Dokkum

Här är vi. Mitt i Holland. Nu börjar det bära söderut.
Det här är Dokkum. En fantastisk mysig och pittoresk liten stad.
Tjoppe spanar in kanalerna.
Restauranger längs med kanalen lite var stans. (Wilma ligger i en parallell kanal till denna)
Ännu en kanal, en liten gullig sak.
På väg upp mot stadens puls och affärer.
 
Så här vackert är Dokkum. Vi ligger precis innanför en av broarna längs med den stående mastrutten. Här kostar det för natten men så finns allt att få också. Här ligger två danska båtar också, ett par är en helt ny bekantskap för oss. Men andra paret träffade vi i Delfzijl och det ser ut som vi tänker gå samma väg en lång bit framöver. Annars har det glesat ut med båtar från norden, vi har haft flera dagar då vi bara sett holländska och tyska flagg.
 
Vi gick upp en sväng i stadens centrum. Dokkum är en vacker och gullig liten stad. Vi uträttade en del ärenden vi hade på vår lista. Och framåt kvällen så tog vi oss en välbehövlig dusch. Med tropisk värme så blir man fort ofräsch, iallafall i känslan. Vi passade på att bunkra upp i kyl och frys, en veckas mat för trehundrafemtio spänn, och då slank en flaska vin med i priset också. En natt här kostar motsvarande 95 kronor och då ingår turistskatten för två personer, schysst pris helt enkelt. Vi såg på vårt kvitto att ifall man vill ligga här i en vecka så kostar det bara 300 kronor. Så helt klart är allt billigare här och attityden är chill.
 
Igår kväll efter att broarna stängt så åkte hormonstinna ungdomar i små båtar runt, tunt i kanalerna. Man kan gå runt som i en cirkel då kanalen delar sig i två genom staden och sluter sig på nytt. Som på den tiden när ungdomarna i Sverige svärmade med mopparna kring korvkiosken. Fast här är det då någon liten båt som de stuvat ner sig i, 5-6 personer i varje. Man riktigt såg hur de njöt av den varma kvällen, och sannolikt så var det lite kärlekens pirr mellan en del. Några båtar var det bara tjejer i, andra bara killar men rätt många satt det blandat. Härligt att se, man minns ju själv hur somrarna kändes när man var i 14-15 års åldern.
 
Nu ska vi bara fylla vatten så är vi klara för avfärd.
 
För övrigt så kan vi informera om att VISA kort inte verkar fungera någonstans längs vår sträcka, varken i mataffärer, hamnar eller restauranger. De tar maestro-kort möjligtvis. Men huvudsakligen så är det cash som fungerar. Ska bli spännande att se om Visa-kortet går att dra i storstäder som Amsterdam. Som tur är så har vi laddat med kontanter. Det ligger någon slags självklar förväntan att alla har tillräckligt med kontanter på sig. Och man känner på ett bättre sätt pengarnas värde när man gör sig av med dem. Vi föredrar detta framför den svenska modellen där digitala pengar snart har ersatt den svenska sedeln. Vi är kanske gammelmodiga men så känner vi.
 
Skepp o Hoj!

2 reaktioner på ”Dokkum

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s