Prisa Gud

Vi har tidigare nämnt att vi inte jublat över de holländska matbutikernas utbud. Rent kulinariskt så har längtan efter Frankrike därför varit stor. 
 
I Belgien så kan vi inte så mycket om deras mat; öl, pommes frites o choklad bara. Våra förväntningar har varit låga. 
 
Men så igår när vi hittat en schysst matbutik så började vi jubla. Vilka varor. Vilken kvalitet. Och råvaror dominerade och inte färdigmaten. Vi tittade vad belgarna la i sina kundkorgar. Hela kycklingar, fisk och annat kött minimalt butiksprocessat. Stora påsar med potatis, färska kryddor, påsvis med lime o citron. Frukt och grönt. Riktigt smör. Ägg. Och det var lördag…några vinflaskor åkte upp på kassabanden. Vi letade efter någon som hängav sig till sötad läsk, bakelse, bröd o färdigmat. Men vi såg inga sådana kunder. 
 
I vår egen korg så la vi ner ett paket med smör av bästa kvalitet, bearnaisesauce, camembertost och en schysst flaska bordeauxvin för hela 39 kr(!)
 
Vi sladdade även förbi slaktarn och köpte en stor skiva entrecote som var välhängd. 
 
Asså…Gah!!!…vi höll på att dö kulinar-döden. Osten var så perfekt mogen. Den ville krypa iväg själv med dess innehåll. Bearnaisen var ju färdigköpt. Men den godaste köpe-bean någonsin. Den var gjord på äkta smör och färsk dragon. Det låg stora dragonblad i såsen. Och smöret, en rund smörtub inrullad i papper. Så god att den gick äta direkt med smör, som på den tiden helena ibland gjorde eget smör. Och vinet, jäklar så gott. Smakade minst 150 kr om man säger så. 
 
Vi stekte köttet i välupphettad stekpanna i vårat lyxsmör, några drag på pepparkvarn o flingsalt på. Möraste köttet på mycket länge. Idag är nästan allt kött stenhårt i muskelaturen som man köper. Men denne lokala slaktaren visste vad han gjorde. Hade kunnat äta köttet med sked. 
 
Så vi avnjöt denna middag ihop och vi njöt varje mikrosekund av måltiden. Vi serverade sparris till. Enkelt men enastående gott. 
 
Är det detta vi kommer mötas av i Frankrike så kommer vi till himmelriket. 
 
Vi vet att vi fann en bra affär här, kanske att det finns andra enklare av mer holländsk modell. Men vi letar inte efter dessa. Vi är så nöjda så. 
 
En intressant sak med matvarorna. texten står både på franska och holländska. Här pratas det en otrolig blandning av språk och folk verkar växla emellan lika enkelt som lågtrycken rullar in över svenska västkusten. 
 
Ja prisa Gud för denna mat och dessa råvaror. Viktigast i livet är kärleken. Sen kommer nog maten, den godaste maten som man bara kan drömma om. Nu är vi beredda, Frankrike; Here we come!!!
 
 
Skepp o Hoj! 
 

4 reaktioner på ”Prisa Gud

  1. Snart så….. ska jag också köpa vin för 39……Blir såååå jäkla sugen på en köttbit nuuu… snacka om snålvatten och himmelrike! Kram på er … era sköna tokstollar som liksom får en att se allt med gommen!

    Gilla

    • Köttbit i all ära. Men ikväll skulle ni varit här. Då hade Micke fått gräddstuvad pytt i panna. Vi pratade faktiskt om er. Saknar ert sällskap. Kram på er, hoppas vi kan sammanstråla i värmen framöver. Då kan vi ringa chabo också o fråga om han vill ha en virre😂😂❤️😎💕

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s