Dagen efter..

Igår tisdag, dagen efter bärgningen, jobbade vi med att städa, sanera och få igång motorn. Vi höll på hela dagen och kom i säng efter midnatt. Vi vaktar vår båt och kollar med jämna mellanrum att hon inte tar in för mycket vatten och att länspumparna fungerar. Det sipprar in lite vatten i aktern intill roderstocken och vi ska täta henne genom att myra (man använder sågspån). Men det är inga mängder som kommer in förutsatt att pumparna gör sitt jobb. Enormt glädjande är att vi hade motorn igång igår, hon gick igång på första varvet efter att blivit tömd på vatten och fått ny olja. Men mycket jobb återstår, bland annat så är båtens egna bränsletankar fortfarande vattenfyllda. Vi får ta saker i rätt ordning bara. Täta henne och så ska vi fixa till ett larm där en flotör slår till och larmar när hon blir för vattenfylld. Larmet kan vi ha kopplat till våra mobiler.

Ska försöka lägga in lite bilder från de senaste dygnen på bloggen ikväll.

Full fart framåt!

Tjoppe och Helena

Så här stod det i Hallandsposten den 1 juli. Det var dagens förstasidesnyhet

 

Hallandsposten.se
Onsdag 2 juli
Sök på Hallandsposten.se
Hela Arkivet Ekonomi Folk & Familj Föreningsliv Halmstad Hylte Kultur Laholm Reportage Sport Sverige Världen Åsikter Bloggare Debatt HP-läsaren Jourhavande Ledare Djur Hem & Trädgård Jord & Skog Jultid Sommarhalland Vi i nian  
 
 
  Halmstad


Orskär bärgad efter tre veckor

Bild: JOHNNY SAMUELSSON

Över ytan. De länspumpar som användes för att tömma Orskär på vatten hade en kapacitet på 15 000 liter per minut.

 
Bild: JOHNNY SAMUELSSON

Lagarbete. När de två kranarna, med en lyftkapacitet på 90 respektive 200 ton, fått upp Orskär till ytan startades länspumparna och efter någon timme flöt hon för egen kraft.

 

2008-07-01 00:11 (Visad 360 ggr)
TULLKAMMARKAJEN

För att kunna placera vajrarna under Orskär där hon låg nedsjunken på den dyiga botten fick dykare först placera en vajer under den uppstickande propelleraxeln. Samtidigt som man med en kran lyfte aktern bit för bit sköt man in den andra vajern under fören.

Sedan var det en enkel sak för de bägge kranarna att lyfta upp båten så att hon låg med vatten upp till relingen. Någon timme senare hade man pumpat ut tillräckligt med vatten för att Orskär skulle flyta för egen kraft.

Läckan fann man dock inte förrän flera timmar senare – det var troligtvis en drevning mellan borden alldeles bredvid propelleraxeln som släppte in vatten.

Drevning är den metod som används för att täta träfartyg genom att slå in lingarn mellan plankorna i skrovet.

Under gårdagskvällen pågick arbetet med att täta läckan och sedan kommer motorn och elektroniken att ses över. Men trots att den nu bärgade båten är rejält smutsig efter tre veckor på Nissans botten är hon i fin form.

– Hon har svällt igen så bortsett från läckan så är hon tätare än någonsin, säger Helena Stålgren.

För att säkerställa att tillbudet inte upprepas funderar hon nu på att plasta in båten.

Det var den 7 juni som Orskär helt plötsligt sjönk där hon låg förtöjd vid Tullkammarkajen. Båten som under många år gått som passagerarfartyg mellan Torekov och Hallands Väderö köptes förra året av Helena Stålgren och pojkvännen Fredrik Norberg och de var nu i färd med att renovera henne för chartertrafik utefter kusten. De planerade dessutom för restaurang, kafé och pensionat ombord och de planerna ligger fortfarande fast.

– Det var en fruktansvärd chock men i det långa loppet är det ingen katastrof. Vi är nog kända för att inte ge upp i första taget, säger Helena Stålgren och fortsätter:

– Hon kommer att bli en väldigt vacker och sjötålig båt.

ANETTE EMANUELSSON
035-14 76 36
anette.emanuelsson@hallandsposten.se

Tipsa en kompis       Skriv ut artikeln       

35-åring försökte våldta svärmor
2008-07-01 14:02 HALMSTAD Efter ett sent besök med whisky, kortspel och bön om massage hos svärmor blev det bråk i 35-åringens familj. Natten efter kom han tillbaka och försökte våldta henne.


Svårt kontrollera olaglig fildelning
06:45 HALMSTAD Samtidigt som du laddar ner en ljud- eller filmfil från den nya mediejukeboxen går du med på att ta bort filen efter trettio dagar. Men ingen kollar om du verkligen tagit bort dina lånade filmer och böcker från mp3-spelaren.


Narkotikapåverkad greps i Västervall
06:08 VÄSTERVALL Polisen ertappade i natt en man i Halmstad som enligt provtagningen var narkotikapåverkad.


  Ljudbok direkt i spelaren med ny jukebox
06:02 HALMSTAD En nyligen inköpt mediejukebox gör att Stadsbibioteket i Halmstad nu kan erbjuda helt laglig nerladdning av ljudböcker, musik och film direkt till din mp3-spelare. Men utbudet är i dag magert.

