I klorna på naturen

Här håller vi i hatten ordentligt. Nordostliga vindar med vindbyar på 22 meter per sekund gör att vattnet piskas runt här i hamnen. Ute på räden går vita gäss på vattnet och utanför hamnpirarna så är det 3 meters vågor. Wilma ligger tryggt på sin plats så allt är gott med oss.

Det var detta oväder som hamnkaptenen på ön Alderney pratade om, där han inte ville att vi skulle dyka upp under rådande omständigheter. Hamnen ligger helt oskyddad från nordostlig riktning. Kommande vecka har också sett lite si och så ut, men nu verkar blåsten ändå lugna sig så vi har planer på att segla vidare i veckan.

Så här långt ifall vädret inte ändras så ser måndagen bäst ut. Och tisdag, onsdag och torsdag fungerar också. I veckan kommer ett mer högtrycksbetonat väder som kommer att bjuda på sol och 19-20 grader. Vi hoppas att prognosen kommer hålla, för vi suktar efter sol. Det är förvisso sol här i Cherbourg idag, men det är näst intill omöjligt att njuta av den då vinden är så stark att man har svårt att gå för att vinden kastar en hit och dit. Men det positiva är väl att det är mycket syre i luften…

Här är vår kommande rutt. På Alderney heter huvudstaden St Anne´s. Ön är närmare 8 kvadratkilometer stor.
 

Vi gör oss oavsett klara för avsegling på måndag. Vi har bunkrat, men vi behöver ragga tag på lite diesel till spisen först. Våra solpaneler har dykt upp så dem har vi hämtat samt den sista tvätten är avklarad, den som vi inte fick till härom dagen.

I vår flaggverkstad så har vi tillverkat en Alderney-flagga. Jo det är så att ön har en egen flagga och vi vill gärna glädja dem med deras egna flagga. Vi misstänker att så gott som alla gästbåtar flaggar med den Engelska flaggan. För vi har iallafall inte hittat någon Aldereny-flagga i båttillbehörsaffärerna här.

 Alderneys flagga
 Tillverkning av densamma...

Alderney har ett omfattande självstyre inom fögderiet Guernsey, vilket är en av de större öarna. Utrikespolitik är däremot överlämnat till Storbritannien, vilket även gäller i sportsammanhang. På Alderney bor 2400 invånare. Därav är inte Alderney och de andra Kanalöarna tillhörande EU. Och därför måste vi som EU-besökare klarera in när vi kommer dit.

Vi har tillverkat en Q-flagga. Signalflaggan Q, även kallad karantänflagga, är helt gul i färg och den ska hissas innan man angör Alderney. Q-flaggan betyder att; Mitt fartyg är fritt från smitta och jag begär att få klarera in. Utan klarering så har man inte juridisk rätt att vistas i landet.

När vi seglar dit så kommer det gå undan då vi seglar i medström. Dessa vatten kallas för Alderney-race. Strömmen kan bli så stark som 10 knop och då går det undan. Man ska även undvika motvind  i med strömmen då det bildas höga vågor. Ja det ska bli spännande…man får nog hålla ut från kusten rejält så man inte dundrar in i någon fransk udde på vägen. Så för vår del som kanske gör en 6-7 knop med Wilma så kan man lätt räkna ut att i motström skulle vi backa med ett par-tre knop. Gissa om man kollar in väder och vind innan man kastar sig ut på den seglatsen. Men personalen på Alderney hamnkontor hjälper gärna till med såväl navigationsfrågor som väderfrågor. De är ju experter på dessa vatten. Som turist så uppmanas du även besöka Alderney Sailing Club för att njuta av en pint och snacka med de lokala sjömännen. De delar gärna med sig av sin kunskap och berättelser.

Vi tycker det ska bli jättespännande. Tala om att man sitter i klorna på naturen.

Idag är det Våffeldagen…vi har inget våffeljärn ombord. Men överallt häromkring så hittar man små stånd där de gräddar våfflor. Här äter man dem med Nutella eller Choklad. Inte vår grej. Det går inte att finna sylt. Så vi har faktiskt inte ätit någon våffla hittills…vi tycker det är rysande sött. Nu dagen till ära så slog vi till idag. Gott?? Ja men det räcker med en gång per år. Iallafall dessa söta som de pudrar florsocker över. Nackhåret reser sig när det blir för sött.

 Konstig söt grädde…inte som svenska våfflor. Själva våfflan smakade fantastiskt gott.
 Kapten hugger in
 Grattis på våffeldagen….eller vad säger man???

Skepp o Hoj!

2 reaktioner på ”I klorna på naturen

  1. Ja, våfflor blev det inga igår. Jag får väl grädda sådana idag i stället. Igår var jag framme i stan o filmade o fotade. De håller på att gräva upp hela torget, så det ser ut därefter. Skall viss bli klart till juni när turisterna kommer. Jag har kollat lite på Er blogg, men för lite. Vill i alla fall gratta Dig Helena som har bemärkelse dag idag-söndag! Grattis! Allt är OK här.

    Gilla

    • Hej Stellan. Så fantastiskt att du har koll på min födelsedag. Tusen tack! Jag håller på att driva upp en ny petunia från den hängampeln vi fick av dig för ett år sedan. Jag plockade frön från den. Jätteskoj. Oj så de håller på att gräver överallt i Halmstad…det börjar likna en snitslad bana överallt. Kram på dig!

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s