Varvade

Vi grundade med en stadig frukost innan vi for upp till varvet i Falkenberg. Självklart var vi exalterade över att äntligen få se HELA båten. När vi kom dit så hade de just puttat i föregående båt ner i vattnet. En av få fortfarande verksamma fiskebåtarna från Glommen. Härliga killar med fötterna på jorden (eller på däck kanske) och med en härlig dialekt som påminner nästan mer om danska än svenska.

Nymålad och fin

I denna konstruktion placerar man båten innan den dras upp på land. Lite förberedelser innan vi kan sätta igång.

En vajer löper längs backen och högt upp på land i ett skjul står motorn där driften sköts ifrån.

Sista förberedelserna klara. Nu ska fiskebåten flyttas så vi får plats..

Tut tut sa båten och så gick bryggan…. Båtvaggan skuts därefter ner i vattnet, bara stödbenen sticker upp ur vattnet innan den helt försvinner under ytan.

Därefter så ska vår båt passas in i vaggan, det gäller att hamna rätt och vi trixar lite fram och tillbaka för att få båten på rätt plats. Det går åt några man för att få till det.

Lite styrbord, lite babord, håll stilla. Här får vi både putta på och hålla i tills vi tycker att båten ligger rätt. På ett givet tecken så sätter varvsägaren igång motorn borta i skjulet och vajern börjar röra på sig,

Sea of the rising boat… Sakta reser hon sig ur vattnet och hon blir enormt stor.

Vi är ju jättenyfikna på hur hon ser ut inunder. Just inget sjögräs kan vi notera, bottenfärgen är det inte mycket kvar av efter år i vattnet men träet verkar friskt och fint.

Roder och propeller ser fina ut, inget skadat.

Efter inspektion så sätter vi igång och jobbar för fullt. Tjoppe högtryckstvättar av skrovet och Helena ger sig på att dra ut all gammal drev mellan borden.

När vi behöver komma in i båten för lite verktyg eller matrast så får vi klättra på stege. Det är absolut inget för höjdrädda och man ser nästan ända bort till Mariannelund..

Snygg Tjoppe, om det nu är han?!! Lite lätt skitig blev han efter att ha tvättat skrovet.

Helena försöker få något på kroken. Drevet sitter som berg. Men verktyget är suveränt!

Tjoppe ger sig på plåtarna som man skott skrovet med på sina ställen. Och Helena fortsatte att dra drev.

Vi höll på till armarna värkte och klockan blev mycket. Tjoppe hoppade upp i båten (nja, kanske inte hoppade då det är närmare fem meter upp) och Helena stannade kvar nere på backen. Med hjälp av ett rep så hissade vi upp verktygen och sen bommade vi igen och åkte nöjda hem. Vi konstaterade att dagen hade gått mycket bra. På plussidan låg att vi hade trott att underkroppen på båten skulle vara större. Nu var den mindre och med andra ord mindre ytor att jobba på. På minussidan låg att drevet satt rejält mycket hårdare än vi trott. Men inga missöden och nu är det bara att jobba på idogt.

Hej då båten, vi syns i morrn!

Tjoppe och Helena

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s