En seglares ekonomiska bekännelse

På en grusig plan på den södra banken av floden Tejo, i Lissabon…

Emellanåt får vi nyfikna frågor om vårt lågbudgetliv. Hur gör vi? Ja, det är nästan så vi undrar själva. Vi är så vana att leva enkelt att livsstilen för oss, känns naturlig. Det viktigaste rådet vi kan ge om du går med drömmar, är att inte ha några onödiga kostnader som tickar. Vad man lägger i epitetet ”onödiga” är ju upp till var och en. Det beror på vad man önskar uppnå. En sak är då säker – hade det inte varit för att vi är så ekonomiskt strikta, hade vi aldrig kunnat leva och segla på det vis vi gör…

På något vis känns det utlämnande att detaljerat redovisa för omvärlden vilka kostnader vi har. Samtidigt behövs det om den som undrar ska få svar på hur vi gör. För hur ska ni annars få veta, ni som bär på en dröm (oavsett om det gäller segling eller inte).

VÅR VÄG FÖR ATT LYCKAS

Trixet är att börja skära ner på kostnaderna ”i god tid”. Har man lån och bindande avtal, kan det ta tid. För många tar det flera år att ställa om. Sen gäller det att inte ledsna på vägen och falla för frestelsen att köpa ny bil, ett husdjur, skaffa tv-kanaler eller lägga pengar på något (onödigt) man kan leva utan. Fokus är A och O. Vi snackar pannben. Framför allt är det de icke påverkbara kostnaderna man måste få bort, de som kommer på räkning. Samt bryta konsumtionsmönstret.

De räkningar vi har idag, är följande:

Post och Telestyrelsen, för innehav av VHF-radio och nödsändare. Årlig summa: 226 kronor

Försäkring för Wilma som även innehåller en olycksfallsdel. Årlig summa 9739 kronor.

Privat olycksfallsförsäkring för båda. Årlig summa 1332 kronor.

Medlemsavgift till Kryssarklubben, Medelhavsseglarna. Årlig avgift 860 kronor.

Förrådshyra där vi magasinerat delar av vårt bohag. Årlig avgift 4800 kronor.

Totala årliga summa räkningar uppgår till 16.957 kronor, vilket sannolikt är sanslöst lågt för att vara ett svenskt par i medelåldern (per person blir det 8478,50 kr/år).

Så klart har vi andra kostnader också, men de är påverkbara. Grunden är dock att vi gjort Wilma så självförsörjande som möjligt. Noga överväger vi vilka kostnader vi drar på oss. Men gratis är det ju att segla (så länge vi inte startar motorn) och strömmen ombord producerar vi från solen i och med våra solpaneler på 1600 watt. Dricksvatten får vi från havet, eftersom vi tillverkar vårt eget. Vi fiskar det vi kan och i övrigt väljer vi marinor, restauranger och matvaror som så långt som möjligt matchar vår plånbok. All mat lagas från grunden och vi är noga med att äta nyttigt. Däremot ligger matkostnaderna inte så lågt som de skulle kunna göra, för vi är noga med att äta frukt och grönt, bra proteiner (som lamm) och källor till fett (finaste olivoljorna och bara äkta smör). Ombord lever vi enligt devisen ”zero waste” och vi kastar aldrig mat, hur lite det än må vara.

Så hur kan en dag hos oss se ut? Vi tar gårdagen som exempel…

Det var utlovat regn och vi valde därför att pyssla inomhus (eller heter det inombords när man är inne i en båt?). Kapten satte sig vid symaskinen och lagade kläder, allt i från Styrmans bh till sina arbetsbyxor. Han passade även på att sy flaggor av gamla lakan (dessa målar sen Styrman gästflaggor av). Styrman å sin sida ägnade en stor del av dagen åt att laga mat. En stor gryta med pepperrotskött av lamm (hittat på extrapris) tillreddes i tryckkokaren (med morot och lök). Till brunch (vår första måltid för dagen) blev det pannkaka och genom att använda hälften mjölk och hälften vatten får man frasigare pannkakor. Samtidigt rensade hon skåpen och blev av med alla små slattar sylt som fanns, sylt som vi köpt för 6 kronor burken (100 gr) i Tunisien.

