Vad kostar din bak att torka?

Dagarna passerar i en ryslig fart konstaterar vi. Julen är markerad och nu ett minne blott ombord. Vi har redan städat undan julsakerna och gått in för att städa, vädra och serva båten. Särskilt med alldeles knallblåa dagar och dagstemperaturer på drygt tio grader så kommer vårkänslorna som ett brev på posten (varför säger man så egentligen…roligt uttryck).

 Utsikt från Wilma Willemstad 27 dec 2016

Nu är det inte bara prat om att fortsätta segla vidare. Utan nu har expedition förberedelse inletts på riktigt. Allt tänkbart tvättas upp, sänglakan hängs ut i friska luften, vi torkar lister och tvättar lite väggar och tak (jo det blir lite dammigt o smutsigt på de mesta ställena, fast det ser rent ut för ögat så avslöjar trasan något annat). Igår lyfte vi på ”köksgolvet” och gjorde en storservice på motorn. Vi bytte olja och filter, dieselfilter och impeller. Vi fyllde på lite backslagsolja och rensade sjövattenfiltret. En årlig service vare sig det behövs eller inte…och med detta gjort så känns det förberett och klart för att kasta loss.

 Städning och vädring i vackra vädret.
Motorn får olja och Kapten får kaffe.

Idag ska vi skruva bort täckskivan under kyl och frys och göra rent dessa filter. Vår kyl-o-frys är ju vattenkylda (sjövatten) och inte luftkylda som ju är brukligt i alla hem och i de flesta båtar. Vi ska även ta oss till bankomaten och ta ut kontanter för en ny månad. Här kommer man inte långt med kort, de flesta affärer tar inte emot VISA. Men smart i bankomaterna är att man kan välja i vilka valörer du vill ha dina pengar. Så det gäller att aldrig vara strandsatt på kontanta medel här..och särskilt framöver när vi börjar förflytta oss. Många dagar kommer vi inte att behöva handla mat, utan ska bara betala för oss i hamnen innan vi seglar vidare…och att då gå på kontantjakt kan strula till det. Det är ju inte ens alltid att hamnen ligger intill en stad.

Nu väntar vi in nya året och ett paket från Konstruktören som vi bett skicka ner några ting till oss. Sen väljer vi en lämplig dag och sticker vidare. Än så länge inte ut i havet, vi har ett par stopp innan. Men det börjar definitivt bli läge att damma av den Belgiska gästflaggan.

En sak som vi två diskuterat en hel del är att det är väldigt svårt att komma åt information kring ekonomi på långseglarforum och bloggar. Vi gissar att ämnet är känsligt över lag att diskutera pengar. Och alla har ju hittat sitt sätt att pausa från vardagen, där de flesta under seglandet lever utan inkomst eller i vart fall väldigt skral sådan. Men samtidigt är det ju en fråga som alla ställer sig innan avresan. Hur mycket pengar går det åt och hur länge har vi råd att vara borta? Lite grovt går det att finna, men aldrig att man fått sig en djupdykning i de ekonomiska frågorna. Det hade varit intressant. Men vi förstår…man vill ju ogärna lägga ut sin privatekonomi till allmänt beskådande.

För vår del så är vårt seglande finansierad med tidigare blod, svett och tårar. De 18.000 arbetstimmar som vi la på renoveringen i Sunshine är grundplåten för äventyret. Där vi ju faktiskt byggde upp ett värde i båten, som sen gick att avyttra. (fast när Sunshine låg på botten och var ett vrak var hon värd ingenting utan förde bara med sig kostnader. Dygnet vi bärgade henne kostade oss närmare 100.000 kronor). Så man får vara ödmjuk. Pengar är inte statiskt.

Helt klart så är vårt långseglande och vår tid hemifrån med avsaknad av förvärvsarbete och lön helt kopplat till vilka kostnader vi drar på oss. Först och främst så har vi ju skalat av allt hemma. Det går (inte för oss iallafall) att ha tillexempel bilar kvar hemma, inte ens avställda. Alla små kostnader hemma som tickar, om än så smått och oskyldigt känns väldigt stora när det aldrig trillar in något på kontot…det är en väldigt suspekt känsla att vi inte får in några pengar. Det går bara ut.

Därtill så behöver man (läs: vi) ändra på sina vanor. Men nu kommer vi till det intressanta. Man upptäcker en rad saker hos sig själv och sina egna beteenden. Även kring hur man fungerar i grupp. Det går inte att fortsätta leva som vi har levt tidigare i livet. Där man kan ta något restaurangbesök eller mat på avhämtning lite när andan faller på. Latmasken i dig får stryka på foten. Inte heller så kan man handla något man inte riktigt behöver, allt värderas mot kostnad. Och kring maten så planeras det och hålls budget hyggligt strikt. Det kan tyckas vara skittråkigt liv. Men så upptäcker vi när vi går genom stan och har sagt till oss själva att ”idag kanske vi skulle ta en kopp kaffe på stan någonstans ändå…”. Men när vi gått genom stan så konstaterar vi att det finns inget sug efter detta. Vi har helt och hållet tappat behovet av att komma ut och sitta på ett café eller en restaurang. Vi har vant oss av med beteendet. Nu är vi ju väldigt mycket bara vi två, vi har inte så mycket interaktioner med andra människor. Och när vi gick där och konstaterade vårt icke-behov-av-att-konsumera-pengar-på-fik-o-restaurang så tänkte vi framåt. Ja vad händer i sommar när vi träffar andra människor i hamnen som bara är ute på sin sedvanliga semstersegling. De som gärna äter på restaurang. Jo, inte sällan kan man få fråga om att följa med ut o äta. Och vi har under sommaren gjort det några gånger. Men det landar inte sällan på en rätt stor slant innan kvällen är över. Så nu när vi promenerat genom Willemstad och alla dess fina restauranger så har vi tänkt oss i förväg på de kommande situationerna. Att faktiskt säga tack, men nej tack. Det ligger inte i vår budget att gå ut och äta (vill de ha med oss så får de bjuda oss).

