Sol och vind

Torsdag kväll 23 februari
 
Nu ligger vi i hamnen och trycker och det skallrar och vibrerar i hela båten, det blåser storm ute. Vår norske vän blev ombedd att gå in i den inre hamnen före stormen kom, då det var alldeles för osäkert att ligga kvar där ute. Inte bara för båten utan även för bryggorna.
 
Alla fiskebåtar har också gott in i den inre hamnen och i den yttre finns bara en Rescue-båt och några små rackare.
 
Vi tog en promenad bort till hamninloppet och vågorna sköljer in. Vi är glada att vi inte är ute på havet en dag som denna. Men trots blåsten så är vädret ändå rätt så klart och soligt. Inom något dygn så har ovädret lagt sig men de västliga vindarna fortsätter. Vi ser en eventuell öppning med rätta vindar om en dryg vecka. Men det är lite för långt ifrån tidsmässigt för att kunna planera säkert efter. Prognosen ändras varteftersom och de är egentligen bara de närmaste dagarna som känns mer tillförlitliga.
 
Nästa segelben vi tar är tänkt att gå till Cherbourg. Vi ska korsa en större bukt, en segling på närmare etthundra sjömil. Vi pratar nu om en dygnssegling där strömmarna nära Cherbourg stundtals är mycket starka. Så vi vill absolut ha vinden med oss och om det går så även vågorna. Vi behöver segla exakt västligt för att komma till Cherbourg och det är därför en utmaning att hitta detta fönster med rätta vindar. Det blåser så gott som alltid västligt och med vinden emot sig så kan man inte gå rätt emot och man får även stampa mycket sjö. Det är därför inte ovanligt att många tar ett längre ben över till England och sedan ner till Frankrike igen, för att få en bättre vinkel mot vindarna. Vi har inte gett upp hoppet om att hitta icke-västliga vindar, vi håller koll på väderprognosen. Vi har det gott här i Fecamp. Vi fixar med båten, ser oss om i staden och upptäcker inte minst maten.
 
Fredag 24 februari
 
Idag har vi haft strålande sol och lite vårvärme i luften. Vinden har lagt sig. Men nu såg vi att det ska blåsa upp i nästa vecka, över 30 m/s. Så vi blir här ett tag.
Dagens väder i Fecamp
 
Idag tog vi fram cyklarna. Vi gjorde det månatliga uttaget på 5000 kronor som är vår hushållskassa för de kommande 30 dagarna. I den summan ryms mat, dryck, restaurang, nöjen, transport, kläder och så mycket hamnhyra som det bara går. I de Holländska kanalerna kunde man ofta hänga upp sig gratis om natten, men nu är vi beroende av hamnar så den kostnaden är tillfälligt högre, till dess att vi kommer bort till de brittiska kanalöarna. Då kan vi börja ankra när vädret tillåter. Så vi behöver skjuta till lite kosing för hamnhyran nu under en period. Positivt dock är att elen ingår i hamnhyran så vi använder elsystemets elpatron i båten för att få go värme. Så vi har ingen dieselkostnad på kaminen.
 
Vi cyklade iväg och storhandlade, fyllde upp förrådet ordentligt. Och så gick vi bort till slaktarn och köpte oss en varsin entrecote-skiva. Så ikväll blir det en god köttbit och en rejäl sallad till. Det låter väl som passande meny för en fredag så säg.
 
Vi  har även suttit ute på däck på dagen och druckit kaffe. Solen värmer gott bara det är lä.
Nu börjar det rätta till sig med årstiden..
 
Vi har en liten filmsnutt från gårdagens storm, men vårt internet är väldigt trögt för tillfället. Men vi gör ett nytt försök i morgon. 
 
Ha en underbar helg, det ska vi ha.

2 reaktioner på ”Sol och vind

  1. Tjenixen, sitter på skutan(i regn) i Jämtland o försöker läsa ikapp på er blogg och känner igen mig i Tjoppes reaktion, man vill till varje pris vara hjälpsam själv mot alla så när man stöter på dylika varelser så blir de lätt bristningar i blodkärlen, åtminstone på läpparna då man biter ihop för att inte brisera. Sail on/Tomas

    Gilla

    • Regn i Jämtland i dessa dagar måste vara som bröd i fickan för en svältande…stor lycka. Trevligt att du försöker läsa ikapp…jo det kan gå åt lite regnväder då för det är ett antal inlägg. Ha en trevligt fortsatt läsning.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s