Vi lagar våra kläder och syr våra egna gästflaggor…

Till middag åt vi egenfångad makrill som vi grillade. Till det åt vi smörfräst brysselkål och broccoli. Vi bjöd Konstruktören på middag, så han fick hålla med vin. Men före middagen behövde Kapten få sitt hår klippt. Klipp, klipp och så såg han åter ut som en hunk, alternativt grekisk gud. (När det kommer till hårvård så klipper Styrman både sig själv och Kapten. Några gånger om året färgar hon håret och färgen passar hon på att köpa när hon hittar billig. Nuvarande lager är inköpt i Grekland för 1,99 euro/paket. Senast vi betalade för en hårklippning var kanske för 10 år sedan).

Konsten är alltså att kunna roa sig själv med sådant som inte kostar pengar. Saknar man färdigheter, får man helt enkelt börja träna sig (men ge dig inte på hårklippning om du inte har fallenheten, din chef kanske har synpunkter). Sen är det bra att inte ägna tid åt onödig konsumtion. Bästa sparknepet är att INTE besöka affärer, utan hellre rota i skåp hemma efter något att göra eller något att äta. Rätt var det är finner man ett ”flow” och plötsligt sorterar man, rensar, lagar, fixar, uppfinner och roar sig med något av allt det hav av prylar man har hemma. Inte minst brukar det finnas en massa mat som måste räddas. Radion är (nästan) gratis och naturen är gratis. Böcker finns överallt. Umgänge och kärlek kan man fritt ödsla med och man måste inte göra dyra utflykter. Cykla är prisvärt. Att besöka soptippen är förlösande. I gengäld frisätter man såväl pengar som tid. Något som de flesta brukar uppge att de lider brist på.

En annan sak vi gör, är att vi bara köper ett (1) internet. Kaptens mobiltelefon får därefter fungera som hotspot – och från den delar vi sedan till våra andra enheter. Priset brukar variera mellan 200 och 400 kronor i månaden och då har så mycket gigabyte att vi kan streama svensk tv. Att bara ha ett internet fungerar fint eftersom vi ständigt är tillsammans.

Gårdagen kostade oss sammantaget:

Båtvarv för en dag: 6 euro (inklusive vatten och el)

Fasta räkningar (försäkringar mm) i snitt per dag; 4,50 euro

Internet: 1,30 euro

Pannkakor inklusive sylt: 1,20 euro

Middag: 2 euro (grönsakerna, resten var gratis)

Kaffe och te under dagen: uppskattningsvis 0,3 euro (köpt i Gibraltar när det var superduper-kampanj)

Totala kostnaden blev 15.20 euro (hyra, el, mat, nöjen…allt). I svenska kronor blir det 80 kronor per person (kostnaden för lammet redovisas inte denna dag, då grytan var ämnad för kommande dagar). Nu blir inte alla dagar så här billiga, men många är det. Vi har till och med billigare dagar, framför allt de dagar vi seglar eller ligger på ankare.

Om vi saknar något? Nej, men såklart längtar vi efter barn och barnbarn.

Så har du drömmar du vill förverkliga, kan detta inlägg kanske vara till inspiration. Som ni ser måste något försakas. Men vi törs lova att mycket av det vi människor spenderar pengar på, gör oss inte lyckligare. Till detta vill vi tillägga att vi absolut inte uppbär några bidrag. Dock tar vi för tillfället ut en skral tjänstepension samt att Kapten seglar runt med en F-skatt i de händelser han springer på ett jobb. Grundplåten kommer dock från tidigare försäljning av bostad, fordon och verksamhet. Den största vinsten gör vi dock på att inte ha en massa kostnader!

Skepp o Hoj!

Använder du fullfet mjölk när du gör pannkaka? Kör hälften vatten så får du godare och frasigare pannkakor (annars kan du köra 1/3 vatten). Har du gammalt vitt bröd hemma, lägg det i smeten så får du typ fattiga riddare (utan sockret på). Passa på att rensa i fruktskålen, töm frysen på bär (värm dem med lite socker och ät till pannkaka) eller gör slut på slattar med sylt. Styrman gör ofta en laddning pannkakor när hon ändå står vid spisen.

Over and Out

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s