På en av restaurang här i Willemstad, där det ser fantastiskt gott o inbjudande ut med kritvita dukar, så drar det iväg en femhundring per person att äta med mat o dryck. Det innebär 1000 kronor för en enda måltid. Känns lite tufft när vårt matkonto ligger på 3000 kronor per månad.

Det är nog mycket kopplat till att vilja och kunna tacka ja till trevliga erbjudanden. Och det är nog så för många hemma också…att man ibland följer med på saker fast man kanske inte har ekonomi för det. Det kan ligga förväntningar från familj och vänner på att man ska hänga med på alla begivelser som dyker upp. Man vill ogärna vara den som drar sig ur och inte följer med.

 Allt måste inte kosta pengar, det finns utrymme för mycket skratt och gemenskap kring en massa annat. Yatzy har vi såväl i pappersform (Maxi-Yatzy) samt digitalt. Kan spelas offline dessutom.

Vår strategi kommer därför framledes att vara att för det första tacka nej. Men kanske lägga till att; ”innan ni går ut och äter så kom gärna ombord på Wilma så kan vi ta en fördrink ihop”. Ja då får vi ju trevligt umgänge samtidigt som de får gå ut och njuta av restaurangmat. Och själva äter vi ju ypperligt ombord på Wilma…vi lever som kungar.

Samma sak om familj o vänner kommer och hälsar på. Ja då blir det mat ombord (Det går att sitta 8 personer nere i salongen på Wilma, så nog ska vi kunna få plats många) Men det är klart, är det födelsedag så kan vi ju nog klämma till med ett restaurangbesök. Och en slät kopp kaffe på stan är alltid trevligt och kommer kunna gå vägen. Men till saken hör…och det var väl dit vi ville komma till…är att behovet av att äta och dricka ute har börjat blekna. Det drar inte längre i någon tarm, det finns inget sug och känns faktiskt ingenting. Likaså med shopping (inte ens i mataffären så handlas det något som inte är nödvändigt)… det händer ingenting i hjärnan. Och det är väldigt skönt. Det finns inget som lockar.

 Fest hos oss, smörstekt potatiskaka med flingsalt, stenbitsrom, rödlök o cremefraiche. Kostar inte mycket.

Framför allt så blir det lättare att hålla budget så här. För vår del så innebär det att vi kommer att kunna vara ute och segla precis så länge som vi avsett att göra. Vi har under december månad levt på max 100 kronor per dygn (julen till trots). Det vill säga att vi äter och dricker alla våra måltider för 50 kronor per person. Fika, frukost, lunch, middag, snacks (väldigt sällan), godis (nästan aldrig), tobak (aldrig någonsin) toapapper, tandkräm, diskmedel, öl, vin, annan dryck… Nu är det billigare här än hemma i Sverige. Men säg att motsvarande kostnad i Sverige hade landat på 130 kronor per dag för två personer (65 kronor per person).

Blev din jul dyr? Vi antecknar våra kostnader och anger dessa i valutan Euro.
 

Sen tillkommer ju diesel o hamnhyror o så. Men just för mat och kemtekniskt så ser det ut så här.

Har du räknat ut hur mycket du äter, dricker och torkar dig i baken för?

(vill du veta, så för budget i tre månader och räkna ut per-dag-kostnad. Skriv upp ALLA dina kostnader, inte bara mat o dryck, Det behövs göras en längre tid för att se verkligheten. Finns bra appar på nätet tillexempel. Vill du ha smarta tips…tveka inte och fråga)

 Den holländska gästflaggan ska snart bytas ut mot den belgiska. Vimplarna är vackra. Överst är Medelhavsseglarnas emblem, därefter tre holländska som vi fått som som gåvor av företag där vi varit kunder under vårt stopp i Holland. Undrar hur många vimplar vi får plats med innan det är fullt…

 

Skepp o Hoj!

4 reaktioner på ”Vad kostar din bak att torka?

 1. Hej
  God fortsättning och Gott Nytt År.
  Intr läsning som alltid.
  Nu får du ta dig i kragen Tjoppe.
  Ni är omringade av vatten och i detta finns färsk fisk.Gå runt o kolla var infödingarna fiskar.
  Ta spöet med du kommer att få fisk men bara dom gångerna du har draget i vattnet.
  Gratis middag minst 3 dagar i veckan borde du fixa eller kanske Helena skall hålla i spöet.
  lycka till tack för all trevlig läsning.
  Kenneth från Trelleborg (minicykeln)

  Gilla

 2. Hej
  Skulle va jätte kul att träffa er igen.
  jag är övertygad om att våra vägar kommer att korsas igen.
  jag har koll på er men inte ni på mig så man kan dyka upp när som 🙂
  jag slutar arbeta om ca 2-3 veckor då är det PRO som gäller.
  Lite tidigt fyller 60 i Maj men den sista kavajen har inga fickor så varför inte passa på o njuta.
  Ha de nu riktigt bra ta hand om er.
  Kram Kenneth (minicykeln från Trelleborg)
  PS för att få fisk måste draget va i vattnet.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s