I hjärtat bor motivationen

Hej o hå på er. Sladdade in på websidan Holland.com och läste om Julmarknaden här i Dordrecht.
Den lär vara magnifik och Hollands största julmarknad.
 
 
Helt klart ska det bli underbart att ta del av detta spektakel som går av stapeln 16,17 och 18 december.
 
I övrigt så ska detta inlägg handla om konsten att driva ett projekt. Vi har fått lite frågor om det, och här följer våra erfarenheter och syn på hur man gör för att nå sina mål och drömmar.
 
 
Vi har en liten bok…den har vi använt oss av i snart tio år för att fortskrida våra projekt i hygglig takt. Det är vägledningen för att kunna gå från tanke till verkligt mål. Vi hade aldrig kunnat prestera så mycket och hålla fokus om det inte vore för att vi skriver ner och definierar våra mål och tillvägagångssätt in i minsta detalj.

Vi skriver upp och bockar av. Skriver upp och bockar av. Skriver upp och bockar av.

Även i privata projekt så behöver man en projektplan där man tar med alla tänkbara aspekter. Och ju mer tidspress och ekonomiska begränsningar du har – desto mer detaljerad behöver projektplanen se ut. Att inte ha marginaler är inte bra. Man får inte glömma att även privata göromål tar sin tid. För någon gång ska du ju vila, hälsa på familj, tvätta och städa, sitta och surfa och soffslöa…allt kostar tid. Och tiden går medan du inte ägnar dig åt projektet.

Tick..tick..tick..tick..tick..

Ändå när du har din projektplan klar. Så kommer du troligtvis inte att nå målen. För det kommer alltid saker emellan. Det hör till livet. En förkylning, en timmes snack med en god vän man sprang på i mataffären, vaknar på fel sida helt oinspirerad så dagen ”bara försvann”… Och samtidigt så måste man få leva. Måste ha tid att känna sig avslappnad och kunna skratta, ta rast, tänka, vila och återhämta sig. I allafall om ditt projekt varar längre än en månad. Annars faller du på det, att projektplanen inte var rimlig.

Att definiera dina mål och ha en handlingsplan hjälper dig långt. Då kan man även lätt se om man ligger i fas eller släpar eller om man har tur, att man ligger före i tidsplanen. Men vi har då aldrig legat före i någon tidsplan.

När vi påbörjade fiskebåtsprojektet så hade vi en budget på 1,5 år och 622.000 kronor. Idag säger vi:

Ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha…hi hi hi hi hi…ho ho ho ho…

Vet inte vem vi försökte lura. Men försök att ta in att det kostade blod svett och tårar. 18.000 arbetstimmar, närmare sju år och hör och häpna närmare tre mille.

Så fast vi arbetade idogt och inte låg på latsidan ett dugg så kan vi ju konstatera att det kostade i runda slängar fem gånger så mer än mot vad planen var.

Så har du något skapande framför dig som du vill genomföra, det kan vara att planera en längre semesterresa, ett bygge, en utbildning eller målet att stå klar för OS i din idrottgren, så gör en projektplan. Iallafall om du är angelägen om att nå ditt uppsatta mål.

Mer konkret så behöver projektplanen inehålla definitioner av mål och delmål, vilka aktiviteter som krävs för att målen ska uppnås, vilka resurser som krävs samt tidsplanering och en budget. Löpande uppföljning av planen är också viktig så man ser att man håller sig till denna – Rätt fokus ger resultat, ett annat fokus ger ett annat resultat.

Det är bara att plocka fram block och penna och börja specificera ner dina mål och delmål. Och beta ner dessa ner i detaljnivå gör att du kommer att utröna vilka resurser som krävs avseende tid och pengar. Och glöm inte den mänsliga planeringen. Vi är inga maskiner utan vi måste ärligen ta med i planeringen att det faktiskt kostar tid. Kanske tid att inhandla material, tid att kontakta företag som du behöver samarbeta med, marginaler för att tiden kan sinkas pga av dåligt väder, att någon som du behöver få tag på inte är tillgänglig på flera dagar mm.

När planen är gjord så händer inget så länge du inte agerar. Det är bara genom din arbetsinsats och att praktiskt börja följa din plan som du till faktum fortskrider i projektet. Att bara prata om det gör nämvärt ingen skillnad alls. Utan det är handling som gäller.

