Honfleur – Cherbourg

Nu är vi uppstigna från de medvetslösa…eller vad säger man??? En nattsegling gör att man blir mäkta trött efteråt. Ruckad sömn och framför allt så har man ju svalt all syrerik luft som går att uppbringa i hela Engelska Kanalen.

Det känns underbart att vara här i Kärbo (Cherbourg).

Vi tog det lugnt igår. Vi var upp till ”Capitanerie” och anmälde vår ankomst strax före lunchtid. Solen stog högt på himlen och det var hyggligt varmt ute. Vi välkomnades på ett fantastiskt sätt och här kommer inget att fattas oss. Hamnen kan serva en båtägare med det mesta här och i hela bassängen ligger säkert uppemot 1000 fritidsbåtar. En ENORM fritidshamn. Vi har betalt för 1 natt, vilket de önskar, så gör vi upp affären innan vi lämnar. 28 Euro är billigare än såväl Honfleur (30 euro) och Le Havre (36 euro). Här har man dessutom ett rabattsystem, har du bott här i 5 dagar så får du de två efterföljande dagarna gratis. Framför allt så håller hamnen en otroligt hög standard, vi kollade in duscharna, en liten spakänsla hann passera kroppen när vi gläntade på santitetsdörren. Det finns bra tvättmöjligheter utan chockpriser och hela området kryllar av allehanda marina butiker med båttillbehör och allt annat en båtägare kan tänkas efterfråga.

Frukostutsikt…
 
 Vi travade tillbaka ner till båten efter vårt besök på hamnkontoret, med broschyrer om sevärdheter, kartor och till och med en folder med recept på lokal mat, i vår hand. Vi lagade en stadig sen frukost bestående av ägg och bacon.  I övrigt så gick hela gårdagen i lugnets tecken.
Wilma i Port Chantereyne, Cherbourg
Här passerade vi under natten…
 Sen frukost i sittbrunnen
 Välmående kapten..
Välmående Styrman…
 
Men nu över till att berätta om vår översegling.

Vi lämnade Honfleur två timmar innan högvattnet. Vi fick slussa då vi var första öppningen för dagen, vi hade sällskap av en Pilotbåt och en supplybåt. Och väl ute i Chenal de Rouen så tuffade vi ut mot stömmen. Det var ett grått och stilla väder…lite för stilla. Men vi hoppades att solen och vinden skulle göra sin entré något under dagen.

Först klockan tre på eftermiddagen så kunde vi dra ut segel och stänga av motorn. Bleket hade gett sig och vi fick lite vind som gav krusningar på vattnet. Strömmen hade vänt så vi gick med den. Vi seglade i fina fem knop och ja, faktiskt, en solstrimma letade sig igenom molntäcket.

 Vi skymtade lite blå himmel för ett tag…

Seglingen var riktigt härlig, vi hade autopiloten på och vi kunde roa oss med allehanda ting. Kapten försökte sig på att få upp en torsk på tio kilo. Men det blev en näbbgädda på osäker vikt. Dock fick den gå tillbaka till havet. En näbbgädda ger inte mycket mat, man vill gärna filéa den. Lagar man den hel med ben så blir fiskbenen gröna vid tillagningen. Går ju att äta, men det känns för oss lite si sådär. Det får nog bli mer tomt i plånbok och skafferi innan vi sätter upp näbbgädda på menyn. Den stackars fisken liknar dessutom en orm lite för mycket…. Pimpsten löste Sudoku för glatta livet. De enkla ekvationerna passar bäst när man är ute på havet. Radion skrålade med P4 Halland i högtalaren.

 Förströelser på havet…
 Man skymtar några fartyg borta i horisonten. Strax kom dimman…
 

Båttrafiken glesade ut och snart var det bara vi och havet. Inget internet, ingen telefon. Bara Wilmas brusande framfart i det franska vattnet. Och sen kom dimman..en tjock dimma så vi såg kanske inte ens 50 meter framför oss. Vi hade bra koll på de få fiskebåtarna i området då vi har såväl radar som AIS.

Klockan halv åtta på kvällen så vände strömmen och vinden mojnade. Vattnet var totalt platt. Vi gick från att ha seglat 6 knop ner till 0,2 knop på en timme. När Wilma började backa så startade vi motorn. För vem kan segla för utan vind? Definitivt är uppdraget omöjligt i motström. Nu hade vi såväl tjock dimma och mörker. Vi seglade runt i en tallrik med tjock gröt kändes det som. Vi passerade en fiskebåt på en halv nautisk mil. Vi såg inte röken av den, dess lanternor orkade inte lysa igenom tjockan. Men vi hörde motorljudet ifrån den. Lustig känsla.

Nu närmade vi oss Cherbourg där strömmen var betydligt starkare. Med 1800 varv på motorn, som normalt ger oss en fart på 6 knop så var vi nere i en fart på 1,2 knop som lägst. Så uppskattningsvis så hade vi en motström på 5 knop. Det här med tidvatten och strömmar är jäkligt intressant fenomen. Nu gick det långsamt, långsamt…sakta släppte den värsta motströmmen och så gick det i 2 knop…3 knop.

Sakta gick Wilma fram lättare i vattnet och vid halv ett på natten så vände strömmen och vi fick den med oss. Och då var det som om någon dragit ur proppen ur badkaret. Fortfarande ingen vind så vi kunde inte segla. Vi hade ännu seglena uppe men de hängde som trötta trasor. Men fort gick det…

Vi var uppe och tassade på tio knop när vi började gå in mot Cherbours hamn. Kapten som styrde fick hålla upp rejält, avdriften var ett tag så rejäl att vi gick liksom på tvären. Han hann tänka med fascination att ”nu missar jag hamninloppet och far förbi…”. Men avdriften lugnade sig något och det var därefter inga problem att styra in genom hamnpirarna i Cherbourg. Precis vid denna tidpunkt så sprack himmelen upp och månen lyste så fint över havet. Så vi fick lite hjälp att se när vi styrde oss fram till fritidshamnen. Vi hittade en plats att lägga till på. Den waitingpontoon som vi hittade låg utan landförbindelse, så vi tog en annan plats kort och gott. Sen stack vi i vår strömkabel, stuvade in det mest nödvändiga och dök i säng. Då var klockan fem på morgonen.

Ja och resten är väl vad man säger vid detta laget, historia. Det blev kanske en tre timmars sömn. Vi får ligga fint kvar på vår plats (för våra vänner som seglar efter oss så kan vi ligger på brygga H).

Sammanfattningsvis så hade vi en fin segling. Havet låg platt vilket vi är tacksamma för. Man kan inte få allt, så det blev en hel del motorgång. Men som kapten säger…det finns billig diesel på Kanalöarna (taxfree). I gengälld så gick överfarten betydligt fortare än vi planerat, 19 timmar. Är det dock något Kapten önskar lite mer, är bättre fiskelycka. Men det är ju inget nytt under solen. Häpp!

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s