-Det är ett båtmaskinrum!

Titta, här står en manick som ser rätt konstig ut. Det är en jättestor mojäng med en förnicklad strut. Här är kugghjul och propellrar så vitt jag kan se. Kan du, Tjoppe vara snäll och förklara vad det är?

-Jo svarar Tjoppe att, strömmen kommer in igenom hålet där.  Och går vidare i verket fram till motorn här. Som får driva den här båtpumpens pistong, som sen nu blåser på propellern så går propellern i gång.

-Men jag fattar inte Tjoppe, säger Helena. Kan du förklara mera?

-Jo den går hit den går dit , den går runt en liten bit. Den startas på ett kick, det är en makalös manick.

-Ah, jag tror jag fattar!

-Jo proppellern driver runt ett litet aggregat, som pumpar vatten genom tratten till ett termostat. Som i sin tur leder vatten till ett skoverhjul, som sitter fast i en mast i vårat båteskjul.

-Den går hit den går dit , den går runt en liten bit. Den startas på ett kick, det är en makalös manick.

-Men vad är det för nåt?

-Det är ett båtmaskinrum! Det är ett båtmaskinrum!

Tjoppe ledsnar på att härma  ”Evighetsmaskin”, som ju faktiskt känns väldigt beskrivande för det rådande tillståndet i maskinrummet. Professorn, vi menar Tjoppe, knallar upp och ner för lejdaren med rörkrokar och kopplingar och så löder han och skruvar och mekar. Och så håller han på, nästan som en evighetsmaskin.

Här är senaste rördragningen, som går från köket in i maskinrummet. Och väggen mellan kök och maskinrum börjar komma på plats.

När väggen är på plats så kommer golvvärmecentralen till övre däck att fästas på denne, och så kan vi koppla in värmen så det blir varmt och skönt även här.

Och som en jättestor Rubriks Kub så ska detta hjärta av båten till slut samla och leda och fördela alla rör och slangar och kablar så all funktion på båten förhoppningsvis ska fungera. Det finns liksom ingen Ikea-mall på detta, så lite professor är han nog allt, den där Tjoppe.

I övrigt så har vi fått leverans av våra däckslyktor. Dessa var ämnade för badrummet. Men de var lite för små, tyckte vi när vi fiskade upp dem ur kartongen. Vi beställer nya och behåller dessa två, då vi är säkra på att de kommer till nytta någon annanstans på skutan. Snygga och genuina är de iallafall, så det blir nog bra till slut.

När Tjoppe vandrat upp och ner mellan maskinrum och kajen så gav han tillslut upp och gick över på annat.

Helena och Tjoppe hjälptes åt att skruva upp Vaxholmstavlan. Nu sitter den fastskruvad så nu kan man ge sig ut på nordsjön i storm. Vi skålade för tavlan och för vår båtkonsult Felix af Lysekil, som fyllde år. Hipp Hipp Hurra!

Det kan nog tyckas att det inte händer så mycket på båten nu. Men det ligger evighetstimmar bakom maskinrumsmekandet. Nu närmast på agendan så står att testköra tvättmaskinen i skarpt läge. Vi ska tvätta vår första tvätt.

Det blir nog första gången i livet det blir roligt att tvätta!

På kontrakurs!

Tjoppe och Helena

4 reaktioner på ”-Det är ett båtmaskinrum!

  1. Jo visst passar Baltazar bra och varför inte professor Kalkyl. Bästa rekvisitan till något av dessa program, bara att bjuda ner TV4 till maskinrummet om de ska spela in något av nämnda barnprogram..

    Gilla

  2. Jag säger åter igen- Vilket fantastiskt arbete Ni har lagt ner på båten.Och så många trevliga bilder med trevliga kommentarer och berättelser. Du borde ha blivit författare Helena! Du är kanske det? Skall fråga Dig nästa gång jag träffar på Dig på jobbet.

    Gilla

  3. Hej Stellan. Tusen tack för din positiva återkoppling. Nä, jag Helena är ingen författare, ingen riktig iallafall. Men visst händer det att det publiceras insändare i HP under pseudonym. Dessa är alltid humoristiskt skrivna med en allvarlig underton som vill belysa något i samhället. Och skrivsättet kan man nog känna igen, Helena skrivar-signumet slår igenom. Just nu skrivs inget till HP, så det är ingen idé att leta i tidningen nu. Skepp och Hoj!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s