Det ärofyllda uppdraget…

(…med rätt att grilla…)
 
 

Kalamaria, Thessaloniki, Grekland

Kapten Betong blev utvald till ett speciellt uppdrag. Nu var det inga andra sökande och det fanns nog ingen annan de kunde lura heller. Kapten har nämligen en svets ombord (bland en uppsjö andra verktyg och maskiner) och uppdraget krävde just en svets.
Därför högg uppdragsgivaren som en kobra och Kapten kunde ju knappast hävda att han inte hade tid. För är det något han har i dessa tider, så är det tid. Uppdragsgivaren var den långe mannen, han som alltid går klädd i orangea kläder och som arbetar
med båtarna som står uppe på land. Nu tog inte Kapten detta som något negativt, utan tvärt om fann han uppdraget ärofyllt. Tillsammans med långe mannen bestod uppdraget i att tillverka en ny grill inför den stora grillfesten som årligen sker 40 dagar
före den grekiska påsken. Denna ”40 dagar före påsk” är den sista dagen före fastan. Nu för tiden fastar inte grekerna i samma utsträckning som förr, traditionen har mer blivit en ursäkt för att få partaja. Och vem tackar nej till en grillfest med
folket i hamnen, inte vi i vart fall.

 Den förra grillen (som använts tidigare år) gick under namnet 50+. Den var hög och stadig och passade gubbar över femtio som behövde hålla i sig. Vilket kan behövas efter en öl eller två. Med tiden har såväl grillen som gubbarna åldrats och därför
dök förfrågan upp. Männen ville nu har en ny grill, en som inte bara var stadigare (eftersom det nu gått några år sedan de firade sina femtioårsdagar) utan också en större som rymmer mer kött på gallret. Den gamla grillen var gjord av ett stående
oljefat medan den nya var tänkt att tillverkas av ett fat som kapats på andra ledden, längs med. Detta skulle då möjliggöra två rejäla handtag på vardera sidan, vilket vore fint för (eventuellt ostadiga) personer som önskar samlas runt lägerelden.
Och det var här Kapten Betong med sin svets kom in i bilden. Nya grillens arbetsnamn var redan satt, 55+ (för män som passerat femtiofem).

 Kapten Betong och den långe mannen arbetar flitigt med den nya grillen…
 
Kapten och hans svets på ett ärofyllt uppdrag…
 
Teamwork!

Under flera dagar i varierat väder (och arbetstempo) har det arbetats på grillen. Gubbar, gubbar och en Styrman Pimpsten som ordnat med kaffe och kaka. Svetsen har gått varm under skämt och stoj, på virussäkert avstånd såklart. Här inne på marinaområdet
behöver vi inte bära munskydd när vi arbetar, vi är inlåsta och inga obehöriga har tillträde. Nu har Kapten och den långe mannen kapat, svetsat och slipat för glatta livet. Grillen har därefter målats med värmebeständig färg samt fått snygga handtag
och grillgaller. Kolgrill 55+ passar företrädesvis muntorra män som gillar att grilla stort. Så när grillen var klar kände vi oss nödgade att köra en testgrillning. Om det smakade gott? No shit, Sherlock! Grillad grekisk korv med bröd till en
Mythos går fan inte av för hackor!

Skepp o Hoj!

 Invigning av grillen, här vankas det god grekisk korv…
 Mmm…korven var beställd hos slakaren i byn (och han kunde sin sak)…
 
Det glada grillgänget!
 
 Vad tycks, grillen skäms inte för sig…(det mesta är tillverkat av begagnat skrot)
 
Over and Out!

 

 

 

4 reaktioner på ”Det ärofyllda uppdraget…

 1. Ohoj Helena och Tjoppe! Det var en elegant grill som Tjoppe fixade sådär rakt av! Verkligen snygg! Ha det gott från oss på Knapegården. Inget kajkande Europa runt för oss just utan mest fotograferande och målande med olika redskap, både med penslar och papper och digitala penslar på glasskiva (även om det senaste var ett tag sedan nu).

  Gilla

  • Hej och tack, ja visst blev den fin grillen – den tror vi många skulle kunna tänka sig att ha i sin trädgård. Det låter klokt att ni håller er på Knapegården nu medan pandemin härjar, Europa finns ju kvar i framtiden. Och det är fantastiskt kul att se dina konstverk och hur du utvecklas. Ha det så fint och hoppas vi kan ses framöver, nu var det länge sedan. Kram till er från oss båda!

   Gilla

 2. Woao 😍😮…. såå snygg 👍🏻
  En sån passar vid poolen ❤️❤️❤️

  Vi sitter o tänker på Er….. har ni också fått se snö 😅🧐…
  Idag så försvann nästan alltihop …. precis när sportlovet börjar här 🤨
  Hoppas ni har det gott och vi drömmer oss ner till Amadores där vi skulle suttit nu med en Mythos i handen och med fötterna på balkongräcket och bara njuta …. i 14 dagar medans våren anländer Sverige…. Föresten hörde jag nu på radion att första Tranan siktats vid Hornborgarsjön 😉
  PoK på Er 😘🤗

  Gilla

  • Ja här hade du/ni trivts bra nu, idag är det utlovat 17+ och sol och i morgon blir det ännu varmare. En mythos på det och sen är livet på topp. Den lilla snön som föll försvann fort, det var knappt lönt. Härligt att tranan har siktats, det är ett säkert vårtecken. Ett annat vårtecken är att vi känner av pollen här för det kliar i ögonen av allt som håller på att slå ut. Det är därför det är så bra att vara ute på havet, långt ifrån getingar, flugor och pollen. Vi hoppas vi får börja segla snart… PoK till er!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s