Konsten att slänga ihop en middag

1. Lägg ut nät på kvällen innan, trotsa väder och vind och för guds skull, kolla att du är på godkända vatten. Annars är det en s k ful fisk du får till middag
 
2. Ställ klockan på ”tidigt” och släng dig i båten och försök och hitta platsen där du lämnade garnblåsorna med ditt namn på.
 
3. Håll ifrån fiskmåsarna som plötsligt har blivit dina bästa vänner.
 
4. Dra upp näten, förundras över hur små fiskar kan vara. Inte många behöver du ta upp tumstocken och mäta, för du är rätt säker på att en flundra i samma storlek som din handflata är för liten.
 
5. Bli glad över all fångst, inklusive fjärsing (som gör vansinnigt ont att skada sig på) samt minikrabbor på 7 gram och maneter.
 
6. Fundera inte om du kommer bli mätt ikväll, ICA stänger klockan 22.
 
7. När näten är uppe, fiskmåsarna fortfarande hungriga och båten belamrad av den godkända fångsten på tre firrar, så puttrar du hemåt.
 
8. Se ditt äventyr som en chans att komma ut i naturen, vänd ditt väderbitna ansikte mot solen som gömmer sig bakom molnen och känn dig som en riktig sjöman. Om man inte är äcklad kan man här testa att röka pipa, det förstärker din profil.
 
9. Väl i hemmahamn, plocka upp dina saker ur båten och red ut dina 150 meter fiskegarn och rensa din enorma fångst.
 
10. Åk till affären och stödköp mycket tillbehör för att dryga ut fiskmängden med.
 
11. Förbered middagen, starta grillen och tillaga över en generös eld så det puttrar gott i formen
 
12. Njut av din fantastiska egenfångade middag. Sörj för att det blev vatten att dricka till, då det inföll på en nykter onsdag.
 
Ja, så här enkelt och underbart kan man ha det vid sidan av kajkanten. Och inte ger vi upp trots den blygsamma fångsten. Nej nej, vi har tvärtom fått blodad tand. Nya ställen att lägga näten och så ska vi ta med Konstruktören. Då Tjoppe aldrig för med sig någon fiskelycka så borde hans negativa effekt gå från 50 procent ner till 33 procent om vi är tre man i båten.
 
Nedan följer underbara bilder från vår fiskedag.
 
På väg ut, havet har lugnat sig. Staden sover och solen har gömt sig.
Helt plötsligt har du fått nya vänner, mitt ute på havet.
När du hittat din fiskeutrustning, försök att inte trassla till garnen för mycket när du drar upp nätet. Se all fångst som något roligt, även de minsta som du inte får ta.
Tillbaka ner i plurret med dig!
Tillåten fångst nummer ett, baksidan på en sjötunga. Låtsas här att du kan alla fisksorter utantill redan i båten och att du inte alls behövde kolla på internet för att reda ut vilken plattfisk du fångat. Däremot känner vi igen en Fjärsing, den går att äta, om man lyckats fånga den utan att bli stucken. Och den gör infernaliskt ont, fråga Konstruktören bara!! (den har ett gift och en del kan bli sjuka och behöva uppsöka läkare)
-Jäklar vilken stor torsk!! Lyckan är enorm ombord. Torsken är lätt att känna igen så vi visste direkt vad vi fått. Men var den tillräckligt stor? Tillräckligt stor för att få ta med hem: Ja  Tillräckligt stor för att bli mätt: Nej
 
Men här började vi vara lite finurliga. Med bara en bit nät kvar att plocka upp så tänkte vi att vi gör någon form av gratäng och så köper vi på oss grönsaker jäklar anåda så ska vi nog bli mätta trots allt. Den tredje fisken vi fick var en rödspätta. Så utan att skryta om mängden så var väl sorterna helt fantastiska, goda matfiskar alla tre. Torsk, sjötunga och rödspätta. (Fjärsingen avstod vi ifrån)
 
Då du var uppe i ottan så fick du helt plötsligt väldigt mycket dag att förvalta över. Så utnyttja dagen till att bygga båt, köra en sväng till tippen, handla  osv. Sen till middagen så ordnar du en mindre majbrasa i grillen.
Som riktiga sjömän och vikingar så köpte vi inte kol, utan använde spillvirke från vår egen båtbyggarproduktion. Snart började det bubbla så gott i formen. Observera att det faktiskt finns lite fiskfiléer i formen, hämta en kikare!!
 
