Tuffare segling väntar…

(…och vi förbereder med att byta segel…)
 
 Klyvaren på plats…
 

Thassos, Östra Makedonien, Grekland

Vi förbereder Wilma för tuffare seglingar. Meltemin är den legendariska grekiska vinden som blåser från norr till söder. Det är inte ovanligt att färjor som trafikerar öarna i Egeiska havet får ställa in sina turer på grund av för mycket blåst, den hårda brisen kan snabbt övergå i kuling och blåsa över 20 m/s (8-9 Beaufort). Meltemivindarna beror faktiskt inte på dåligt väder – tvärt om, och den hårda brisen är intensivast i juli och augusti och särskilt hårt blåser det i de korridorer som skapas mellan öarna. Lite tungfotat uttryckt kan man säga att det blir ett sjujäkla vinddrag och havet yr av vitt skum. Förra sommaren hade vi några av våra bästa seglingar när vi korsade korridoren där Wilma ångade på som ett lokomotiv. Kvickt försvinner alla fritidsseglare och vi blir ensamma på havet. Wilma får äntligen sträcka ut och visa sin fulla potential. Ja, Wilma inte som andra båtar, men det har ni nog vid det här laget redan förstått.

Vi ändrar segelsättning på Wilma beroende på om vi seglar norrut eller söder ut i Grekland. 

 Inte bara vi människor byter kläder utefter väder, utan även segelbåtar…

De sydliga vindarna är oftast mildare och då seglar vi helst med genuan (för er landkrabbor = genua är ett namn på försegel förutom en italiensk stad). Genuan har en större segelyta och fångar således bättre de lättare vindarna. Medan vi gör tvärt om i de hårda nordliga vindarna, då väljer vi ett mindre segel. Därför var det dags att skifta och häromdagen bytte vi till klyvaren. Snart är de lätta vindarnas tid över och vi ska ut i meltemistråket. 

Wilma är vid den blå pricken, vid ön Thassos. Nästa etapp seglar vi in i meltemistråket där de hårda nordliga vindarna blåser intensivt så gott som varje dag under juli och augusti månad.
 

Men innan vi kastar oss ut i meltemin så ska vi utforska ön Thassos ordenligt. Häromdagen hoppade vi ner i ett stort hål. Inget slukhål om någon trodde det utan ett helt annat hål. Men det tar vi i nästa inlägg.

Skepp o Hoj!

4 reaktioner på ”Tuffare segling väntar…

 1. Era tokar…. se till att vara rädda om er och chansa INTE 🥰🥰🥰
  Verkar blåsa fort ju ….. 🤭😰
  Vi vill ju få besök fler gånger 😃😃😃😊😊😊 Och akta er för hål….. man vet inte var de slutar 🤨😊
  Kram på er 😘🤗

  Gilla

  • Ha ha ha…ja visst ska vi vara rädda om oss…vi vill ju äta upp ert godis och dricka ur er whiskey fler gånger… Faktiskt var hålet värre än vad meltemivindarna är – snart får du veta (men Kapten är lite blå faktiskt, och då menar jag inte att han blivit en smurf). Puss på er!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s