Holländsk matkultur

Det finns en vardag i ett seglande. Diska, handla mat, laga mat, äta, städa, tvätta…. Vi har våra rutiner här på Wilma, precis som du hemma. Bortsett från att golvet gungar här när vi dammsuger eller rör i grytan. Allt har dessutom begränsat utrymme, det är stundom trångt ombord. Det gäller att man trivs i varandras sällskap, annars kan det bli påfrestande. Står Tjoppe i verkstan och Helena blir kissnödig så måste där krånglas förbi varandra. Det är lätt att bli irriterad för ofta får man tillfälligt avbryta det man håller på med för att kunna ge plats. Vi har löst det med att pussas och kramas när det är dags för passage. (någon kanske tänker nu att de vill mönstra på när de hör om våra regler, en puss av pimpsten kan kanske locka en del som är torrskodda om läpparna och sällan får). Vi har inga problem att hålla sams men vi har hört från andra att det kan vara ett bekymmer. Vi var ute och åt med några holländska seglare. Ett par hade varit gifta i över 40 år. Men varje år som de gav sig iväg så hade de en kris på Nordeney, med gräl och irritation som följd. Men efter något dygn så la sig krisen,  allt rullade på lugnt igen och äktenskapet var åter tryggat. I början på varje ny segelsäsong så behövde de hitta sina positioner och roller i den trånga segelbåten. Och detta hände alltid en lagom bit in på deras resa, som regel i höjd med Nordeney. De skrattade gott när de berättade om det hela och det var lite svårt att föreställa sig att de skulle kunna vara i luven på varandra, de verkade vara ett högst homogent par.

Vi finner holländarna som ett otroligt trevigt och hjälpsamt folk. Lätta att prata med och så gott som alla pratar mycket god engelska. Men något vi inte blir kloka på är deras matbutiker och matvanor. När man går i mataffären och tittar på vad som finns i hyllorna så är där otroligt mycket skräpmat. Man får verkligen leta efter basvarorna stundom. Sötade yoghurtar, sötebröd, söta flingor, läsk och godis. Vi brukar på skoj titta ner i andra människors kundvagnar när vi shoppar. Något som är rätt intressant. Och det går ofta inte att hitta någon riktig mat i deras korgar. Läsk i mängder, bröd i mängder, godis och bakverk…och på sin höjd en påse rivna morötter.

Här finns det långa rader med färdiga rätter i kyldisken. Färdigkokt och färdigblandad Pasta med köttfärssåss, två och ett halvt kilo blaffig sörja i en plastförpackning till dubbelt pris mot hemmagjord dito. Den ser oaptitlig ut och Jamie Oliver hade gråtit. Nasi Goreng, lasagne, pizzor, pajer, hamburgare (kallt kött och bröd i en plastlåda), färdiga sallader, färdigstekt potatis. Allt gjorda i portioner för den stora familjens middag. Sen verkar man inte äga knivar och skärbrädor i Holland (skämt o sido men..) champinjonerna är färdigskivade, morötterna är rivna, korvarna är skurna, melonen är tärnad…det tar aldrig slut på matindustins bearbetning av en gång i tiden fina råvaror. Frysdisken dignar av bearbetad potatis, detta är pommesens förlovade land. Och bröd i mängder…brödavdelningarna är gigantiska, formfranskor i oändligt många varianter och bakelser därtill. Detta är såklart det normala för en holländare, mataffärerna har med tiden utvecklats så här och således så har de anpassat sina matvanor utefter vad matindustrin erbjuder.

Hur tråkigt ser inte detta ut?
 
Vi tänkte köpa något färdigt från frysdisken, typ någon panerad fisk för vi kände oss lata, men alla paketen var glatt färgglada på ett sätt som våra glasspaket är hemma. Tjoppe backade och sa –det ser oseriöst och oaptitligt ut. Vi kom ut ur affären med idel råvaror. Fyra sorters lökar, fänkål, champinjoner (färska o hela) tomater, fin tomatpuré, smör, ost, ägg, kött och mjölk och en schysst torkad chorizo av bättre sort som vi lyckades hitta oskivad.

Vi hoppas av våra hjärtan att det ordnar till sig med matutbudet när vi kommer till grodätarlandet Frankrike. De borde vara stolta och vurma över fina råvaror och god matkultur. Men vi är osäkra på vad vi kommer att mötas av. Kan den (över-)utvecklade matindustrin ha förstört även världens matland nummer 1 är frågan.

Är det något vi saknar här så är det fisk och skaldjur. Nästan all fisk är på något sätt bearbetad, nästan allt är färdigpanerat. Vi hittar inga skaldjur alls (vi skulle kunna betala mycket för en påse fina räkor nu). Lite färsk fisk finns ibland i industriförpackad plastlåda som signalerar om långa transporter och många led i livsmedelskedjan. Vi avstår. Men vi har hittat lite fryst fisk som verkar schysst.

Matlista är skriven ombord, nu blir det lite grytor, fisksoppa och asiatisk mat bland annat. Men även en rätt som är något lite mindre nyttig men jäklans gott… Vi har lite formfranska i frysen som aldrig går åt…nu blir det fattiga riddare till lunch någon dag. Inget får förfaras, Helena slits mellan sitt småländska arv och nyttigmaten.

 Mat lagat från grunden. En gryta sköter sig självt och är betydligt godare än färdig mat i plastförpackningar.

Någonstans att tvätta kläder har vi inte hittat här i Dordrecht, och det finns inget heller enligt hamnkaptenen. Men vi har fått erbjudande om att tvätta hemma hos henne. För övrigt så har vi skrivit under kontraktet på kajplatsen här. Vi bor tacksamt billigt och när vi var över på hamnkaptenens båt så blev vi bjudna på ett glas vitt vin. Här är det dessutom mer regel än undantag att många bor på sina båtar. (Hon berättade att hon och hennes man nog skulle bo på båten om det inte vore för det att hon inte får plats med sin flygel ombord) Så en positiv sida av Holland är att det verkar mycket mer förlåtande och mindre byråkratiskt över lag. Och som sagt, himla trevligt folk som gärna tar kontakt och pratar med en.

Ja som det är med alla platser på jorden så finns det både bra och mindre bra saker. Men om planen hade varit att inte dra vidare söderöver, hade vi garanterat ledsnat på matutbudet här.

Men nu ska vi ju vidare vad det lider tack och lov.

Grodlår, sniglar, ostron och musslor, nedskjöljt med champagne??? Den som lever får se.

Skepp o Hoj

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s