Middelburg – Vlissingen – Oostende

Det var med visst vemod som vi lämnade Nederländerna. Så underbara månader vi har haft här, vilka upplevelser och fantastiska människor vi lärt känna. Holland är ju kända för sin ost men nu kan vi nog säga att i och med Oostende (ost-ände) med såväl Edam och Gouda passerade så är ost-eran över för denna gång.

Innan vi lämnade Middelburg så bunkrade diesel såväl i Wilmas tank som i dunkarna på däck. Nu hoppas vi på mestadels segling och att vi klarar oss hela vägen ner till Portugal på denna bunkring. Men trots stående mastrutten så har dieselkostnaden varit rätt blygsam tycker vi. Den mesta tiden spenderades trots allt i hamn medan besättningen är ute och beskådade vacker arkitektur och idgade umgänge med lokalbefolkningen.

Hur vackert Holland än var så kan vi säga att Belgien (iallafall Oostende) är betydligt mer ruffigt. Oostende har en stor industrihamn och stadskärnan innehåller visserligen några gamla byggnader men den mesta bebyggelsen är nyare. Kanske sedan Andra Världskriget då många kuststäder blev bombade och förstörda, man fick helt enkelt bygga upp nytt.

I Oostende finns det tre hamnar. Vi har valt den längst in och längst bort från stadskärnan. Den närmast havet är stundtals lite grund vid lågvatten (vi vill kunna sticka iväg när vi känner och inte känna oss låsta av att vi står i dyn).

Den hamnen därefter kräver att man går genom några broöppningar. (samma sak här, vi vill kunna sticka lätt o smidigt).

Den hamnen vi ligger vid (med full industriell kommers runtomkring) kräver en rätt lång promenad in till city (eller med cykel). Den lär även vara den billigaste hamnen (det gillar vi). Och motion gör oss nog gott (det gillar vi också). Som ett kinderägg med andra ord, flera bra ting i samma förpackning.

Vår segling var fantastisk. Med en sydlig vind så läade land så vi slapp höga vågor. Med dryga tre knops ström till en början så seglade vi i nästan tio knop. Vi hade räknat med att vara framme i Oostende framåt tre-tiden men vi var framme redan klockan 13.

Nu ska vi spana in vad Belgien har att erbjuda. Kanske att man får släppa lite på lädret för att inmundiga deras nationalrätt Moulle Frites, Musslor med pommesfrites.

Vi bjuder på en film från vår resa mellan Vlissingen och Oostende. Håll tillgodo.

 

Skepp o Hoj!

 

2 reaktioner på ”Middelburg – Vlissingen – Oostende

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s