Den blommiga ön Guernsey

Ja nu har vi utforskat Guernsey en del så att vi tycker vi kan uttala oss något.
Ett par saker har vi noterat.
 
Enormt massa blomsterplanteringar, blomlådor hänger på varenda hus ta me tusanVACKERT!
 
Det finns en enormt massa finanssnubbar här i väldesignade kostymer som stressar runt, Guernsey är ju eller har snarare VARIT ett skatteparadis. Bankerna finns kvar och affärsmänniskornaMINDRE VACKERT (men intressant)
 
Fina hus i centrum, fina butiker, mysiga caféer och restaurangerVACKERT!
 
Alla promenerar väldigt fort här, troligtvis är det bankfolket som satt ribban för gångtaktenMINDRE VACKERT!
 
Vi hoppade på buss 92 som går en sightseeingtur runt ön. Kostar bara 1 pund per näsa och tar dryga timmen. Schysst tyckte vi och alla andra på bussen. Ingen guidning eller så utan det var bara att försöka se sig om. Mycket blandade intryck. Paret framför oss toksomnade ganska omgående, men vaknade när det var dags att gå av. Tjejen bredvid oss satt och skrev i en anteckningsbok och tittade aldrig ut. (notera här att ingen klev av eller på längs med resan så start och stopp var på samma plats). Bussen var helt fri från luftkonditionering och det gick inte att öppna några fönster. Många passagerare försökte men det var bara att börja att klä av sig…ingen blev dock helt naken. Värmen var nog inte värst utan syrebristen (kanske därför paret framför oss näst intill dog).
De flesta gav upp försöken att se ut över Guensey…eller om det var syrebristen i bussen som knockade alla…?
 
Här liksom på många platser i England så planterar man höga häckar eller bygger murar runt sin mark. Med den effekten att en stor del av resan så stirrade man in i en stenmur eller en murgrönehäck. Men närmast kusten så såg vi ut över havet och det var fantastiskt vackert. Men värt att nämna var att i en liten by på andra sidan ön så fanns en tomt (utan hög häck eller mur) med ett litet gulligt hus. Och på tomten så växte miljontals blommor som stod i sin fullaste prakt. Det måste vara de grönaste fingrarna som existerar på den här ön som stod bakom det hela. Tyvärr fick man bara chansen att se det hela passera i ungefär 60 kilometer i timmen och det hela var över på 15 sekunder. Alla i bussen försökte resa sig för att se men lagom till man stod upp så var blommorna borta och halva gänget som satt på fel sida gick miste om kalaset. Vi började småskratta för det var något surrealistiskt över färden. Vår höjdpunkt var nog att vi hade med typiskt engelska trekantsmackor som matsäck och en flaska vatten. Så vi satt och mumsade näst längst bak där vi satt och vi måste ge denna smörgåstillverkare en liten uppskattning också. En kyckling-bacon-mayo-macka där vi fick den underbara upptäckten att den var generöst proppad med kyckling, bacon och mayo. Annars så brukar dessa färdigprodukter inte innehålla något av det som sägs på texten och bilden, eller i vart fall väldigt lite. Men här så fick vi otroligt mycket mat för 2,85 pund. Annars är vi ju inte så förtjusta i allt bröd till höger och vänster…mackor överallt. Men nu på bussen så satt det fint och inte behövde vi få dåligt samvete när halva resan bestod av en stenmur 3 decimeter utanför bussfönstret. (ja vägarna är smala så det är ett under att vi inte körde in i en mur).
 
När vi gjort vår busstur så var det skönt att komma ut i den syrerika luften. Vi gick till en båttillbehörsaffär och köpte kabel till att koppla in solpanelerna med. Glädjande nog så riktigt billigt, taxfree som det är här.
 
I övrigt så övergår vår vistelse här i mer förberedande inför avfärd. Då vi planerar segla vidare på torsdag morgon så måste vi ut ur hamnen i morgon vid högvatten som inträffar 14:50. Vi ska leta upp sjömacken som ligger utanför och tanka upp. Här kostar dieseln motsvarande 7 kronor litern. Sen får vi lägga oss vid waitingpontoon över natten. Vi ska försöka tvätta kläder och tvätta oss själva lite och så…och förbereda käk inför avresa. Nästa mål är Roscoff, som ligger 75 distans från Guernsey. Men vi lovar inte för mycket, varken att vi kommer iväg då eller att det blir dit. För man vet aldrig med väder och vind. Men den trippen tar beräknat mellan 15 och 20 timmar.
 
Sammantaget, Guernsey är en fin ö. Absolut värt ett besök och det finns affärer att gå runt och titta i. Det här är stället för dig som tycker om att shoppa mode, klockor och sprit. Landsbygden är fin (det fanns en liten, liten sådan, men här bor 65.000 människor till skillnad mot Alderneys 2.400 personer). Men lite svårt är det att ta vilket ställe som helst efter Alderney. Den ön var så otroligt vacker, pittoresk och mysig med en unik natur. Och vi är ju varken några kostymnissar eller shoppinghunkar. Så det gör nog Guernsey orättvisa att vi kom hit efter Alderney.
Blommor och vackra hus…
 Stilfullt nybyggt hus… (snygg karl för övrigt)
 Underbar fake-balkong…det är en målad husvägg…
 Affärskvarteren var stilfulla men tyvärr lite öde och sterila…kostymerna sitter inne bakom sina skärmar…
 Då var det bättre liv och rörelse på andra gator…men alla promenerade så fort…bråttom bråttom….
 
Alderney vs Guernsey så vinner Alderney. Men säg inget till hamnkaptenen här bara…
 
Skepp o Hoj!
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s