Kommersiellt Jippo

Nu har vi ett drygt dygn i ryggen på Helgoland. På morgonen efter ankomst fick vi flytta på oss igen. Ett oväder väntades in med vindbyar uppemot 25 m/s och ute på Tyska bukten så utlovades fyra meter höga vågor. Hamnen väntade in en del fiskebåtar och andra flytetyg som väljer att söka hamn.

Vår nya plats var på många sätt bättre, framför allt så hamnade vi med stävern mot vinden. Wilma har rört sig mycket behagligt och natten sov vi extremt tungt och gott. Vi ligger skyddade allra längst in i hamnen. Inte långt ifrån oss ligger två svenskbåtar. De ligger med sidan mot vinden och inatt stod deras master åt sidan som på lutande tornet i Pisa.

Däremot så har vi en fysisk ansträngning att ta oss för varje gång vi ska upp på kajen. En smal järnstege tar oss upp. Och är det lågvatten så är det många steg innan man är uppe. Inget för den höjdrädde, och svårt blir det för barn, äldre och om du har någon form av handikapp. Stegen är lite feldoserad så man får kroppstyngden väldigt mycket ifrån stegen och måste vara stark i armarna. Men man vänjer sig snabbt och för oss är det en enkel match. Men grannbåten innanför oss har tre små barn ombord.

Vi var väldigt nyfikna på Helgoland innan vi kom hit. Vi har hört så mycket olika. Och vi har försökt att läsa oss till vad andra långseglare har skrivit. Det vi märkt är att det finns en underton av något som verkar dra ner betyget. Men ingen har riktigt beskrivit vad detta består i. Och utan att ha klampat runt alldeles för länge på ön ännu ska vi försöka ge oss på att beskriva vår upplevelse av stället. Vi promenerade sammanlagt 3,5 timme på ön igår mellan skurarna.

Först och främst och ett enormt plus är att Helgoland ligger mycket strategiskt till för seglare. Du får en lagom lång dagssegling över och kan hålla dig inom tidvattenströmmen så den aldrig hinner vända. Så ska du vidare ner i Europa så är det helt perfekt om man nu inte gillar att segla längre etapper och motströms.

Hamnen är stor och rymlig. Det är lätt att vända i den stora hamnbassängen, den yttre utan hamnplatser är också enorm vilket gör att så fort du kommit innanför pirarna så lugnar sig vattet om du kommer in från lite oväder.

Här ligger båtarna längs med utanpå varandra. Fungerar toppen. Men det är lite otydligt med skyltningen om var man får ligga, allt är på tyska och krångligt beskrivet, så det finns ett par platser som ingen förstår sig på med följden av att hamnkaptenen får köra bort båt efter båt som inte kunnat tyda informationen. Inklusive tyska båtar. Så kontrollera att du får ligga kvar på din plats innan du ger dig iväg på stan.

Priset per natt för vår båt är 13 euro. Helt ok. I Tyskland har man turistskatt vilket innebär att du betalar 1 euro per person och natt som du övernattar i landet. Fast här på Helgoland så ligger turistskatten på 2,75 Euro per person och natt.

Helgoland är en taxfree-ö. Och kring det är allt uppbyggt. Och man lever av turismen. Varje dag kommer båtar från fastlandet som släpper av turister i mängder som vandrar den breda gågatan upp till shoppingaffärerna. Och man ser till att ta betalt. På ett eller annat sätt.

Så det kostar att fylla vatten, det kostar att kissa i land, det kostar att åka hiss för den som inte klarar trapporna….vad du än tänkt göra så är det en avgift uppå. Det känns lite som att köpa en Ryanair-biljett där det blir tillägg på tillägg. Uttrycket ”För bra för att vara sant” stämmer här. Det är oftast inte sant.

Så vad är billigt då? Jo, eventuellt kanske det som vi i Sverige har punktskatt på. Det innebär att om du konsumerar alkohol och tobak så har du något att vinna på att komma hit.

Centrum liknar lite av det som en större finlandsbåt har. Taxfree-butiker, dyra souvenirer, exklusiva klockor, cigarrer, parfymer, dansk design, märkeskläder i mängder.

Det finns inget egentligen för budgetplånboken att hitta. Vi gick in och började leta efter lite schyssta regnställ och liknande. Vi fann ett rätt bra ställ i märket Gore Tex. Överdelen och underdelen kostade motsvarande 5000 kronor styck, så tio tusen svenska kronor per person. För oss tillsammans så hade vi fått betala 20.000 kronor.

Kvaliteten och utbudet är perfekt. Men det finns inga budget-varianter. Så billigaste regnjackan kostar motsvarande 600 kronor. Vi betalar inga sådana pengar någonstans. Det är för oss fantasisummor och vi tror faktiskt att samma ställ går att hitta hemma för en mindre slant, trots skattefritt. (Det är väl därför som Gekås och IKEA är framgångsrika. Vanligt folk har råd).

