. Så lessen man blir… tänk om man kunde låta "gubben " hänga en stund i tampen , hälften i vattnet…. gör ont i hela kroppen…. ni ser ju vad som hände pissen i Gåseberg…. hon mår förträffligt och har fått egen dörr nu!! Baskat också…. skulle ju inte ske!!!
  Kram på er goa vänner!!

  Gilla

 3. Tack vännen! Ja, idag behöver jag massa kärlek…. har så himla ont så det är svårt att förklara för det ser ju bara ut som man haltar lite…..
  och doktorer tycker att man ska träna bort detta… puhhh…

  Gilla

 4. Tack mina vänner!
  Ett stort glas wisky nu gör nog bättre nytta än massage som vi utövat både med olja, Voltaren hästliniment mm….. Vill som försäkringsbolaget ha en ordentlig röntgén , mjukdel och skelett … för nu belastar jag görfel!!!
  Men sommarn å våren och blomknopparna kommer ju …+

  Kram på er!!!!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s