Läsa en bok och kramas lite

Nu har vi varit här i Cuxhaven i några dagar. På lördagen gav vi oss ut på stan för att lösa en del frågor. Vi behöver uppdatera våra sjökort i plottern. De tar slut i Gronningen i Holland. Vi hittade en bra affär som lovade att uppdatera minneskortet åt oss och idag måndag ska vi hämta upp dem. Förutom vår plotter där vi använder oss av Navionics, så har vi två andra navigationssystem, så backup finns det gott om.

Vi behövde även undersöka om staden Cuxhaven kunde erbjuda tvättmöjligheter. Vi har ingen tvättmaskin ombord (eller dusch för den delen). Jo då, på den ”nya gatan” skulle det finnas en. Vi promenerade dit och där fanns det minsann ett rejält tvätteri med tvättmaskin efter tvättmaskin i långa rader. Precis som i de amerikanska filmerna när man ser att folk sitter på en bänk och väntar på att tvätten ska bli klar. Här betalar men några Euro för att få sig en maskin tvättad och så får man repetera det hela om man önska tvätten torktumlad också.

 

 Tjoppe i tvätteriet.

 

Så vi valde ut söndagen som lämplig tvättdag och vi traskade dit med vårt textila byk. Otroligt snabbt och effektivt måste vi tillstå, för maskinerna är så många till antal att du kan dra igång så många som du själv tycker. Vi körde tre maskiner parallellt och därefter blev det torktumling. På en och en halv timme var allt klart.

I Sverige finns det nog inga sådana här tvättinrättningar kvar. Så gott som alla har tillgång till en tvättmaskin genom sitt boende oavsett om du äger eller hyr. Annorlunda är det i resten av världen.

Nu kommer det att dra över ett oväder med mycket blåst så vi har tagit beslutet att vänta ut det innan vi seglar över till Helgoland (en liten taxfree-ö som ligger utanför Tyskland mot Danmark till). Vi passar på att fixa lite på båten och utforska staden.

 Wilma är den rosa pricken intill Cuxhaven. Vi seglade från Brunsbuttel i fredags. Och nästa etapp är planerad till Helgoland som ni ser uppe i vänstra hörnet på kartan.

Vi har hunnit besöka en marknad nere i fiskebåtshamnen och vi har promenerat timmavis. Gjort lite service på dieselspisen och styrningen. Inget som egentligen varit helt trasigt, men ni vet, när det knölar och inte går hundra. Och hur vanligt det är att man aldrig gör något åt det då. Styrningen gick lite trögt och spisens glödstift hade sotat igen lite. Vi har mer fix på listan men tack och lov även fler dagar till vårt förfogande.

Idag är vädret helt perfekt, soligt och fint. Men vi stressar inte, vi låter den kommande blåsten dra över.

En kväll kom det en svensk båt in i Cityhamnen, rätt sent så de hade gått motströms från slussen. Rutinerad och trevlig besättning. Men de skulle till Spanien innan Augusti, där de skulle ta upp båten och sen flyga hem. Vi frågade, ska ni besöka Helgoland? Svaret löd att de hinner de inte, de skulle ta rätt långa segelben ner till Spanska nordkusten. Morgonen därpå innan vi ens hunnit reagera så var båten väck och de hade seglat vidare. De kom i spöregn och stack i spöregn.

Och det är nog så för många av oss, att vardagsstressen sitter i även när vi ska göra något så trevligt som att segla. Själva seglingen tar den tid den tar. Men i övrigt så har många bråttom till nästa ställe. Och till nästa. Och till nästa.

För vår del så har vi valt att inte sätta upp någon resplan där vi planerar vart och när vi ska vara på en specifik tidpunkt. Allt för att kunna må bra och inte känna den där inre känslan av att man småjagar efter något hela tiden. Inga deadlines. Vi kommer så långt som vi kommer, innan vi vill ligga lite mer still över vintern som brukar erbjuda blåst och regn i större dos.

Så vi går efter andra regler än efter klockans. Här seglar vi när det är bra förutsättning, så mycket sol som möjligt och så lite regn som möjligt. Regnar det kan man ligga i hamn och läsa en god bok och ligga och kramas. Vi tar inte längre segelben än nödvändigt för då passerar vi en massa roliga platser vi annars skulle ha missat. Själva havet är ju rätt ointressant, det är vått och blått, eller grått och mer eller mindre vågigt – överallt på jorden. Däremot är ju varje plats vi besöker något unikt som gärna får tittas på utanför själva hamnen. Med våra segelregler så fortskrider vi rätt långsamt och vi har ju förmånen att inte klockan styr oss. Inget jobb väntar efter fem veckors semester. Och faktum är att man blir rätt trött av alla intryck. Rätt sorts trött. Vilket gör att vi sover många timmar på natten som klubbade grisar och gärna tar oss en stund på locket på eftermiddagen.

Ja och så lunkar det på. Så nu blir vi i Cuxhaven i flertalet dagar till som det ser ut. Ska bli spännande och se vad mer Cuxhaven har att erbjuda än ett tvätteri och en marknad.

Skepp o Hoj!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s