Jo tjena grabbar!!

Med påsken sent infallen på året så gavs det ett par extra lediga dagar. Detta i kombination av en stor värmande sol så blev vi nästan osäkra på vilken årstid det var. Kändes mer som pingst eller midsommar. Påsken kan infalla så tidigt som 21 mars och i år en hel månad senare. Det var inte bara vi som uppskattade att påsken i år var inprickad i ett soligt högtryck med exploderande blad på träd och buskar.

Nä kajen har blivit fylld utav kajflanerare, båtägare, husbilsägare och cyklister för att nämna några. Vinterjackor och mössor är nu ett minne blott. Att påsken kan variera så olika i tid beror på kristendomen kopplat till den judiska påsken. Regeln är att påskdagen infaller den första söndagen efter den första ecklesiastiska fullmånen som infaller på eller efter den 21 mars. I Sverige har vi använt den här regeln för att bestämma när påsken infaller sedan år 1844. I år infaller påskdagen den 24 april, vilken nästan måste vara rekord i sen-het. Och vi klagar inte, även denna morgon vaknade vi till värme, klarblåhimmel och en ledig dag.

När vi kom ner till båten på långfredagen så hade vi fått post.

En trevlig påskhälsning från en av våra vänner som varit förbi före oss.

I anslutning till hamnen så kommer av tradition ett tivoli till staden, så det blir lite liv och rörelse nere på kajen. Många husbilar dyker upp och spenderar ett par dagar över påsk i vår stad. I år fick de en toppenhelg minst sagt.

Och själva fortsatte vi vårt byggande, påsk eller inte. Fast rasterna är många fler och längre och mat därimellan, och ibland en glass..Vi bygger på flitigt, men är det påsk så ska man inte förta sig var det någon som sa.

Vi har lagt taket klart nu, dock är inte alla skruv dragna men det sker inom närmaste veckan. Nu kan man ligga uppe på vårt blivande soltak och mysa. Vi testade lite grann och visst var det skönt. Vi öppnade upp ett litet hål så vi fick in mer solljus.

Här ligger vi på taket och solen och vattnet försöker visa sig i gluggen.

Och vi ligger och pratar och myser, som vi kanske lite otippat gjorde som barn. Vi kunde ligga på rygg i gräset och titta upp på molnen och fantisera om vad de föreställde. Vid denna tid var vi tonåringar, och vi tror inte att dagens ungdom gör som vi gjorde, det är nog lite väl nördigt. Vi såg dock inga moln från vår nuvarande liggposition på däckstaket.

Nä utan våra fötter som vi slängt upp i taket som stöd. Nöjda kröp vi därefter ner från taket. Nästa projekt blev att sätta dit väggarna på utsidan. Vi kånkade byggmaterialet upp och ner mellan kaj och båten och till slut så når allt sitt slut. Väggarna på plats och vi kunde pusta ut!

Ytterväggarna på plats. Vi kommer att sätta i en hel del fönster i vår däcksbyggnad, och en nödutgång ska även rymmas i främre delen, så vi väntar lite med att isolera och klä insidan.

Tjoppe fixar till det sista på väggarna, bakom syns att det råder full kommers på hamnplanen.

Under tiden håller Helena på att röja av på däck. Vi öppnar upp ner till maskinrummet och vi dammsuger upp allt gammalt sågspån som gömt sig i alla vrår och kanter. Med detta gjort så blev det en härlig paus i solen, lite lunch och mera solmys. Vi blev tillslut alldeles varma och trötta av maten och solvärmen så vi la oss ner på backen på en plywood med en tröja som altinerande kudde. Och somnade bums. Tills någon förbipasserande ropade glatt till oss: -Hej på er Grabbar!! Vi tittade upp och personen i fråga blev varse om sitt misstag; -Och tjejer!!

Vi skrattade gott åt misstaget, inte första gången Helena blir antagen för att vara en kille. Men glada ska vi vara att det inte är för femtio år sedan, då det var löjeväckande att en man drog barnvagn och olämpligt för en kvinna att snickra och klä sig som en byggnadsarbetare. Vi vaknade snabbt till av detta komiska misstag och vi rättade till kläderna som kasat runt medan vi sussat gott. För säkerhetsskull så spottade Helena i näven och drog en hand genom skägget och ställde sig lite bredbent och sa med mörk röst. -Kisen, rasten är över. Vi måste börja jobba nu för jag ska ut med grabbarna på en öl efteråt. -Tjoppe tittade förvånat på Helena över denna förvandling och började skratta. -Nä du är ingen kille, tvärtom! Snyggare tjej får man leta efter.

