Sista dagen i Le Havre

När vi seglade in i Le Havre i skymningen så reste sig ett upplyst torn upp över staden. Vi blev nyfikna.
Vi visste inte då, men vet nu, att det är en kyrka. St Joseph Roman Catholic Church.
 
Den gamla kyrkan blev förstörd den 5 september 1944 och den återuppbyggdes och invigdes i sin nya skapelse år 1959. Father Marie och arkitekten Auguste Perret designade denna häftiga byggnad. Ett 107 meter högt klocktorn reser sig centralt över kyrkan. Material?? Betong så klart.
 
Vi gick in för att titta lite. Och detta var något helt nytt och annorlunda. Vilken imponerande byggnad. Vilken arkitektur.
På bilden ovan så syns tornet från insidan. Man har fri sikt upp i hela tornet och ett fantastiskt ljusinsläpp genom taket och alla glasprismor som skapar 50 olika nyanser genom de sju olika färgerna man använt på glaset.
Häftigare kyrka har vi nog aldrig sett förut.
Vilket färgspel.

 
Altaret är placerat mitt under tornet och åhörarna sitter runt omkring i en cirkel. Man får känslan av en teaterscen. Ett enormt altarbord i betong står i centrum.
 
En predikstol i betong. Why not?!
 
Vi kände oss glada över att vi tog beslutet att titta närmare på St Josefs-kyrkan i Le Havre. Snudd på ett måste-besök om man turistar här. Man kan fritt promenera runt, bara ingen mässa pågår. Det här med att besöka kyrkor är rätt intressant. En kyrkobyggnad säger så mycket. Här ryms historia, arkitektur och konst. På varje plats, stor som liten, så finns det en kyrka. Kyrkorna har som regel fått stå intakta genom årens lopp och det är en fascinerande känsla att kliva in i en kyrka där man vet att andra före dig själv har trampat på samma golv, kanske 500 år tidigare.
 
I vanlig ordning så är kyrkor rätt kalla. Så det kändes skönt att kliva ut i vårvärmen utanför. Vi återvände till båten för att fylla vatten och betala för oss. Bodde vi billigt i Fécamp så bodde vi dyrt här.
 
I Fécamp betalade vi 96 euro för 16 dagar.
Här i Le Havre så betalade vi 108 euro för 3 dagar.
 
Gisses vilken skillnad. Men vi slår ut kostnaderna över tid. Det är så man får göra. Hamnen i Le Havre är dock enormt modern och välskött. Till och med en hjärtstartare finns på bryggan.
Hamnen i Le Havre är bra, men dyr. Ett stort plus för att de håller med hjärtstartare och att den står lätttillgänglig för alla.
 
Däremot så är sanitetsavdelningen inte lika modern. Men det ska säkert också byggas om med tiden. Betygen för duscharna är:
 
Duschtemperatur: 3
Duschstråle: 3
Miljö:2
Kommentar: Små duschbås, Kapten fick passa sig för att inte få blåmärken på armbågarna. Han slog i duschväggarna när han skulle upp med händerna och tvätta barret. Duschbåsen saknar en vettig avskiljare, så vattenstrålarna från duschen blöter ner handduk och kläder som hänger rakt fram på kroken på dörren. Det finns ingen annanstans att göra av med sina saker.
Internet: Ingen aning, vi hade en annan internetlösning i denna hamn.
 
Ja så från Halmstaden till Havrestaden och nu vidare….vi kastar loss nu i ottan. Vi återkommer med nya rapporter.
 
Skepp o Hoj!
 
 
 
 
 
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s