Smartaste draget

 
Vi inser efter att vi undersökt närmare, att vi behöver mer vårlik årstid innan vi kan gå vidare ute i havet med någon mer reda. Egentligen inte för seglingens skull, utan för hamnarnas skull. Det finns fina dagar att finna, men att dessa uppträder mer glest så länge vi pratar om januari-februari. Och då står vi inför två val. Antingen att fortsätta framåt i små steg, ta korta dagsetapper och däremellan ligga och vänta in nästa högtrycksfönster med bättre väder. Eller så gör man endast ett eller ett par förflyttningar till fram till mars månad. Anledningen?
 
Jo nu närmar vi oss kusten, och hamnarna tar helt andra priser där.
 
Som prisexempel så låg vi i Dordrecht för 95 euro i månaden, el tillkom men den var ”normal” taxa för Holland. Dagspriset var 15 euro natten om man valde det istället. (månadspriset var förhandlat, vi fick ett mycket bra pris)
 
I Willemstad så låg vi i en månad för 150 euro. Elektricitet tillkom (vi hade ett avtalat pris innan vi åkte dit, andra hamnen i Willemstad var dyrare)
 
Här i Zierikzee så ligger vi för 150 euro månaden ut, till 31 januari. Redan efter en vecka så har vi kommit upp i 150 euro på dagspriset, vilket vi gjort nu, så själva hyran är på så sätt ”gratis” fram till månadsskiftet. Alltså det kostar att ligga 150 euro för en vecka här (dagspris), och likamycket för hela månaden (månadspris). El tillkommer, helt ok pris.
 
Vi har varit medvetna om att priserna höjs ju närmare kusten vi kommer. Men efter vidare undersökningar så blir vi tveksamma. Högre hamnpriser ja, men det kan man säkert förhandla ner. Men allt tas därtill betalt för, för färskvatten, för duschar….och 1 Euro per Kilowatt!!! Alltså 10 kronor kilowatten. Och denna årstiden så är vi ju rätt strömkrävande, trots allt. Och att då bli inblåst i flera veckor på ett sådant ställe känns inte lockande. Hellre går vi upp på puben här i Zierikzee för en öl då och då än lägga samma pengar på elektricitet.
 
Så det är kanske korkat att lämna Zirekzee förrän vid månadsskiftet?! (varje natt nu kostar ju inget, utan bara den kilowatt vi förbrukar, och faciliteterna och övrig service är perfekta här, allt ingår utom tvätt)
 
Att dra på sig den tredubbla kostnaden medan det fortfarande är ”vinter” känns inte som ett smart drag. Vi tror faktiskt inte att vi kommer fram till Portugal fortare i slutändan.
 
Så nu ska vi ringa till de andra hamnarna här i södra Holland och fråga om priser. Och så flyttar vi på oss utefter de bästa dealen. Och först i mars någon gång så slänger vi oss ut i Engelska Kanalen med någon reda. Och då kan vi förflytta oss snabbare då vi har årstiden på vår sida. Innan dess så verkar det smartaste draget vara att ligga och mysa i hamnarna här i Holland. Tända fotogenlampan om kvällarna, och upptäcka omgivningarna om dagarna….
 
Fortsättning följer.
 
Skepp o Hoj!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s