Norderney är fantastiskt

Nu har vi reparerat motorn och lagat ventilerna. Att hitta reservdelar här visade sig inte vara så lätt, företag finns men sortimentet brister. Men alla är trevliga och vänliga så vi gick hem utan något inhandlat och så letade vi i verkstan i lådan ”bra-att-ha-saker”. Och utifrån det har vi fått till såväl motor som vinduer. Tjoppe är ju inte bara Kapten Betong, Kapten Kalsong och kort och gott Tjoppe. Utan han är även en McGyver, killen man vill ha med sig till månen, för han löser de flesta problem i världen – utom då regn.

Och vädret har varit hyggligt här på Norderney, någon skur o så men samtidigt sol. Och vilken ö, detta är verkligen värt en omväg. Detta är en gammal kurort med anor sedan 1800-talet och det märks på arkitekturen. Husen är otroligt vackra och man får lite lust att kliva i en krinolinklänning på kuppen. Restauranger och caféer, planteringar och gräsmattor där folk ägnar sig åt rekreation. Barnen springer på de öppna ytorna, sparkar boll och leker. Människor sitter på caféer och barer och restauranger där miljöerna är hämtade ur en annan tidsepok stundtals. Vi fick ett tråkigt regn över oss i går eftermiddag och uppenbarligen hade vi samma sak i tanken som många andra här. Vi valde att gå på café och hänge oss åt en stor glass. Det var smockfullt på caféerna, där glasskypare springer runt mellan borden och serverar gästerna. Jo så är det här, en glass beställer man från menyn utav en snygg man i vit skjorta, väst och byxor med pressveck. Vi hittade ett café och där blev vi mycket väl omhändertagna och servade att vi helt glömde bort att det faktiskt var regn utanför.

Här på Nordeney finns det en massa fina hotell och ett badhus värt namnet, olika bastuvarianter, saltvattenbassäng, varmvattenbassänger i olika temperaturer. Den varmaste var 42 grader. Vi har inte riktigt koll på allt men vi fick en lång utläggning från holländsk kille i 18-årsåldern. Han var så hänförd över sitt besök på badhuset att han skulle gå dit varje dag under sin vistelse. Och vi fick nästan order om att besöka badet. Nu vet vi inte om det blir av, för det inväntas bättre segelväder i morgon så vi har planer på att dra vidare mot Holland.

Vad som är lite knepigt här är internet, men duscharna får högsta betyg 5-5-5 för temperatur, vattentryck o miljö.

Vi har börjat kalla vår kaj för kaputski-kaj, detta myntade hamnkaptenen efter att ännu en båt fått problem ute på havet. Men de hade till skillnad mot oss fått totalt motorhaveri så sjöräddningen kom inkörandes med deras båt och tryckte in den mot kajen mitt lågvattnet så dyn rörde runt ordentligt i hamnbassängen. Här finns det resurser ifall något händer. Alla är glada och hjälpsamma. Och morgonen därpå så stod en mekaniker på grannbåtens däck och erbjöd sig att laga felet.

Vi är så himla glada över att vi stannade här och inte seglade direkt till Borkum. För Norderney är så trevligt såväl för segelbåtsgästen som för de som tar sig hit med färja. Det är inte helt olikt Västra Hamnen i Malmö bortsett då från att det har en sekelskiftsstämpel här. Ja kanske som en korsning mellan Västra Hamnen och Trosa en bästa sommardag. Men allt är städat, snyggt och välskött. Det blommar såväl i rabatter som på uteserveringar. Och gott om detta.

I morgon om det blir avfärd så sticker vi tidigt på morgonen för att få strömmarna med oss (och högvatten så vi kommer ut från kaj) Nordvästlig vind är utlovat och det fungerar att segla på. Vi hoppas att vi kommer till Delfzji, och då pratar vi Holland. Annars blir det Borkum, som ska vara rätt tråkigt men funkar som stopp på vägen. Men vi vet bestämt först senare när vi kollat den senaste väderleken.

Vill ni ha ett trevligt semestermål rekommenderat så besök gärna Norderney, Ostfrisiska öarna.

Nu ska vi ut en sväng med cyklarna. Solen skiner.

Skepp o Hoj

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s