Vi hade när vi renoverade fiskebåten flertalet perioder där vi inte hade kapital nog för att fortskrida i den takt vi önskade. Och även då måste man ha en plan. Vi behövde ha en plan för hur mycket vi behövde jobba på våra inkomstdrivande arbeten för att kunna få in nytt friskt kapital. Samtidigt som projektet inte fick stå stilla. Var det riktigt tomt i plånkan så blev det till att städa och röja, köra till tippen, planera nästa steg i processen, planera nästa inköp av material. Sen kunde vi sätta fart när det lossnat på penningfronten.

Det var tur att vi inte visste vilket tufft projekt det var, för hade vi vetat det så hade vi troligtvis hittat på ett annat lättare projekt istället. Men det blev ju ett fantastiskt resultat och vi är ju såklart otroligt stolta över vår insats. Resultatet möjliggjorde ju faktiskt också att vi kunde avyttra M/S Sunshine där försäljningen blev en språngbräda till vårt nu pågående projekt. Att långsegla med Wilma. Hur mycket har vi inte lärt oss och hur roligt har vi inte haft på vägen…

Att vi hävdar att vi haft roligt grundar vi på att vi klarat ständiga mål, prestationer och motgångar. När vi nått mål och delmål så har vi känt oss glada och stolta.

Och det finns ingen quick-fix tyvärr. Det är bara att vara sitt projekt lojal och arbeta dag efter dag efter dag – om du vill nå mål.

Så vår lilla bok…som till faktum under snart tio års projektande inte har landat i en bok utan det har säkerligen gått åt fem anteckningsböcker…har vi fortfarande kvar fast vi är mitt uppe i ett seglande. Målen är inte så järva idag. Men lika viktiga. Eller i vart fall fyllda av önskemål om förbättringar och upplevelser.

Så nu vi har en fyra – fem beting att klara av innan vi kan segla vidare. Men vi ligger ju bra och billigt i Dordrecht och vi gillar staden. Men att bara pilla ludd i naveln är inte att tänka på – för då kommer vi inte till Portugal. Rätt var det är så kastar vi loss…

Så har du ett projekt: definiera målen och gör en kalkyl för såväl ekonomi som arbetstid. Svara dig själv på frågorna: Vad ska vara gjort? Och när ska det vara gjort? Lägg på gånger två minst på såväl pengar som tid så börjar du något sånär närma dig verkligheten. Klä dig därefter i tjockskallen och håll dig till planen. Revidera vartefter du fortskrider då projektet ständigt är under förändring. Ge dig själv en god känsla och belöning varje gång du nått ett mål, även de små målen. Så kommer din resa bli trevlig. Kör du fast…ring en vän som peppar.

TIPS:

Några andra saker som vi tagit fasta på under vårt projektliv är att inte handla på sig på en massa byggmaterial eller bra-ha-saker innan det är dags att montera och använda dessa. Typiskt för byggprojekt är att man sitter på blocket.se och inhandlar en massa prylar. En del saker kanske inte ska monteras på plats förrän om flera år. De flesta tycker detta är den roliga biten av ett projekt, men det är lite som att skjuta bredvid målet. Sakerna du har införskaffat för tidigt kostar tid och plats att härbärgera. –Men det var ju ett klipp, jag kunde inte motstå, kanske du hävdar. Vårt svar lyder att det kommer alltid att dyka upp nya tillfällen och vi har varit med om enormt en massa gånger att vår plan reviderats. Så vi har ofta inte ens nyttjat den lösningen som prylen innebar. Utan vårt råd lyder att skaffa saker bara precis innan det är dags att använda dem. Låt Biltema och Bygghandeln bli ditt lager. Inte din skrubb, vind, källare eller bakluckan på bilen. (Exempel från verkligheten; Tjoppes pappa köpte en radiopejl till Wilma i början av projektet att bygga Wilma. När bygget var klar tio år senare och radiopejlen skulle monteras så hade de släckt ner alla radiofyrar, häpp!).

Ett annat bra tips är att alltid rensa och hålla rent. Åk till tippen ofta. Saker kostar energi. Sälj saker på blocket vartefter du förändrar din position i livet. Ska du ut och långsegla…gör dig av med saker i tid. Inte sällan så kan det bli detta som förskjuter ditt avresedatum.

