Huka er för Kapten Haddock!!!!

 

Ikväll ska vi på konsert. Gyllene Tider spelar i Halmstad. På Marknadsplatasen. Vi jobbade framme vid stävbalken och konstaterade att vi ser scenen därifrån. Så ikväll grillar vi lite först och häller upp ett glas rosé. Sol är utlovat och så lyssnar vi till gamla godingar och kollar in folket som betalar för att se Gessle o co. Redan under gårdagkvällen började det dyka upp fler gästbåtar än vanligt och området är fyllt med avspärrningar. Ett gäng ungdomar hade tagit med sig sovsäckar och madrassen och börjat köa redan ett dygn innan. Det känns i luften att något är på gång (fast det var ju Ledin som påstod det, att det är på gång. Gyllenetider sjunger istället om någon påsättning på flickorna).

 
Under gårdagen så gjorde vi en utflykt och hämtade vår nos. Ja vi kallar pjäsen så, den som ska bli vårt ankarspel.
Här är nosen. Sen åkte vi hemåt. Stannade på ett matställe och åt ärtsoppa och pannkaka. Gissningsvis en torsdag. Och döm om vår förvåning när vi senare såg att matstället hade dragit 400 kronor för två personer. Detta tyckte vi i och för sig hade varit överkomligt, men då hade vi velat haft löjrom eller hjortron till pannkakan. Och definitivt punsch. Vi ringde tillbaka och det hyggligt stora överskottet som de var skyldiga oss skickas med en båtklubbsmedlem inom kort (ja det finns kopplingar överallt). Det är mänskligt att fela, men vilken tur att vi tittade på kontokortstransaktionen. Matstället hade ju upptäckt ett plus på kvällen, men inte vetat vem de råkat lura.
 
Väl hemma så kollade vi in nosen och dess plats där den ska sitta.
Vi diskuterar och så kapar vi en liten tvärbit på stocken som vi inte ska ha. Stocken ska vi i helgen plasta upp. Tittar man i vänster sida på bilden så ser man vid möbelladan en bit av staket. Det är inför kvällens konsert och vi är för tillfället i princip inringade och instängda av dessa staket. Dessutom pågår SM-veckan i Halmstad och de har spärrat av halva stan. (Vår vän Dansken i den lilla snipan, Flemming, undrade vad SM-vecka var när han kom upp på torget och såg ett pågående spektaket. För SM var för honom något helt annat, visserligen något som kunde ses som sport. Konstiga svenskar).
 
Hux flux så stod Konstruktören på vår båt och nya diskussioner följde. Tre man är aldrig fel när man ska fundera över tekniska lösningar.
Och nosen ska fixas lite med rullen längst fram. Det gäller att få tågvirket att löpa fint och det ska heller inte kunna ”hoppa av” ifall båten skulle driva åt sidan mot hur ankaret ligger i vattnet. Lite mer rostfritt och svetsa och kapa på vår nos blev slutklämmen för att få till det på det sätt vi önskar.
 
Sen en mindre rolig sak. När man bygger som vi gör och det inte rör saker som folk i allmänhet frågar efter, som glödlampa eller något enklare. Utan något mer udda, som vi ofta gör.Så har det visat sig att det ibland kan få stora konsekvenser av att vi fått fel saker. I okunskap har en säljare rekommenderat och gett oss en sak som fått oanade följder. Vi handlar dessa ting av de bästa i staden, de som inte ägnar sig åt något annat än tex kopplingar eller slangar eller vad de nu må vara. Vi har ingen bättre att gå till helt enkelt. Men ändå blir det fel.
 
En sådan stor följd blev nåten i däcket inne i däcksbyggnaden som aldrig härdade för ett par år sedan. Ett superduper nåt som var överstrykningsbart med alla material och särskilt då fernissa (nu är det ju rätt logiskt att man fernissar ovanpå nåten). Tjoppe var vansinnig och säljaren och butiken var rätt nonchalanta inför det stora bekymret det blev för oss. Det tog månader att komma tillrätta med och inte ens en ursäkt.
 
Nu är det dags att slänga upp honom igen:
Rätt uppgiven var Tjoppe när han upptäckte felet som rör hjälpkärrans installation. Efter att ha gjort en genomföring, dragit all el och allt annat som hör till, skruvat hjälpkärran på sin speciella plats, klätt in hela utrymmet i pärlspont och målat och gjort fint. Så visar det sig att sak nummer tre som han köpte just för att utgå ifrån den för att veta vart allt skulle stå – är FEL. Från hjälpkärran löper en slang som tar med sig avgaser och vatten ut. Nu hade Tjoppe blivit rekommenderad en slang som visade sig inte alls vara avsedd för det vi efterfrågade, den läcker för att den bara klarar torra avgaser. Ja och då beställer vi en ny, rätt modell. Som visar sig inte gå att böja tillräckligt. Vi hade behövt att ha hjälpkärran på en annan plats med den nya slangen. Och vi kan inte flytta hjälpkärran, flera månaders eldragning måste göras om och det står en bärande stolpe i vägen som omöjliggör att skjuta den längre åt babord. Och vi kan inte flytta genomföringen, för vi har redan klätt in och panelat upp utrymmet. Och annan slang finns inte, vi kan i och för sig chansa på en annan. Men skulle nu något hända slangen och den ger sig, så fyller vi vår egen båt och sänker den. Och allt för att säljaren utan att förstå konsekvensen plockade fram fel slangsort. Och det går verkligen inte att böja slangen tillräckligt, den viker sig och det blir inget flöde igenom den. Så nu står vi här med bekymret och vet inte i vilken ände vi ska börja. Men helt klart så återkopplar vi detta till säljstället, men vad kan de göra. Vi förstår ju att man inte gjort detta med flit, men konsekvensen blev oanad och enorm för vår del och möts vi denna gång av nonchalans så kommer Kapten Haddock att fylla hela bloggen vid nästa inlägg. Och det finns ingen mer special och expert-butik att gå till, vi har redan valt de bästa för att gardera oss med att möta de mest kunniga säljarna i landet.
Att bygga om allt tar uppskattningsvis två månader och kostar oss närmare 15.000. Tjoppe har dessutom inte lust att ligga därnere som ett hopfällt gem i två månader till. Fortsättning följer, men en ledsen och uppgiven och en rätt så arg Tjoppe funderar nu på vilka alternativ han har att tillgå. Nä, vi får nog slänga fram honom på nytt:
Så där ja. Så gårdagen blev lite si så där, med detta konstaterande och svindyr pannkaka som plåster på såret. Nu hoppas vi att Gessle inte spelar falskt i kväll, så faller i alla fall något i rätt bägare.
 
Den som lever får se
 
Tjoppe och Helena
 
 
 
 
 
 
 

3 reaktioner på ”Huka er för Kapten Haddock!!!!

 1. Kan ni inte bara ta en rostfri rörkrök med ytterdimension samma som slangens innerdimension och skarva slangen till böjen? Då kan ni ju få en i princip hur snäv böj som helst.

  Gilla

 2. Hej Gunne, tack för bidraget. Vi har hittat en alternativ slang efter mycket om och men. Även tack till vår Pann-Guru Micke som ringde och erbjöd sig att hitta en lösning. Det är underbart med alla människor som är måna om att det ska gå bra för oss. Och Gunne, din båt blir suuuper!!

  Gilla

 3. Skönt att det löste sig.

  Jag har ju på senaste ägnat mig åt kosmetika på båten vilket inte kanske är rätt prio, men man måste få lite paus från grottandet nere under däck ibland också. Det är en bra moralhöjare att få på lite färg och pynt som syns!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s