Men så resultatet:
Hmm..det var fantastiskt gott. Den något låga fiskmängden hade fått förstärkning av lite hummerfond. Och sen lite goda örtkryddor, grädde, sockerärter, champinjoner och körsbärstomater och rikligt med dill. Salt och peppar. Det enda vi svor över nu, var att maten blev lite för god för att sköljas ner med vatten. Men det kompenserade vi med glass till efterätt.
 
En rätt trevlig dag. Då detta är en båtbyggar-blogg så kanske vi ska påvisa att vi gjorde lite nytta också.
 
Nu kan vi ställa upp dörrar och fönster utan att de riskerar att blåsa igen. Med fönsterhakar så kan vi nu vädra och titta ut. Och andra kan titta in.
Kapten Tjoppe fixade nya snören till livbojarna. Han satt och splitsade och gjorde iordning dem. Nu ska reflexer på bara så är de klara. När han stod där med splitsnålen så säger Tjoppe; -Nu känner jag mig som min pappa, jag har sett honom så många gånger som barn stå precis såhär, fast nu är det ja.
 
Ja äpplen och päron är rätt så lika.
 
Under tiden drog Helena ogräs på kajen.
I springorna mellan stenblocken och asfalt så växer det gräs och annat grönt. Helena stod på alla fyra och arbetade sig bortåt. Det blev små gräshögar längs med kajen som hon senare sopade upp. När hon kommit en rätt lång bit från sin båt så kommer en bekant förbi.
 
-Snyggt, men varför rycker du ogräs utanför ditt område, du är ju inte vid din båt längre?!
-Nä förvisso, svarade Helena och fortsatte. -Men det är min utsikt!!
 
Vår vän blev mäkta imponerad, och kanske kännetecknar det oss. Man kan göra någonting extra för sin egen del, även om det egentligen inte ligger på sin egen lott. För man ska trivas också. Annars hade vi ju lika gärna kunnat köpa en konservburk och äta direkt med sked ur. Men med en ansträngning så får man något extra med sig på köpet. Titta bara på vår egenfiskade middag, mer känsla i den maten får man leta efter.
 
Och nere i maskinrummet så har Tjoppe arbetat med batteribanken.
Jo här ska vi bli självförsörjande. När dessa ska bytas ut så dubblar vi mängden. Så ska nästa lager batterier på.
Här i. Och vem vet, en dag med solpaneler på taket, fisk i havet och egen grillved så har vi blivit helt självförsörjande. Riktiga skogsmullar (eller sjöbusar). Men för säkerhetsskull så stänger ICA klockan 22.
 
Ro hem!
 
Tjoppe och Helena
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

4 reaktioner på ”Konsten att slänga ihop en middag

 1. Vi som fångar fisk i bräckt vatten undrar om fisken är färdigsaltad vid fångsttillfället och varför ni mobbar fjärsingen. Det är inte den som har valt namn. Torsk förstår vi att ni är vana med. Se bara på bollklubben i Halmstad.

  Gilla

 2. Hej Vice suppleanten i Lilla Betsö Bryggförening: Jo sant är att det är lättare att fånga torskar på Örjansvall än i Kattegatt. Fjärsingen nobbar vi som hämnd för han stack Konstruktören förra sommaren (och kanske för att Tjoppe är allergisk mot getingar och inte vill riskera få andningsbesvär ute till havs). Annars är Fjärsingen en god matfisk. Fisken var inte saltad när vi fångade den, men rätt så urvattnad =)

  Gilla

 3. Detta måste jag berätta för Andre Vice suppleanten i Lilla Betsö bryggförening. Han har lite mindre makt än jag men har starka åsikter om fiske.

  Märkligt att ni måste ha så många arter och men konstiga namn. Håkärring, havskatt, marulk. Vad är det för fel på strömming?

  Gilla

 4. Inget fel på strömming, men den simmar bara i vatten där det finns fula fiskar. Här har vi sill. Dessutom skulle vi få för mycket elektricitet i vattnet om strömmingen fanns här. För vi har ju brännmaneter, mareld och kanske en och en annan förrymd darrål (elektrisk ål). Ampere-kvoten är redan uppnådd på Västkusten. Strömmingen bodde här förr men blev nja..inte lands-förvisad men däremot vattenförvisad.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s