Undret vid Dunkerque (Dunkirk)

Hamnstaden Dunkerque skrev historia under andra världskriget. Det var i maj 1940 då Tyskland anföll Frankrike.
 
Frankrike och Storbritannien kämpar tillsammans mot Tyskland. En stor del av den brittiska armén finns i Frankrike. Tyskarna anfaller Frankrike via Belgien och tar sig fram med lätthet. Man har ingen chans att stå emot tyskarnas offensiv. De britt/franska trupperna backar och flyr mot Dunkirk. Man inser att att det är en återvändsgränd, att de kommer att förgöras så fort tyskarna kommer ikapp med sina stridsvagnar och bombplan.
 
Därför kör Storbritannien över allt de har i båtväg mot Dunkirk för att rädda så många soldater som de bara kan. Varenda båt, även privatskeppare och fritidsbåtar sätts in. Under evakueringen som pågår i sju dagar så utsätts de instängda trupperna för en intensiv eld från de tyska trupperna. Trots stora förluster, 70.000 allierade dog och 200 båtar sänktes, så räknas denna räddningsaktion som en framgång. Man lyckas rädda så många som 335.000 brittiska och franska soldater över till Storbritannien.
 
Man menar idag att om inte denna lyckade räddningsaktion hade ägt rum, så hade utvecklingen för Andra Världskriget kunnat få ännu mer ödesdigra följder.
 
 
Vi har gått runt i staden och hittat en rad gamla minnen, inte minst statyer, som påminner om händelserna för snart 80 år sedan.
Längs med vår vandring så hittade vi denna vackra fullriggare. Den är idag Frankrikes största segelskuta och fungerar idag som ett museum.
 
Vädret har varit rätt grått och kallt här, det föll till och med några snöflingor härom kvällen. Men nu snart lovas det bättre väder, över tio plusgrader och sol. Vi tog tillflykten till mataffären.
 Kapten gillar shoppingvagnarna här i Frankrike. Lite spacad. Bilden togs på den kvinnliga avdelningen bland underkläder och strumpbyxor, upptäckte vi. Kapten hittade inget som passade dock. 
 
Ikväll väntar vi in vår norska vän i hamnen, vi har ordnat en bra plats till honom här.  Så vi får lite skandinaviskt sällskap här. Det ser vi fram emot.
 
Skepp o Hoj!
 
 
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s