Mannen

Nu har vi kommit i ett..ja vad ska vi kalla det..avrundande läge.

När vi lämnade Sverige så kände vi att det var viktigt att komma iväg. Det finns tusen och åter tusen saker som man aldrig blir klar med. Och risken är att man aldrig kastar loss. Vi tänkte att vi får ta saker lite varteftersom. Det finns väl firmor och företag på andra platser på jorden där man kan komma åt saker. Och tid…ja den äger vi själva.

Så nu under perioden vi legat här i Dordrecht så har vi hunnit med en hel del saker.

Nedgångsluckan har sedan vi fick Wilma i vårt ägo krånglat. Den har varit allt som oftast svälld på grund av fukt och en del regniga dagar har Helena inte fått bort luckan för egen kraft. Utan hon har fått be Tjoppe alternativt lägga långa benet högt över luckan och glida ner i byssan två meter längre ner. Vi trodde vi skulle ha fixat luckan i Sverige, det var planen. Men vi ville inte skjuta på avresan än mer helt enkelt. Så nu är nedgångsluckan fixad, nedslipad, nymålad och fin. Luckans kanter som skjuts ner i sina anpassade spår har dessutom fått ett lager epoxy för att glida lätt. Och varje gång vi kommer till Wilma, låser upp och lyfter luckan så utbrister vi samtidigt glatt i kör:

-Åhhh, så lätt luckan går att lyfta!

Kapten har även tillverkat en sittplats precis i nedgångsluckan. Det har från början varit en där som försvunnit med åren. Men nu får hela stjärten plats och vi kan sitta under tak och styra och samtidigt ha full koll på omgivningen genom sprayhoodens fönster.

Fönsterventilerna är alla nu täta och ska stå emot hav och regn.

Det främre helveteshålet är nu målat och har fått belysning och fina krokar att hänga upp diverse i.

Eklister runt kabelkanalen i salongen är ditsatta.

Pumpen till wastetanken är ny och slangarna utbytta och av bästa kvalitet, dubbla kranar för säkerhetsskull.

Vi har städat kölsvinet och tätat lite skarvar på däck som bjudit på lite insmygande vatten vid regn och överskjöljande vågor.

Och inte minst så har vi bytt propellern och testat och godkänt det nya resultatet.

Rostfria rör är inköpta för att stärka upp targabågen, vi vill vara säkra på att den klarar påfrestningarna på Biscaya.

Brädmannen!
Listmannen!
Kapten Kalsong provsitter nya pallen.
Nya pallen utan kalsong eller kapten på!
Rörmannen!
 

Nu har vi börjat titta på den fortsatta trippen. Ner till Visslingen ute vid havet har vi tre rätt lagom långa dagsetapper att gå. Vi kommer inte vara så beroende av väder och behöver inte ta hänsyn till strömmar även om det till viss del är lite ström. Kanalerna gör att strömmarna här lite busiga, de tar lite olika vägar och är inte så konsekventa. Det är ju som ett stort delta och vilken väg vattnet vill välja varierar varför också det är lite mer gropigt i dessa kanaler mot i den norra delen av Holland.

När vi kommer ut i Nordsjön/Atlanten (ja var går gränsen egentligen?) så ligger hamnarna på rätt bra avstånd där vi kan välja dagsetapper på mellan 25 och 45 distans. Så bra seglingsdagar så kan vi nog gå ett längre ben, men har vi vinden och vågorna emot oss så blir det nog en kortare etapp. Dagarna börjar bli kortare nu på hösten och vi vill gärna om det går lägga till i dagsljus. Och ute i havet så måste vi absolut ta hänsyn till strömmarna. Det ska bli spännande att passera den vältraffikerade Engelska kanalen. Och inte minst kröken runt Cherbourg med en ström på 10 knop.

