Till minne av Lasse…

(…vår stjärna har nu flugit iväg med en propeller på ryggen…)

 Originalfoto; Susanne Svantesson
 

Kalamaria, Thessaloniki, Grekland

Det finns personer som tar något mer än döden med sig när de lämnar jordelivet. Lasse var en sådan. Ett par dagar före jul stämplade han ut, nittio år gammal. Lasse var speciell. Inte bara för att han var en omtyckt släkting, utan kanske främst för sin yrkesskicklighet. Så gott som alla som någon gång tagit Waxholmsbåt ut till Stockholms skärgård, har haft med Lasse Sundell att göra. I vart fall om resan ägde rum någon gång under det halva sekel som han och hans bror Thore drev Nacka Finmekaniska Verkstad. Bröderna var specialister på propellrar, propelleraxlar och styrmaskiner. Bland annat utförde de arbeten på Waxholmsbåtarna.

Det Lasse inte visste om propellrar och styrmaskiner var inte värt att veta. Han var en legendar inom sitt område. För den oinsatte kan det verka enkelt. Men en propeller är minsann inte bara något som sitter där bak och vispar runt – en optimal propeller kräver dimensionering och modellering. Detta fick vi erfara den gången vi i Dordrecht skulle byta propeller på Wilma. I de holländska kanalerna insåg vi att vår båts visp var alldeles för undermålig. När pappa Felix på sin tid byggde Wilma hade han sannolikt funnit en (i sitt tycke) lämplig propeller och hängt på den. Liksom på en höft. Det blev sådär.

När vi långt senare besökte propellerverkstan i Dordrecht såg vi hur den gamla pappan och sonen ägnade mer än en timme åt att räkna på Wilmas nya propeller. Under tiden vi väntade blev vi underhållna av den lille gossen som följt med pappa och farfar till verkstan, han körde runt på sig själv i traversen – över lokalen for han än hit, än dit. En tredje generations propellermästare på upplärning. Till slut återkom männen med ett förslag. Då hade de utifrån Wilmas förskaffenhet räknat ut hur stor propellern skulle vara – hur många blad, vilken form samt hur mycket lutning dessa skulle ha. Skillnaden blev påtaglig när vi senare gav oss av. Det var värt varenda sekin.

 Lasse och Thore startade Nacka Finmekaniska redan år 1951. De kom att arbeta tillsammans fram till Thores död, därefter fortsatte Lasse själv. Först när synen blev för dålig la Lasse verktygen på hyllan och gick i pension, då var han över åttio år. Styrman Pimpsten som känt Lasse i hela sitt liv hade som barn inte riktigt koll på vad Lasse jobbade med. Men det kom att ändra sig. Under åren vi renoverade den gamla fisketrålaren kom kontakten med Lasse att bli tätare och våra samtal blev allt längre. Emellanåt åkte vi och hälsade på, trots de många milen mellan Halmstad och Stockholm. Det givna samtalsämnet var båtmekanik, men även gamla minnen. Lasse bodde i sitt föräldrahem och det var en märklig känsla att kliva in i huset – tiden där stod på något vis stilla och det mesta såg ut som på gammelmoster Majas tid.

 Att Lasse kom att arbeta med båtar var en slump. Som grabb var han mer intresserad av verktyg och han brukade springa över till grannen som var bergsprängare och se på när denne slipade borr. Borren använde grannen till att göra hål i sten och berg, där dynamiten sen stoppades. Lasse hade humor, hela livet sa han ”morsan” om sin mamma. Under ett av våra besök berättade Lasse att ”morsan var inte glad över att jag sprang över till grannen”. Mamma Maja tyckte Lasse störde. Men bergsprängaren var till synes road över grannpojkens visade intresse. Med tiden fick Lasse själv lära sig att slipa borr – och på den vägen var det.

 Lasse och Thore har inspirerat många. För er som minns julkalendern ”Dieselråttor och Sjömansmöss” kan vi berätta att Thore är förgrundsfiguren till dieselråttan ”Mäster Estragon” som spelades av Sven Wollter (skapad av Carina Dahl). Och för tiotalet år sedan gjorde dokumentärfilmaren Susanne Svantesson en film om Nacka Finmekaniska Verkstad. Ett fantastiskt tidsdokument och en film om ett par bröder och deras unika yrkeskunskap som är på upphällning.

 Med stor vördnad och respekt (och så klart med sorg i hjärtat) vill vi hedra dig, Lasse. Du var något av en stjärna, rakryggad och stilig. En tänkare, något egensinnig förvisso – men humoristisk. Omtänksamt uttryckte du oro över de sista årens dåliga syn, du hoppades innerligt att Styrman Pimpsten inte kommer få ärva den. Hade det inte varit för dina ögon, hade du sannolikt arbetat ända in i kaklet. De sista verksamma åren lät du rasterna bli allt längre (och du fakturerade därför inte ut lika mycket som du skojsamt sa).

Tack Lasse!

Det är troligtvis inte med änglavingar du far iväg över evighetens hav – men dock en propeller som du noga riktat och balanserat. Vi tror den är av brons.

 Lasses 90-årsdag. Vi var bjuda till ditt kalas men tyvärr blev festen inställd pga besöksförbud i dessa coronatider. Bemärkelsedagen blev trots allt uppmärksammad…
 

Se gärna trailern till Susanne Svantessons film om Nacka Finmekaniska Verkstad (du finner den längre ner på sidan). Vi har fått unikt tillstånd att lägga upp på bloggen. Är du intresserad av att se mer än bara trailern går filmen att beställa, klicka in på Krapsan Produktion. Under fliken filmer hittar du Nacka Finmekaniska Verkstad – historien om två bröder. Ange kod ”WILMA” så får du köpa filmen till rabatterat pris. Priset blir då 150 kronor mot ordinarie 200 kr (20 kr frakt tillkommer). Filmen är i DVD-format. Rabattkoden gäller även för filmen Kungen av Herrvik som handlar om båtbyggaren Axner Bodin från Herrvik på östra Gotland. Vi tror filmerna kan intressera flera av våra läsare, många av er har ett stort intresse för båtar och båtbyggarteknik. Ombord på Wilma har vi filmerna i vårt skeppsbibliotek.

Skepp o Hoj!

Klicka på länken under bilden, så kommer du till filmen;

 
VIDEOLÄNK TILL TRAILERN; https://vimeo.com/515673733 (klicka på länken)
 
 

Fler trevliga länkar;

http://krapsan.se/nacka-finmekaniska-verkstad/ (Nacka Finmekaniska Verkstad)

http://krapsan.se/kungen-av-herrvik/ (Kungen av Herrvik)

Den som vill läsa mer o dansaren, koreografen och filmaren Susan Svantesson finner info här; http://krapsan.se/dans-biografi/

 

Tack Susanne för dina fina filmer och för gott samarbete! Även tack till Lasses gode vän Kerstin med familj samt Ulf och Gunilla för den fina omtänksamhet ni visat Lasse

 
 
 
 
Lars Sundell – Nacka Finmekaniska Verkstad – Susanne Svantesson – Krapsan Produktion – Propellerspecialister – Dieselråttor och sjömansmöss – Carina Dahl – Sven Wollter – Mäster Estragon – Kungen av Herrvik – Axner Bodin – Thore Sundell – Kummelnäs Varv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s