Vill du ha en klocka, varsågod. Standardpriserna ligger på kanske fyra tusen svenska kronor. Men det är inga problem att köpa en klocka här för 120.000 kronor. Otroligt fina. Säkert nedsatta i pris i förhållande mot omvärlden. Men detta är att spela i en helt annan liga där vanliga människor normalt inte har råd att ens drömma om att betala så mycket för en klocka.

I spritbutikerna hittar man fina exklusiva sorter. Så det är kanske halva priset här. Med den följden att det inte är de enkla Whiskeysorterna som dominerar. Så det mesta är ur plånbokshänseende ändå rätt dyrt, särskilt om man tillhör sorten som inte uppskattar att whiskeyn är extra fin. Tjoppe ska inte köpa dyr Whiskey som han säger, då han inte har vett att förstå och uppskatta dropparna mot priset och hantverket. Han är lika nöjd med de billigare sorterna. Men han hittar ändå en del intressant. Dels gillar han Gin och det finns ett lågprismärke som han tycker är helt ok. Och motsvarande 50 kronor för en flaska (en liter) har han sett i ett skyltfönster. Och det är ju fantastiskt billigt.

Tobak har vi svårt att referera till, då vi inte ens vet vad detta kostar i Sverige.

Men dieseln är billig, motsvarande 8,50 kronor litern. Så vi ska passa på att fylla upp.

Restaurangerna här är samma pris som på fastlandet, om inte högre.

Så sammantaget så skulle man kunna uttrycka sig såhär. Det är absolut billigast att inte nyttja tobak och alkohol i sig då detta är produkter vi inte behöver för vår överlevnad – egentligen.

Vill du ändå handla dessa produkter så har du inte mycket att hämta om du är måttlig i din konsumtion. Det billiga priset äts upp av att du behöver gå på restaurang och kanske kissa någon gång under dagen och sova på natten.

Men däremot, är du en storrökare som har som ditt stora intresse att smutta på fina spritsorter var och varannan kväll så börjar detta likna himmelriket. Lägg därtill även att du bara handlar märkeskläder och aldrig skulle drömma om att gå in i en H&M-butik. Då har du hamnat rätt.

För vår del så ligger nöjet i att titta i skyltfönstrena som ni förstår.

Vinsten ligger i kvalitet och bredd på utbud av kvalitetsprodukter. Vi känner att vi till viss del kanske inte gör vår reflektion rättvis då vi ju är ett par som helst inte shoppar och konsumerar. Det är i våra ögon en tråkig hobby överlag att gå i affärer. Så vi är helt enkelt fel målgrupp. Vi tror dock att de flesta människor ändå skulle ha svårt att lägga kanske en 10.000 kronor för ett funtionsplagg av bättre kvalitet. De flesta handlar sådant på rea eller söker ett lågprisalternativ, för att ha råd.

Men vad har Helgoland i övrigt att erbjuda. Jo vi gick bort från de penningslukande kvarteren och tittade lite bortom detta spektakel. En rätt vacker ö med en bedårande utsikt över Tyska bukten. Husen är formgivningsmässigt väldigt fyrkantiga och tråkiga. Men de är målade i färglada toner vilket ger ett glatt intryck. Överallt på ön finns det minnessaker uppställda, inte minst från de två världskrigen. Någon gammal propeller från ett kraschat flygplan, en turbin, gamla ankare.. Och dessa är intressanta. Nu är alla informationsskyltar på tyska, men Tjoppe som ju har sin flygtekniska bakgrund kunde ge Helena fin information och fakta om hur tillexempel en jetmotor fungerar. Det finns även ett museum på ön vilket hade varit intressant att besöka, men vi ser ingen tillstymmelse till att det skulle kunna finnas information på engelska, så vi avstår.

Så vi har lite svårt att få kläm på detta ställe. Strategiskt placerat för seglaren, i övrigt inte värt en omväg är vårt betyg.

Idag ska vi gå och mysa på ett café. Då detta är en väldigt o-pittoreskt ö så lyckades vi på vår kvällspromenad ändå hitta ett café som såg enormt mysigt ut. Lite gammeldags, som en kvarleva från andra världskriget med äldre stil på möbler. Det ser vi fram emot och det är så vi kommer att ta oss för resten av vistelsen här. Den som erbjuder en bedårande utsikt, ett mysigt café, vår hamn och det trevliga umgänget oss båtägare emellan. Och allt det mysiga som Wilma erbjuder i form av komfort, skön säng, fantastisk mat och gratis toalettbesök.

Att handla cigarrer, rolexklockor och parfymer – det får någon annan göra. Häpp!

 

Skepp o Hoj!

 

 

2 reaktioner på ”Kommersiellt Jippo

  1. Kan tyckas konstigt att all info är på tyska när de ändå lever på turismen 🙂 Antar att den enda shoppingen ni ägnar er åt är fönstershopping 😂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s