På hemligt uppdrag

 

(…går inte ens Kapten säker…)

 

 

Kalamaria, Thessaloniki, Grekland

Men va fan, ska vi inte segla till Turkiet – där verkar det ju tillåtet att segla…

Idén var egentligen inte vår, utan kom från vår norske vän. Likt oss väntar vännen också på att Grekland ska öppna upp. För tillfället verkar Grekland vara Europas mest stängda land, kanske ett av världens till och med. Att inskränka människors rörelsefrihet så pass mycket över tid, får till slut konsekvenser. Därför var det inte med någon större förvåning vi läste om att tusentals greker gått ut på gatorna för att protestera. När molotovcocktails och stenar kastades mot polisen uppstod tumult. Aj aj aj, inte bra. Det är nog egentligen ingen som försvarar demonstranterna, även om den allmänna uppfattningen är att nedstängningen börjar närma sig gränsen för vad människor pallar med. Eller för att citera en insändare i dagspressen; ”this is not a lockdown, this is a knockdown”. Frågan är hur Grekland ska orka resa sig…

Vår farhåga inför att bli fast här lika länge som förra året, då tilläts vi börja segla först i mitten på juni, fick oss på allvar att fundera över Turkiet. Att segla nonstop till grannlandet i öst, en sträcka på tvåhundra distans, är inget större problem. Men då behövs tillstånd från de grekiska myndigheterna. Vår vän kontaktade en agent i Turkiet och ställde frågan om det stämmer, att vi kan segla dit och tillåtas förflytta oss inom landet. Snart kom svaret att vi var välkomna, men att det ändå inte går för grekernas stängda gräns. Relationerna de två länderna emellan är inte de bästa och det verkar som Grekland inte släpper igenom fritidsbåtar, ens för transit. Vi har nu satt en grekisk kompis på ärendet, som lovat kolla med Port Police här. Fortsättning följer…

 I väntan på bättre dagar har vi ägnat oss åt lite olovligheter. På så vis att vi lyckats få tag på det vi önskar, trots stängda butiker. Lite som under andra världskriget då det blev något av en folksport att begå ransoneringsbrott, där den med pengar och rätta kontakter kunde få mer än andra. För vår del snackar vi om en dämpad och subtil färg i grönt, kalla den oliv så förstår du. I specialbutiker får endast företagare handla och det var genom en sådan kontakt vi lyckades komma över ett par färgburkar. Styrman Pimpsten fick inte följa med, hennes civiliserade obefläckade yttre hade allt för enkelt kunnat avslöja upptåget. Istället var det den något oborstade Kapten Betong som fick smyga iväg tillsammans med en av Thessalonikis företagare. För säkerhets skull drog Kapten på sig sina skitigaste arbetsbyxor, allt för att smälta in. Vem som hjälpte oss kommer vi inte avslöja, inte ens om vi utsätts för tortyr. Men vi kan försäkra er om att det inte ligger några mutor emellan, utan bara en medmänsklig välvilja från en vän – att vi ska kunna måla Wilmas sovhytt i en roligare kulört än bensinmackens knallgula. Har pandemin fört något gott med sig så är det alla trevliga greker vi lärt känna. För den som lyckas göra affärer i stängda butiker utan att vara företagare, gäller kontant betalning. Antingen det, eller företagsfaktura – då kortköp riskerar sätta företagaren i knipa. 

Trots att en viss spänning uppstod den stund Kapten var iväg för att köpa färg i lönndom, önskar vi hellre att vi fick börja segla. Ryktena säger mitten på maj, det var i allafall vad den grekiska turistministern sa häromdagen. Själva tror vi ingenting, annat än att vi gissar att vi har gott om tid att måla. Nästa vecka sätter vi fart…

 Skepp o Hoj! 

Turistministerns uttalande går att läsa här; https://www.keeptalkinggreece.com

 

 

 

Etiketter; lockdown – knockdown – segla till Turkiet – ransoneringsbrott – andra världskriget – segla i Grekland – seglingsförbud – finna färg – renovera båt – colin archer – långsegling – turistsäsongen öppnar 14 maj 2021 –  båtrenovering – ferrocement – betongbåt – pandemi – covid –

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s