Zierikzee

Tittut säger Kapten!
 
 
 
 
Vacker solnedgång över Zierikzee
Det är tur att vi inte skulle in i den här hamnen, här fanns det nästan inget vatten alls vid lågvatten.
 
Vi gillar fiskeskutor, vi har en lång rad av dessa framför Wilma. Den sista masten långt bort på bilden är Wilmas.

Zierikzee är en fin gammal stad, inte helt olik Dordrecht, fast mindre. Den fick stadsrättigheter redan år 1248. Nu är vi i provinsen Zeeland och det kan väl tänkas att det var Holländarna som en gång kom till Nya Zeeland på andra sidan jordklotet som namnade platsen till den nya zeeland. Här bor ungefär 10.000 personer.

 Zierikzee för länge sedan

Zierikzee drabbades hårt i den stora flodkatastrofen 1953. Den engelska staden Hatfield (ligger strax norr om London) angagerade sig mycket i Zierikzees öde och skickade hjälpsändningar. De två städerna utvecklade starka vänskapsband och än idag så är de två städerna så kallade ”tvillingstäder”, eller kanske vänort som vi uttrycker det på svenska.

Det här är ett riktigt låglänt område och för riktigt länge sedan så låg städerna betydligt närmare kusten. Men med årens lopp och inte minst med anledning av att man lärt sig stänga ute havet med hjälp av slussar så skapades större landytor. Med den följden att man fick börja gräva rätt långa kanaler för att fortsättningsvis komma åt städernas hamnar med båt. En del städer i detta område låg direkt invid kusten men idag ligger de mitt i landet. Lustigt.

Så här såg Zeeland ut förr i tiden. Inte mycket landytor.
 
En modern karta över samma område

Staden är trevlig, fin bebyggelse och här finns rätt många caféer och restauranger. Det är mycket av en sommarstad dit turister söker sig såväl via landvägen som vattenvägen. Hamnen här har full service även nu på vintern, vilket vi uppskattar. Fast gränsen går väl vid priset för att tvätta, där man får punga ut med 80 kronor för att få en maskin tvättad och torktumlad.

I övrigt så får hamnen och dess faciliteter betyget;

Duschtemperatur: 5

Duschtryck: 4

Miljö: 3

Kommentar; mycket fina och rena duschar. Men en klar nackdel är att man måste gå utanför duschen och trycka på mer varmvatten (som i och för sig är gratis) om man vill stå längre än 3 minuter. Ett stort minus är att lyset slocknar medan man står i duschen om man är ensam i lokalen. Då sensorn inte räcker in i duschbåsen. Man får helt enkelt springa ut naken i det gemensamma utrymmet emellanåt och vifta på armarna för att får tillbaka ljuset (osäkert dock om det funkar att göra helikoptern, vi får be kapten testa nästa gång).

Nu blir det lite blåsa av här i några dagar så vi har inga planer på att kasta oss iväg förrän vi ser att kusten är klar och vädret stabiliseras.

Skepp o Hoj!

2 reaktioner på ”Zierikzee

  1. Gomorron mina vänner!
    Härlig läsning som vanligt! Sitter och flinar framför computern…. hehehe…
    Den där "helikoptern"….??? borde inte "bladen" vara en aning större tro???
    Kramar på er från ett grått Lysekil men med 6 grader idag!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s