Det sista rådet är att emellanåt ställa sig frågan om ditt mål fortfarande står kvar. Förutsättningarna ändras hela tiden i livet. Att ändra kursändring i livet är helt ok. Många höjde på ögonbrynen när vi sålde Sunshine. Man får inte vara för stolt. Man måste låta hjärtat vara med. I hjärtat bor motivationen. Och då ska man inte knyta sin näve allför hårt i fickan…ändrar du mål…städa undan och avyttra ditt gamla projekt.

Är det något vi har lärt oss om oss själva är att vi till personer inte är några förvaltare. Vi insåg att det var roligare att bygga Sunshine och få svar på att café- och restaurangverksamheten fungerade. Men att stå och diska inpå sena nätter dag efter dag är inte vår grej, inte när alla andra mål samtidigt blev uppnådda. Det klirrade i kassan och vi blev såpass uppskattade så vi singlade upp som nummer ett på TripAdvisor av alla restauranger i Halmstad. Vad skulle vi mer uppnå. Utmaningarna fanns inte längre i och med att målen uppnåddes. Och i kombination till detta med att vi saknade de tekniska förutsättningarna pga att vårt utlovade kommunala avlopp uteblev. Och till det att det var oroligt längs med kajen, en kommun som ville förändra avtal inför kommande exploatering samt interna stridigheter i båtklubben, fick oss att ledsna. Vi kan ta mycket. Men när folk bara är anti och inte vill se möjligheter är något som drar ner oss. Nä inte stannar vi och hänger läpp. Vi hittar bara en ny väg, en som känns roligare. (Varningstecknet här är om du börjar älta och känna dig bitter, då är det dags att göra förändring).

 Ett härligt minne från vårt förra projekt.
Vi får fortfarande förfrågningar om vår räkmacka.

Ingen kan ta ifrån oss våra tidigare projekt. De bor i hjärtat som ett härligt minne.
Men man ska veta när det är dags för någon annan att ta vid. Tjoppe är ingen dish-boy över tid.
Men så otroligt mycket vi har lärt oss. Om annat och om oss själva.
 

Lär känna dig själv. Är du en entreprenör eller förvaltare till din personlighet? Skulle vi köpa ett torp till exempel så skulle vi ALDRIG köpa något färdigt. Det finns inte på världskartan. Vi är entreprenörer och vi gillar att underhålla, utveckla och skapa. Att ta över någon annans tycke och smak där allt är färdigt, är inte vår grejj helt enkelt. Ett torp…tja det skulle nog räcka med en grund, och ett par väggar (de flesta skulle nog förfäras över de objekt som vi går igång på) Miljön är viktigare, nära till en insjö eller så. (kanske nästa projekt i livet att ta vid när vi inte kan hoppa runt på båten längre för ålderdom och stela leder är ett faktum). Men de flesta personer är faktiskt förvaltare till sin personliga läggning och inte entreprenörer. Så välj för dig ett projekt som är rimligt utefter vem du är (det kan dock vara ett järvt mål).

Sen, håll koll på dina kritiska timmar på dygnet. För Helenas del så ligger den tiden på kvällen. Inga diskussioner eller problem orkar hon ta tag i på kvällen. Punkt. För Tjoppe ligger denna tid på morgonen. Punkt. Så vi stör inte varandra med jobbiga saker vid dessa tidpunkter. Vi tar inga jobbiga telefonsamtal och vi undviker känsliga frågor då. Nä problem passar bra till trefikat på eftermiddagen. För oss.

Dessa råd går säkert att applicera på en rad olika områden, det behöver inte gälla just ett båtbygge eller långsegling.

Så har du något du väldigt gärna vill uppnå, så börja beta ner önskemålet i konkret handlingsplan. Du kan mycket mer än du själv tror. Och behöver du pepp, ring oss.

Skepp o Hoj!

 

Här bjuder vi på en cykelfilm. Vi har just handlat diesel på macken och cyklar tillbaka till Wilma. Vädret är tråkigt men humöret på topp. I slutet på filmen så snackar Kapten lite, så det är inte bara hans ryggtavla vi får se. Att skaffa diesel till vår värmare och spis är ett litet projekt i sig. Håll tillgodo…FILMTAJM!!
 
 

2 reaktioner på ”I hjärtat bor motivationen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s