Den stygga pojken…

 (…är en halvgammal svensk man…)

Further down the page you find a film in English.

 

Thassos, Östra Makedonien, Grekland

”You are a naughty boy”. Meningen är riktad till Kapten och vi har just besökt Giola.

Giola är en urgröpning i berget precis intill havet. Havet har sen fyllt på med vatten och på så sätt skapat en naturlig swimmingpool, likt en lagun. Platsen är spektakulär och man kan hoppa eller dyka i från klippavsatserna. På ena sidan reser sig
bergskanten 6-7 meter. Därifrån sluttar den utför så avsatsen endast blir ett par centimeter hög i andra änden, och det är där man tar sig upp efter ett dopp i lagunen. De tuffa pojkarna hoppar från den högsta punkten medan fegisarna kliver ner från
andra sidan. Vi själva hoppade från tre meter, vilket vi kände var en lämpligare nivå för ett halvgammalt seglarpar från Sverige.

 Giola, eller Gkiola…en naturens swimmingpool där man kan bada, simma, hoppa och dyka…
 

Vi valde dock att inte dyka för vi visste att bottendjupet inte var oändligt, dessutom låg det några luriga stenar på botten även om det sannolikt var gott mått ändå. Efter några hopp ville Kapten inte vara sämre än ungdomarna, så han valde att göra ett
hopp från en av de högre avsatserna. För att komma så långt ut i mitten av lagunen som möjligt så tog han sats. Kapten hoppade, men när han landade så lyckades han slå foten i en sten. Aj aj aj…

Kapten var trots skadan vid gott mod. Däremot så kunde han inte gå problemfritt, utan haltade. På vägen upp mot bilen träffade vi på den unga kvinnan igen, hon som fällt meningen ”You are a naughty boy”. Nu undrade hon över Kaptens stapplande gång och
Kapten berättade om hoppet ner i lagunen som resulterat i skadan. Och visst hade Kapten varit lite busig och stygg som trott att han kunde göra precis som de unga pojkarna. Modet och stilpoängen var det inget fel på, utan skillnaden låg främst i att
Kaptens kroppsvikt i rätt stor grad överskred de unga pojkarnas. Således så kom han djupare ner i vattnet så han lyckades slå i en sten.

 Vi har hyrt bil för att upptäcka Thassos…
 

Efter samtalet med den unga kvinnan tog vi oss upp till hyrbilen som väntade invid vägkanten. Därefter kunde vår färd runt ön Thassos fortsätta, nu utan några incidenter tack och lov. Däremot avstod vi från längre promenader (Kapten hade ont i foten)
så en vandring upp på Thassos högsta berg Ypsario gick bort. Den sticker 1206 meter över havet och utsikten därifrån lär vara magnifik. Men vem vet, kanske nästa gång. Men då får Kapten inte tro att han är en ungdom i puberteten, utan en helt vanligt
halvgammal man från Sverige.

A film from the day (in English). Don´t forget the sound!

 Skepp o Hoj!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s