Åka på pumpen

 (…när det kommer till önskat färgval…)

 
Kalamaria, Thessaloniki, Grekland

Har ni hört det senaste? Plötsligt steg antalet smittade betänkligt och den grekiska regeringen svarade blixtsnabbt med än hårdare restriktioner. Samtliga skolor är åter stängda. Inte heller får man åka bil privat. Utan det är till fots eller med cykel man får ta sig fram, dock max två kilometer från hemmet. Vår båtgranne som brukligt skulle titta till sin båt i helgen, kom därför på cykel. Grekerna är påtagligt trötta nu, att leva med dessa hårda restriktioner är inte lätt. Många menar att ”om den universala lösningen hade varit att stänga ner hela samhället, hade det bättre märkts”. Viruset verkar finna sina vägar oavsett och nu har sjukvårdens maxkapacitet nästan nått taket.

 För oss som tänkt försöka hitta någon som kan bryta lite färg till vårt sovrum (ja ja…vi vet att det heter hytt) får nu tänka om. Det går inte längre att komma åt specialvaror (noonfood) genom systemet ”clic and collect”. Förvisso har vi inte kunnat beställa varor på detta sätt oavsett, det vill säga via app och sen hämta i butik – för vi klarar inte språket. Men genom våra grekiska kontakter har vi ändå kunnat lösa en del av våra inköpsbehov. Fram till förra måndagen vill säga, för nu är landet lika hårt stängt som under de värsta veckorna i våras. Nu får vi förlita oss på bensinmacken. Asså…det här med sovrummet, det bär oss emot att måla väggarna kycklinggula. Det sägs att man blir olycklig och att barn gråter mer i gula rum. Gult är ju varningens färg. Men även glädjens, på så vis att den ger energi. Vilket man inte vill ha när man ska sova.

Färgen grön vi önskar (men då inte den klargröna som bensinmacken erbjuder) representerar natur, balans och framgång. Vi har tänkt oss en harmonisk, dämpad och subtil färg, lite åt oliv. Vi får se hur vi gör, men först ska taket målas vitt – vilket vi kan börja med. Spännande fortsättning följer…

Det kom ett paket. Styrman Pimpstens syster och svåger har blivit vår förlängda arm när det kommer till prylar vi behöver ha ner. Sedan pandemin bröt ut fungerar inte den vanliga postgången något vidare, i vart fall har det strulat varje gång vi försökt. Istället är det budfirmorna som får leverera. Men man får ändå stå på tå, för budfirmorna gör bara ett (1) leveransförsök nu under pandemin, mot normalt tre. Dessutom vägrar de ringa till oss bortifrån grinden, för vi har ett svenskt mobilnummer. Lite svettigt…

 I paketet låg en ny cirkulationspump till vårt värmesystem. Pumpen håller Kapten nu på att installera då den gamla 12-voltspumpen sagt upp sig. Vissa saker har vi inget större förtroende för, tolvvoltscirkulationspumpar är en sådan. De går inte särskilt tyst och börjar fort lida av ålderssvaghet. Vi som bor ombord året om behöver ett pålitligt system eftersom det kan vara rätt kyligt även på dessa breddgrader vintertid. En pump för husbruk kräver förstås en del om den ska sitta i båt. Dels måste man kunna omforma 12-volts likström (från batteriet) till 220-240 volt växelström. Därtill behövs en stor batteribank, vilket vi har. 

Förutom pumpen fann vi en massa annat gott i paketet – pussel, böcker, tidningar, mat, kryddor, godis, verktyg, reservdelar och mycket annat. Helt fantastiskt och oväntat fick vi det mesta som gåva. Tack kära syster och svåger för er generositet, nu blir vår isolerade tillvaro lättare att bära.

Skepp o Hoj!

UPS hämtar upp paketet i Nyköping som ska till Thessaloniki…
 
 Här ligger innehållet på bänken i byssan, vilken lycka!
 
 I skåpet under kaminen ( i det gula corona-badrummet) kommer den nya cirkulationspumpen bo…
 
 Även ett par nya arbetsbyxor låg med i paketet, här syns de gamla…
 
 
 
 Tack till syster/svägerska och svåger, de är inte till salu för vetskap (utan bara våra!!!)
 
 
Klart Slut!
 
 
 
 
 
 
Etiketter; coronarestriktioner i Grekland –  cirkulationspumpar  – click and collect – utegångsförbud – gul färg i sovrum – budfirma UPS – livet ombord – omformare – batteribank – ferrocement – colin archer – långsegling – leva ombord – Nyköping 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s