Tjej och tjej, med halvvägs till 90 så är man ju inte purung längre konstaterade Helena. Tjoppe höll med och så sken han upp. Han hade just gjort en matematisk uträkning. Med Helenas avverkade 45 år i livet och Tjoppes nästan avverkade 45 då han fyller i sommar så konstaterade han; -Om man avrundar till närmaste tiotal så är du 50 år Helena, och jag är bara 40!!! Ett leende på från öra till öra visade sig från denna pigga 40-åring. Helena kommenterade inte den matematiska avrundningen utan sa kort -Grrr, nu bygger vi lite!!

Vi gick in på båten och tittade på våra tankar.

Vi funderade om vår uträkning av storlek på tankarna stämde. Problemet är inte att räkna ut rätt storlek till båsen nere i maskinrummet, utan att räkna ut att de ska kunna förflyttas dit när de ska ner genom däcket och passera motorn etcetera. Och stämde det inte så var det gamlingen Helena som skulle skyllas, beräkningarna stod hon för.

Och utan att det egentligen var bestämt så började vi baxa ner tankarna. Vi skulle bara testa lite först men det resulterade i en mycket lyckad trasport från däck till bås.

Så här långt allt väl.

-Hmm, kommer vi in med denna månne?! Tjoppe funderar, tanken ser helt plötsligt mycket stor ut. Den gamla och grabbiga tjejen håller tummarna och funderar på vad man gör annars. Kapar tankarna..knappast. Flytta motorn..otänkbart. Bryter upp båsen..ja möjligtvis.

Helena plockar bort spännbanden efter lyftet.

Och så gör vi en sista insats och tanken kommer på plats.

Gammal är äldst konstaterar Helena stolt när tanken står på plats.

Och uppe på däck hade det blivit en massa yta tillgodo med tankarna väck!

Det vankades lite påskmiddag. Helena bröt upp för dagen och satte sig med ett glas vin och tittade på medan Tjoppe avslutade arbetsdagen. Vi har numera ingen möjlighet att använda den gamla ingången, och vi har därför öppnat upp längre akterut. Tjoppe fixar dit dörren och Helena njuter av kvällssolen och att titta på ungdomen som fortfarande sliter.

Nya dörren på plats!

Med dagsverket avklarat så dukade vi fram bord och stolar och grillen. Och diverse barn dök upp med sina respektive, och vi fick en trevlig stund på kajen i kvällssolen. Den finaste som hälsade på var dock Tjoppes barnbarn som sov gott under hela besöket.

Söt tjej, tänk att de kan bli så perfekta! Tjoppe tittade ner i barnvagnen och sa sen till barnbarnet; -Väx på dig nu så kan du få bygga båt med morfar!

Och med grillat lamm, halloumi och färskpotatis med varierad dryck till så njöt vi av resterande kvällen. Solen gick så småningom ner och vi bröt upp.

När vi plockat undan på kajen så strövade vi sakta hemåt. Och vi tog vår gata hem, garanterat en av stadens smalaste och äldsta gator. För länge sedan tillhörde Halmstad vårt grannland Danmark.

Väl hemma så somnade vi gott, och mer sol och ledighet är att vänta.

Glad Påsk!

Tjoppe och Helena

Här följer några fler bilder på tankarna som konsult Felix af Lysekil kan ta en titt på. Det är bara att klicka på bilderna så blir de större.

2 reaktioner på ”Jo tjena grabbar!!

  1. Önskar en god fortsättning på påsken.
    Kommer på inspektion i veckan, Det ser kanon ut med däckshuset.

    Thomas S.

    Gilla

  2. Hej, ja rackarns att det vankas inspektion igen ler. Vi ska ladda kaffet och gömma lacknaftan för Helena så hon inte oljar dörrar med denna. Du är så välkommen så.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s