Vilken morgon

Nu har vi flyttat oss från den inre till den yttre hamnen. Men vilken morgon. Slussporten skulle stänga klockan 07:01, så vi var tvungna att ge oss ut i mörkret. Vi kastade loss 06:30.
 
Det har blåst rejält i natt och när vi gick ut så var det säkerligen 14-16 sekundmeter i byarna. Utläggningen blev stökig då vi inte riktigt kunde lossa på springen samtidigt som vi behövde lossa för- och akterförtöjningarna. Samtidigt som någon behöver köra båten. Med vinden starkt i sidan så vill Wilma kasta stäven med vinden och få vinden in från aktern. Men men…loss kom vi. Grannbåten hakade vi fast i med ankaret men inga skador. Vi fick lägga i frammen och haka loss oss och backa igen.
 
Vi fick även ett litet udda farväl från våra båtgrannar. Återigen hade någon dragit ur vår elkabel. Så vi vaknade utan landström. Mycket märkligt beteende. Först blev vi sura. Sen tänkte vi lämna en lapp med texten: Keep on smiling. Men vi gissar att båtgrannen saknar humor så vi lät det bero, och inte bli ett bekymmer för oss. Vi vet fortfarande inte varför dock. Det kommer hur som helst bli vår fortsatta taktik ifall folk är sura, att replikera med glädje och humor.
 
När vi kom loss med Wilma så hade vi inte yta att vända henne uppe vid slussporten, så vi gick ner och gjorde en stor lov i hamnbassängen. Där vår norska vän hade gjort loss och stod och väntade. Även han hade haft det kämpigt att lägga ut, fast han låg förtöjd i vindriktningen.
 
Ut ur innerbassängen gick vi och vi kunde lägga till i ytterhamnen. Höga vågor och stark vind gjorde det helsvårt. Det gick inte att promenera på bryggan med någon reda utan risk för att trilla i. Och innan vi fick på ett par spring för att förhindra Wilma att slå i kajen med stävern, så var det rätt oroligt. Stävern for upp och ner metervis och det fanns ingen suck att försöka hålla henne ut från bryggan med handkraft. Men tids nog så hade vi lagt på tamparna. Just nu sitter Wilma som i ett spindelnät där vi lagt förtöjningar tvärs över grannbryggan för att hon inte ska ligga och trycka mot sidan hela tiden. Just nu spelar hon fint i alla sju tamparna.
 
Medan vi gjorde fast så låg Sandenmannen och cirkulerade och väntade på att vi skulle bli klara. Så kunde vi hjälpa honom att lägga till. Han hade omöjligt fått till det utan yttre hjälp i detta väder.
 
Således. Klockan halv 7 gick vi ut och la oss i yttre hamnen där vi ligger nu. Att man inte byggt en vågbrytare här överstiger vårt förstånd. För det går meterhöga vågor inne i hamnen. Hamninloppet har västlig öppning och det blåser ju västligt till 95 procent här. Det måste kosta på rejält på bryggor och båtar att inte arbeta bort vågorna. Fast vi ligger i hamn så måste man hålla i tekoppen, för den far iväg i nästa våg som väller in i ytterhamnen.
 
Nu har vi bestämt träff med Sandenmannen klockan tio. För att stämma av. Vi vill jättegärna ta oss till Le Havre. Det kommer in ett ännu värre oväder om ett par dagar och vi känner att det vi vill hitta en lugnare hamn innan dess. I morse när vi gick ut så var det 2,5 meter höga vågor utanför hamninloppet. Vågorna och vinden lägger sig sakterliga under dagen och vi ska försöka lägga ut härifrån när vågorna lugnat sig till 1,4 meter och med en grundvind på endast 4 meter per sekund. Detta bör inträffa framåt lunchtid.
 
Vi är rörande överens med Sandenmannen att vi hellre tar oss vidare med lugnare vatten, och att eventuell motström och angöring i mörker får ha en lägre prioritet. Det ska vara trevligt ute på havet. Inte hård vind och hög sjö. Vi har dock en jäkla tur, för lågvatten inträffar strax efter middagstid, klockan 12.30. Just idag så är lågvattnet högt, vi kommer därför att ha ca 3 meters djupt vatten under oss istället för 1,6 meter. (Wilma sticker 1,90 meter). Vi vill ogärna fastna i hamninloppet på vägen ut. Så vi har iallafall någon parameter helt på vår sida idag.
 
Ja nu har vi ätit ägg och bacon. Planen är att gå till Le Havre vid lunchtid och vi kommer fram vid mörkrets inbrott. Det går nog inte så fort, då vinden kommer att vara rätt svag och vi får lite motström med oss en del av färden. Vid midnatt blåser det upp igen, men dit har vi gott om marginal.
 
Nu börjar vinden lägga sig, lite vågor är det som stökar runt lite ännu. Men vi lägger oss ner och sover en timme. Så tar vi beslut senare om och när vi sticker iväg.
 
Skepp o Hoj!

2 reaktioner på ”Vilken morgon

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s