Svårt kontrollera olaglig fildelning


  Tävla om bästa sommarbilden
06:00 TÄVLING Ta en bild av det motiv som du tycker bäst förmedlar genuin halländsk sommarkänsla. Skicka den till HP och vinn en digitalkamera.

Tips från fotograf: Så tar du bästa bilden


  Skadegörelse med rasistiskt inslag
00:39 FOLKPARKEN Utslängd målarfärg, krossade fönster, sönderslagen inredning och ett bakvänt hakkors skvallrar om ovälkomna besökare på Kulturhuset.

  Lastbilschaufför dumpade skrot i sommarstugeidyllen
00:38 VILSHÄRAD Kanondåligt av kommunen. Det tycker sommarstugeägarna i Vilshärad som fortfarande får sina häckar nerkörda av vilsekomna lastbilar. Gps-kartorna lurar förarna att tro att de kört till ett industriområde. Och trots påstötningar har inte kommunen gjort något åt problemet.

  Blottlägger en underjordisk värld mitt i staden
00:14 HALMSTAD En fantasieggande underjordisk värld blottläggs när gården i kvarteret Gråmunken grävs upp för arkeologisk undersökning. Under asfalt och parkerade bilar visade det sig finnas ett kanonrum och kanske också en tidigare okänd vallgrav.

Tidigare artiklar

2008-07-02 HALLAND
Fiffig stängselöppnare gör arbetet säkrare och bekvämare för bonden

2008-07-02 SÖNDRUM
Magnus drog upp fisk på 15,9 kilo

2008-07-01 HALMSTAD
Halmstad snuvas på
etanol- och biogasfabrik

2008-07-01 HALMSTAD
38-årig blottare dömd

2008-07-01 HALMSTAD
Skalbolagsaffärer gav fängelse

2008-07-01 HALLAND
Ingen brist på TBE-vaccin i länet

2008-07-01 FOTOTIPS
HP-fotografen tipsar: Så tar du bästa bilden!

2008-07-01 HALLAND
Sjöfyllerilagen blir verkningslös

2008-07-01 LINEHED
42-åring anhölls för mopedstöld

2008-07-01 ÖSTRA STRANDEN
Tillfälliga studentbostäder byggs på Östra stranden

2008-07-01 HALMSTAD
Pensionärer extraknäcker som lastbilschaufförer på Hem

HALMSTADS ENERGI OCH MILJÖ Vill ni jobba på HEM? Just nu söker vi -Verskamhetsutvecklare, -Verksamhetscontroller och en Ekonom. Läs mer om tjänsterna på manpower.se Läs mer
Movement – ledande vård söker Legtimerad Röntgensjuksköterska med god erfarenhet av självständigt arbete. Läkarsekreterare med god erfarenhet gärna från röntgenverkasamhet. Narkossjuksköterska, sjuksköterska med vidarutbildning inom narkos. Överläkare i Ortopedi, specialist med bred erfarenhet. Läs mer
Distriktssköterskor – Amadeus Kliniken 2 st Distriktssköterskor, deltid med möjlighet till heltid + sommarvikariat som distriktssköterskor i augusti Läs mer
HALMSTADS ENERGI OCH MILJÖ Pensionärer se hit! Vill ni arbeta i vår nystartade "pensionärspool"? Vi behöver din hjälp några timmar i veckan under säsongen juli-september! Läs mer
HALMSTADS SOC.DEM.ARB.KOMMUN Vill du hjälpa oss att utveckla verksamheten och genomdriva vår nya organisation? Sök då vår tjänst som: Politisk verksamhetsutvecklare! Läs mer
BENDT BIL AB – söker Kvalificerade Mekaniker där vi erbjuder arbete med Saab, Opel, BMW, Mini, Isuzu, Opel transportbilar, elektronik, mekanik osv. samt Reservdelsman – Kundmottagare med huvudinriktning på BMW/MINI. Läs mer
Företagsutvecklare – REGION HALLAND till var och en av Hallands sex kommuner. Vi söker sex självständiga, sociala och handlingskraftiga män och kvinnor som förstår företagens villkor och som kan hjälpa dem att utvecklas och öka sin lönsamhet. Läs mer
Projektingenjörer – TOMAL Du ansvarar för att , efter försäljning, driva projekten fram till leverans och svara för beräkningar, sammanställnings-/tillverkningsritningar, projektspecifikationer och vissa inköp. Idrifttagning samt kundutbildning ingår i vissa fall i dina uppgifter. Läs mer
Pilkington Floatglas AB söker Chef för mekaniskt underhåll med ingenjörsutbildning och flera års erfarenhet av liknande arbete i processindustri samt en El-chef med ingenjörsutbildning, befattningen innebär ett el-ansvar och kräver därför allmän behörighet som elinstallatör. Läs mer


 
 
Om HP  |  Kontakta HP  |  Om cookies  |  © 2008 – Ansvarig utgivare
 
Chefredaktör och ansvarig utgivare: Sverker Emanuelsson
Nyhetschef: Cicki Gustafsson
Marknadschef: Anders Nilsson
Adress: Fiskaregatan 21
Postadress: 301 81 Halmstad
Telefon: 035 – 14 75 00

På webben sedan 1995.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s