Vi hade från början en plan att gå över till England, men vi gjorde lite förfrågningar där på hamnkostnaderna. Vi besöker ju England rätt så frekvent då vi har släkt och vänner där och vi får stor och trevlig portion av detta trevliga land. Så nyfikenheten att besöka England är väl inte så enorm, Helena har säkert varit i England bortåt trettio gånger om inte mer vid det här laget. Men det hade varit kul att komma inseglandes i Brighton och stanna där ett tag. Men som sagt så är inget billigt i England så vi gör valet att fortsätta längs med den belgiska och franska kusten.

En del väljer på vägen söderut att gå på den engelska sidan för att strömmarna inte är lika starka där. Men vi upplever inte strömmarna som något större hinder, snarare så blir seglingen bara mer taktisk och man får räkna på sina drag precis som en chackspelare. Inte fel att behöva använda hjärnan ibland.

Bort till Brest så har vi en tio etapper att gå i vårt tempo. Något ben blir lite längre för att inte behöva följa kusten i varenda krök. Och när vi kommit till Brest så finns två options.

Antingen så går man innervägen och följer Biscaya på insidan så länge det finns hamnar och bra kust. I hörnet mellan Frankrike och Spanien så är kusten bara tråkig och havet stökigt och då tar man ett ben över på knappt två dygn. Eller så går man som de flesta väljer, att ta benet rakt över mellan Brest i Frankrike och La Coruna i Spanien. Fyra dygn (plus och minus något dygn beroende på förutsättningar) tar den överseglingen. Då vi börjar komma lite sent på säsongen så går våra tankar kring att korsa rakt över. Det går att hitta bra väderfönster året om men dagarna blir kortare och temperaturen mindre behaglig ju mer vinter vi närmar oss. Biscaya är ju mytomspunnet och det är ett faktum att man har vågor från ett håll och svall från ett annat håll. Vilket gör att de flesta får en rätt gungig överfart. Vinden är som oftast nordvästlig vilket ju är gott. Att det kan bli lite stökig sjö på Biscaya beror ju på stor del att bukten har ett djup på 5000 meter som sen reser sig för att bara bli ett par hundra meter djup. Vattnet har ingenstans att ta vägen i bukten och då blir det lite som i en kokande gryta…det rör på sig. Hur det är att segla över Biscaya har vi ju faktiskt ingen erfarenhet av. Men flera seglarvänner har gjort trippen och vi läser och förkovrar oss och förbereder oss.

Ett ting som vi aldrig löste i Sverige är att vi inte har något sätt att kunna plocka ner väder när vi är ute på havet och utom räckhåll för internet. Så här långt så har det inte varit några bekymmer, på kortare dagsetapper så är ju väderprognoserna säkra och vi har bara gått när vi haft bra väder.

Nu här i Dordrecht har vi tagit tag i saken för att skaffa oss möjligheten att plocka ner väderprognoser. Satellittelefon har många, men det kostar en hel del och då vi inte har planer på att gå över Atlanten så tittar vi även på andra alternativ. Det vi är inne på nu är NASA Weatherman som går på långvåg och får väldigt god räckvidd. Den är säker och användarvänlig och du får just den viktiga informationen du efterfrågar.

Så att kunna plocka ner väderprognoser och lite annan planering inför den långa överfarten är vad som upptar vår tid och våra tankar nu. Nu är vi inte alls i Brest än men fortare än man anar så är man där och då vill vi nog rätt snart kunna segla över och inte bromsas av att vi inte har allt klart.

Ja så går våra planer och tankar..ännu har vi sommarväder men gula löv i vattnet påminner om att en annan årstid är på intågande. Att segla när det inte är enkom sommar är något vi gillar, vår seglingstur vi gjorde i kalla mars månad hemma var fantastisk på alla sätt. Naturen var mer orörd, det är gott om plats i hamnarna och luften är hög och frisk. Men fortfarande, oavsett tid på året, så aktar vi oss för att segla när det är regn. Ja ni vet ju Kaptens åsikt om regn.

Han hatar regn.

Skepp och Hoj!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s