Skepp i sikte

Det är inte annat än med viss stolthet man konstaterar att det verkar finnas ett stort förtroende för vår förmåga att driva stora båtprojekt, för vår kunskap och våra höga krav på kvalitet. Bara den som gett sig in i renovera-stora-båt-projektet vet att det är på snudd på vansinnigt att ge sig in i leken, den kostar all din tid och alla dina pengar. Och man blir trött av alla besluten, och hur mycket du än kan så finns det miljoner saker att ta reda på längs byggets gång. Vi är inget undantag. Resan du gör med dig själv är minst lika stor som båtens förvandling.
 
I staden så finns skolfartyget Najaden, stadens stora stolthet och varumärke.
En fullriggare som 1946 ankom till Halmstad och som ligger intill slottet.
Nu är fartyget till salu. Inget pris utan mer ser man att man vill kunna överlämna fartyget till någon som är lämpad att föra detta kulturarv vidare. Stora investeringar behövs för att säkerställa hennes fortsatta existens, damen är byggd i slutet på 1800-talet.
 
Nu blev vi hör och häpna kontaktade av rätt tunga namn i staden som ställde oss frågan om vi kunde gå in i ett köp av denne fullriggare, där vår del främst skulle vara att driva projektet att iordningställa henne och sen driva konferens ombord. Det finns företag som är beredda att skjuta till kapital för att få ha Najaden kvar där hon ligger. Och visst blev vi smickrade. Och tveksamma. Kanske just för att vi vet vad det skulle krävas av oss. Vi skrattade gott åt det hela, även om Tjoppe faktiskt för en stund övervägde frågan.
 
Vi skojade själva kring det hela och skrattade gott. -Ja, alla som frågat oss vad vi ska göra nu när vi är färdiga med all den tid vi får över, och så köper man sig en fullriggare! -Ja folk hade baxnat och trott det brunnit totalt i huvudtrakten. -Och vilken flotta sen! När vi stod och pratade och skattade över det (o)tänkbara framtidsscenariot så höll Helena på med vårt senaste båtprojekt.
En del båtar som man tar sig an att renovera ska man överväga lite mer än andra innan man tackar ja till.
 
Helenas båt som ska bli ett litet champagneskåp till lilla hytten är ett objekt av det lättare slaget.
Och investeringskostnaden är blygsam mot Najaden, som uppskattningsvis skulle kräva 5 miljoner initialt.
 
Och hux flux så hade vi glömt den gamla fullriggaren för då sladdade en bil in framför båten, med en stor låda på taket. Det visade sig vara en rätt annorlunda dag, det visade sig vara julafton. Bilen kom med leverans av vår diskbänk och hyllor med mera. Som två glada barn hoppade vi runt på kajen.
 
 
Julen kom tidigt i år. Vi bar ombord allt och sen stod vi bara och beundrade diskbänken hela kvällen. För inte så länge sedan så stod man där med tumstock och mätte och planerade. Och nu har man tinget på riktigt.
 
Rätt annorlunda form på en diskbänk, men så är den ju för att sitta ombord på en båt.
 
Vi stöttade upp bänken och så fick den stå med sin plast och allt för vi ville njuta av det faktum att den äntligen hade kommit och för att resultatet blir så infernaliskt bra.
 
Vi hoppade upp på varsin bänk i köket och hade ett avslappnat spontanmöte där vi diskuterade Byssans  och projektets fortsatta utveckling.
 
Dagarna när man stod i smuts, kyla och mörker är över. Nu kan vi slappna av och arbetsinsatserna är förhållandevis blyga.
Ja det är inte alla som tillbringade en halv kväll på en bänk i ett kök denna vardagskväll. Men det var rätt mysigt. Kan rekommenderas faktiskt.
Vi är otroligt glada för den hjälp vi fått med att kunna få måttbeställa och tillverka våra rostfria ting, det är inte alltid företag är så intresserade av att bryta av den vanliga produktionen för att göra en konstig avig variant i sköns alla mått åt två båtbyggar-dårar. Vi tackar och bockar!
 
I övrigt så fortsatte dagen rätt så lugnt, ingen mer julafton eller fullriggare i sikte!
 
Skepp i sikte!
 
Tjoppe och Helena
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s